Upsala GK. Foto: Jacob Sjöman

Svenska banor

Banbesök: Upsala GK, Stora banan

Klubbens rötter sträcker sig tillbaka till 1937, men då på en annan plats. Den 18-hålsbana vi möter idag föddes på 60-talet men nivån höjdes markant efter en ombyggnation för tio år sen.

Text: Svensk Golf • 2021-12-22 Uppdaterad 2021-12-22

Banbesöket publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 3/2021. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här för att prenumerera på nya magasinet.

Därför ska du spela banan

I sin nya kostym finns mycket att tycka om på Upsala GK. Den ombyggnation som kanadensiske arkitekten Bob Kains ansvarade för i slutet av 00-talet höjde spelupplevelsen tydligt. Med många utslagsplatser att välja bland kan många hitta en lämplig nivå på utmaningen och för det mesta är hindren genomtänkt placerade. Skicket och putsen på banan lämnade inget stort att anmärka på vid vårt besök. Passerar du Uppsala längs E4:an är det dessutom en smidig avstickare till banan.

Karaktär

Huvudsakligen en parkbana, med ett fåtal skogshål.

”Med många utslagsplatser att välja bland kan många hitta en lämplig nivå på utmaningen”

Höjdarhålet

Hål 3, par 4, 210–324 meter. Ett relativt kort par 4-hål som dock har gott om klurigheter. Detta på grund av den stora damm som löper längs hela vänstersidan och fram till greenen. Vattnet dikterar spelet och tvingar dig att tänka till. Tack vare hålets ganska ringa längd har de flesta en chans att våga utmana hindren på vägen fram till green.

Räcker en trepack?

Så länge du håller tungan rätt i mun på de fem skogshålen finns god chans till det. Men ta med tre extra bollar, för att vara säker.

Skräckhindret

Förmodligen någon av de, på vissa ställen, ganska djupa greenbunkrarna. Det här beror ju förstås på hur bra ditt bunkerspel är.

Vackraste punkten

Inspelet på hål sju är snyggt, med en behaglig ostörd utsikt över åkermarken bakom greenen. Likaså vyn mot 18:e green och klubbhuset (som ses på bilden) när solens strålar står lågt på himlen.

Betyg Upsala GK 69/100

Design/layout 27/40

Det finns gott om bra golfhål med intressanta strategiska inslag. Smart placerade bunkrar och vattenhinder samverkar för att skapa intressanta utslag och inspel. Ett par blinda slag och bökiga hål sänker  betyget något.

Naturupplevelse 21/30

20 minuter från centrala Uppsala ligger banan avskilt i ett öppet landskap vid Håmö Gård. Mestadels spelar vi i typisk parkmiljö, med ett par skogsutflykter. Det bjuds inte på storslagna vyer, snarare ett jämnt, skönt lugn.

Spelglädje 21/30

Med sex utslagsplatser, som mäter mellan 3 849 och 6 171 meter, finns goda möjligheter att anpassa svårighetsgraden. Från rätt tee för dig kommer också många hinder bidra till en intressant och rolig spelupplevelse. 

  • Antal hål: 18+9+9
  • Spelklar: 1964
  • Greenfee: 500–900 kr
  • Arkitekt: Paulsson, Kains

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2021-12-22
Banor och resorbanbesökSvenska golfbanorUpsala GK
Scroll to Top