Bokskogens GK, Gamla banan. Foto: Klubben

Svenska banor

Banbesök: Bokskogens GK, Gamla banan

Skånes första Europatourbana har nu drygt 50 år på nacken. Men den tidlösa parkkaraktären står sig fortfarande väl efter de senaste årens successiva uppdateringar.

Text: Svensk Golf • 2021-12-22 Uppdaterad 2021-12-22

Banbesöket publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 5/2021. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här för att prenumerera på nya magasinet.

Därför ska du spela banan

En av landets mest distinkta parkbanor väntar vid skogen i Torup. Medelgolfare kommer både att uppskatta variationen i spelupplevelsen och banans vackra visuella anslag. För den bättre spelaren väntar främst ett intressant test för järnspelet där vissa av greenerna kan ge rätt obekväma vinklar mot pinnen om du slarvat och inte gått mot rätt del av fairway.

Karaktär

Klassisk parkbana där många hål inramas av prunkande lövträd. Några hål spelas också vid sjön Yddingen. 

”Ett av banans mer kluriga utslag där valet av linje är a och o.”

Höjdarhålet

Hål 16 är ett tekniskt par 4 av något kortare snitt, där Peter Chamberlain och Peter Hanson nu vässat vissa av designens drag. En eftertänksam utmaning som till stor del formas av träden runt fairway och greenområdets luriga vinkel. Ett av banans mer kluriga utslag där valet av linje är a och o. 

Räcker en trepack?

Ja. Många av hålen är relativt generösa från tee och kommer bara att äta boll om du har en riktigt vild dag. De mest jobbiga dammarna kan oftast tas ur spel med lite vettig planering av ditt slag. 

Skräckhindret

Den gapande dammen på hål 10 är egentligen inte en oövervinnerlig utmaning för de flesta, sett till längden som bollen måste flyga. Men den växer rejält i storlek för den som inte klarar att blockera ut närvaron av lunchgästerna på uteserveringen från medvetandet. Men dammen till höger på ettan ligger också klockrent placerad för att fånga upp trevande utslag.

Vackraste punkten

 Ja, partierna vid Yddingen är bildsköna. Men hål 6 är ett finstämt korthål som verkligen manifesterar parkbanans visuella känsla. Både genom dammens blanka vattenspegel och de lummiga träd som omgärdar greenen.   

Betyg Bokskogens GK, Gamla banan 71/100

Design/layout 25/40

En solid parkbana som överlag spelas rätt bred från tee. Den som blir vårdslös med utslagen kommer dock att få betala vid inspelen – inte minst om längdkontrollen inte sitter med järnen. 

Naturupplevelse 25/30

En vacker parkbana som smälter in väl i de fina omgivningarna. Besök gärna på sommaren när träden är som grönast och solen glittrar som skarpast i dammarnas vattenspeglar.  

Spelglädje 21/30

En layout som inte maler ner spelarens självförtroende totalt. Sträckningen tar oss förtjänstfullt mellan några ganska tuffa svep uppblandat med hål av mer lockande snitt. 

  • Antal hål: 36
  • Spelklar: 1967 (18 hål)
  • Greenfee: 600–850 kr
  • Arkitekt: Amilon, Sederholm, Nordström, Chamberlain

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2021-12-22
Banor och resorbanbesökBokskogens GKSvenska golfbanor
Scroll to Top