Foto: Mickael Tannus

Svenska banor

Banbesök: Ljunghusens Golfklubb

Det är en vild och vacker hedbana med vackra kustavsnitt och undertoner av linksgolf. Ljunghusens 18-hålsslinga utmärker sig fortfarande som en av Skånes mest unika och spelvärda banor.

Text: Svensk Golf • 2020-11-25 Uppdaterad 2021-12-22

Därför ska du spela banan

Falsterbonäset är en unik plats att avnjuta golf på. Och Ljunghusen är i sig en bana som särskiljer sig från mycket i Golfsverige. Hed- och linkskaraktären utgör grunden i hål som kan framstå som enkla och vidöppna på ytan, men som biter ifrån när du inte tänkt igenom spelplanen ordentligt.

Karaktär

Öppen hedbana av brittisk karaktär. Varvar in seaside-avsnitt och spridda undertoner av linksgolf. Men framförallt är det bunkrarna och ljungen som formar spelupplevelsen och ställer de taktiska frågorna.

Höjdarhålet

Hål 17. Ett kort och bångstyrigt par 4 framför kustlinjen som inte faller alla på läppen. Men för den som uppskattar en lurig och teknisk utmaning med många möjliga spellinjer är detta en av rondens självskrivna höjdpunkter. Inte minst när vinden får säga sitt.

Räcker en trepack?

Nja, Ljunghusen är en öppen skapelse. Men det finns både lömska vattenhinder, trasslig ljung och ett hav att peta ner en och annan boll i.

Skräckhindret

Du ser bollen ligga och lysa i ljungen, greppar en järnsexa och försöker göra din grej. Det är bara att promenera tio meter framåt och ta dig an nästa slag. Ljung är segt och greppar klubbhuvudet utan pardon. Det bästa är att bita ihop, ta din medicin och välja en högt loftad klubba och ta den säkraste vägen ut.

Vackraste punkten

Hedhålen bjuder på härliga vidder som kryddas med argsinta fairwaybunkrar och ramas disktinkt in av ljungen. Men nackhåren reser sig i givakt på hål 18 där vi verkligen kommer nära Östersjöns kustlinje. Här blir havsvindarna som råast och sältan i luften som starkast. En avslutning som knyter ihop upplevelsen och även kan lotsa dig vidare i riktning mot klubbens utmärkta hål 19–27, som inte bör missas.

Betyg Ljunghusens GK 79/100

Design/layout 30/40

Peter Chamberlains successiva uppdateringar av bunkrar och greener har stärkt banans speltekniska värden. Den platta karaktären uppvägs av layoutens taktiska element.

Naturupplevelse 25/30

Vandringen startar på finstämd och öppen hed bland ljung, plus ett och annat vindpinat träd. Därefter väntar ett starkt möte med Östersjön.

Spelglädje 24/30

Visst, några avsnitt kan kännas monotona. Men viner vinden in från havet vänder Ljunghusen ut och in på hela din slagrepertoar.

  • Antal hål: 18 + 9
  • Spelklar: 1965 (1-18)
  • Greenfee: 550–900 kronor
  • Arkitekt: Douglas Brasier

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2020-11-25
Banor och resorbanbesökLjunghusens GKSvenska golfbanor
Rulla till toppen