S:t Arild GK. Foto: Peter K Andersson

Svenska banor

Banbesök: S:t Arild GK

Hur står det egentligen till med ditt järnspel? En fråga som S:t Arilds krävande greenområden mer än gärna hjälper dig att besvara.

Text: Svensk Golf • 2021-12-22 Uppdaterad 2021-12-22

Banbesöket publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 8/2021. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här för att prenumerera på nya magasinet.

Därför ska du spela banan

S:t Arild är en intressant och naturskön skapelse, där det relativt beskedliga intrycket från ettans tee nästan omedelbart skiftas till ett betydligt mer bestämt tonläge. Inte minst genom de tvärställda och testande greener där ytorna som inspelen ska jobba mot krymps. Det är inte heller läge att slappna av från tee, där det bjuds på ett antal kluriga linjer under ronden.

 ”Det bjuds på ett antal kluriga linjer under ronden.”

Karaktär

Utmanade och teknisk ängsbana med testande greenområden. Merparten av hålen spelas på ett relativt platt markområde, men där luriga vattendrag och partier med enskilda träd och skog effektivt avkräver skarpa beslut.

Höjdarhålet

Fyran är ett riktigt barskt par 4 där många kommer att behöva eller föredra att använda tre slag för att ta sig in till greenen. Hålets storhet ligger dock inte i längden utan snarare i hur dammen och det slingrande vattenhinder som avdelar fairway strategiskt samverkar med greenen. För att hitta säker mark och lirka upp linjerna från tee och till inspelet krävs både viss eftertanke och ett taktiskt sinne.   

Räcker en trepack?

Nej. Här väntar många illasinnade vattenhinder och snåriga passager mellan kluster av träd eller tät skog.  

Skräckhindret

Den gapande dammen som kramar greenen på hål 16 kastas rakt i ansiktet på oss både vid inspelet och utslaget. Även om det endast återstår en kort klubba skruvar hindrets position upp kraven på att längdkontrollen måste finnas där. Ett kul par 4 av kortare snitt som adderar dynamik till helheten.  

Vackraste punkten

 Inspelet på avslutningshålet, med det lågmälda och charmiga klubbhusområdet i fonden utgör ett av de många finstämda ögonblick som banan berikar Skånegolfens djupa utbud med. 

Betyg S:t Arild GK 71/100

Design/layout 28/40

En Sederholm-design som verkligen tydliggör hur han gärna arbetade med diagonala och grunda greenytor. Här lämnas begränsat spelrum för slag som inte backas upp av genomtänkta beslut. 

Naturupplevelse 23/30

Banan är visserligen inte utlagd på Skånes mest inbjudande markområde, men vinner ändå på hur hålen ofta vackert inramas av prunkande grönska och mysiga vyer över landskapet.  

Spelglädje 20/30

Layoutens testande element tar mer plats än den riktigt glädjefyllda golfen under rondens gång. Men det finns också kul linjer från tee där vi frestas och lockas till mer chansartade satsningar.  

  • Antal hål: 18 + korthålsbana
  • Spelklar: 1989
  • Greenfee: 395 – 645 kr
  • Arkitekt: Jan Sederholm

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2021-12-22
Banor och resorbanbesökS:t ArildSvenska golfbanor
Rulla till toppen