Djursholms GK. Foto: Max Fallenius

Svenska banor

Banbesök: Djursholms GK

Lagom till att Djursholms Golfklubb firar 90-årsjubileum äntrar banan ett nytt kapitel. Caspar Grauballes renovering är ett steg i rätt riktning som förhöjer helheten och lyfter spelupplevelsen.

Text: Svensk Golf • 2021-12-22 Uppdaterad 2021-12-22

Banbesöket publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 7/2021. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här för att prenumerera på nya magasinet.

Därför ska du spela banan

Caspar Grauballes renovering har påtagligt förhöjt spelupplevelsen på och runt greenerna, utan att träda ifrån de tidlöst brittiska undertonerna i banans lågmälda parkkaraktär. Det är charmig och underfundig golf i det kortare formatet där vi många fall kan tjäna på att inte dra fram den allra längsta klubban från tee.

”Caspar Grauballes renovering har påtagligt förhöjt spelupplevelsen på och runt greenerna”

Karaktär

En teknisk parkbana av klassiskt och klurigt snitt där sträckningen också mixas upp med några skogshål.  

Höjdarhålet

Hål 16 har förädlats till ett betydligt mer strategiskt intressant par 4 än tidigare. Från den upphöjda teen väntar ett av banans mest inbjudande utslag där vi nu har möjlighet att ta en linje mot någon av de tre bunkrar som kantar den vänstra sidan. Greenområdet följer samma tonläge som Grauballe införlivat i resten av banan och bjuder både på en välplacerad bunker samt ett antal testande avrinningsytor.

Räcker en trepack?

Ja. Djursholm ger dig relativt gott svängrum från tee. Det fåtal vattenhinder som väntar kan enkelt tas ur spel med rätt planering. Med reservation för att den krängande och blinda passagen vid utslaget på avslutningshålet kan ta ut sin rätt.  

Skräckhindret

Roslagsbanans räls löper längs med några av hålen. Även om det krävs en ganska rejäl miss för att hamna där så är det svårt att totalt blockera ut tågens möjliga närvaro ur medvetandet. Inte minst när du står på tee och hör dem närma sig i fjärran. 

Vackraste punkten

Hål 8 är ett kort och delikat par 3 som stilfullt inbäddas av lummiga träd. Vyn kunde vara lyft rakt ur Harry Colts Moor Park utanför London, men tar avstamp i ett väl utlagt koppel av bunkrar som i visuell harmoni med avrinningsgsytorna både skapar djup och definition. 

Betyg Djursholms GK 71/100

Design/layout 25/40

Den yviga sträckningen är intakt, men Caspar Grauballes penna begåvar Djursholms layout med en skärpa som tidigare saknats. Detta utan att frångå styrkorna i banans klassiska rötter.  

Naturupplevelse 22/30

Den lummiga park- och skogsmiljön, där lövträd blandas upp med resliga tallar, har en övertygande och genuin mysfaktor som vi mer än gärna tar in varenda procent av. Ja, här trivs du. 

Spelglädje 24/30

Att hålen är av både kortare och ibland lite mer tekniskt snitt matchar den tidlösa inramningen till fullo. Här finns en hel del riktigt roliga slag – inte minst där wedgarna verkligen testas.

  • Antal hål: 18 + 9
  • Spelklar: 1931
  • Greenfee: 990–1090 kr
  • Arkitekt: Paulsson, Sundblom, Sköld, Kains, Grauballe

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2021-12-22
Banor och resorbanbesökDjursholms GKSvenska golfbanor
Scroll to Top