Åtvidabergs GK. Foto: Jacob Sjöman

Svenska banor

Banbesök: Åtvidabergs GK

Åtvidabergs klassiska parkbana väntar med välförtjänt stolthet vid stillsam sjö kantad av intagande eklandskap. Vi vaggas tryggt in och finner välbehag i ett av Sveriges vackraste golflandskap.

Text: Svensk Golf • 2021-12-22 Uppdaterad 2021-12-22

Banbesöket publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 1/2021. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här för att prenumerera på nya magasinet.

Därför ska du spela banan

Det finns banor i Sverige som är ännu mer välskötta. Som är mer designmässigt framstående och komponerade. Det finns roligare banor att spela. Det finns banor som ligger lite vackrare. Men det finns få banor som lyckas få ihop samma helhet som Åtvidaberg. Alla komponenter, från skick till omgivning, ligger klart över medel och tillsammans ger de en stark spelupplevelse i miljöer där få kan vantrivas.

Karaktär

Parklayout som uppdaterades runt millennieskiftet med ett antal nya hål och varsam modernisering av resterande hål. Spelas i lätt kuperat lövträdslandskap som präglas av ek. Sista nio innehåller ett par delikata avsnitt vid Bysjön.

”Vi vaggas tryggt in och finner välbehag i ett av Sveriges vackraste golflandskap.”

Höjdarhålet

Att lämna ikoniska 11:e hålet ”Långa Sjö” utanför denna diskussion går inte. Detta par 5 utmed sjön tillhör ett av landets mest klassiska. Men vi vänder ändå blickarna mot fyran, par 3, där du ställs inför ett taktiskt prov från tee som kräver att vind och flaggplacering vägs in vid klubbvalet. Inte bara för att undvika vattenbesök utan också för att pricka rätt sektion på den långsmala greenen.

Räcker en trepack?

Ja. Lättletat och oftast generösa marginaler.

Skräckhindret

Åtvidaberg har ovanligt många fairwaybunkrar som placerats inom medelgolfarens skräckavstånd (40–80 meter från green). Den i backen upp mot nians green är värst och ligger 52 meter från green. Hamna inte i den. 

Vackraste punkten

Ofta ett enkelt val, men inte denna gång. Vi väljer ändå att lyfta fram kiosken och tionde tee. Från banans högsta punkt har du en underbar utsikt över sjö, skog och ett stiligt klubbhusområde. 

Betyg Åtvidabergs GK 72/100

Design/layout 25/40

Tydligt placerade fairwaybunkrar dikterar taktik och spellinjer från tee. Visuellt inbjudande och välkomponerade greenområden. Störst minus tillskrivs utslagen på hål 10 (över infartsvägen) och hål 12 (blint uppför och över en ås). 

Naturupplevelse 26/30

Vackert och stillsamt avnjuts Bysjön, lövträden och de välskötta spelytorna. Höjdskillnader ökar på trivsamheten och hålen smälter in i den övriga landskapsbilden.

Spelglädje 21/30

Omväxling förnöjer och banan blir aldrig tråkig eller enahanda. Utslags- och inspelsklubbor varierar. Det dyker upp utmaningar men vi saknar ändå lite mer nerv och svårigheterna är oftast lätta att undvika utan att det kostar.

  • Antal hål: 18
  • Spelklar: 1957
  • Greenfee: 450–700 kr
  • Arkitekt: Brasier, Nordvall

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2021-12-22
Banor och resorÅtvidabergs GKbanbesökSvenska golfbanor
Scroll to Top