Vesterbys upphöjda greener skänker spelet en intressant och stundtals svår dimension. Foto: Svensk Golf

Svenska banor

Banbesök: Landeryds GK, Vesterby

Strax utanför Linköping ligger en bana med få motstycken i Sverige. Johan Benestams lekfulla design utgör grunden i den intressanta, strategiska och utmanande rond som väntar.

Text: Svensk Golf • 2021-12-21 Uppdaterad 2021-12-22

Banbesöket publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 1/2021. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här för att prenumerera på nya magasinet.

Därför ska du spela banan

Det finns egentligen ingen annan bana i Sverige som riktigt liknar Vesterby. Utan för stora jämförelser i övrigt finns nästan tydligare släktdrag med US Open-banan Pinehurst No 2 och dess upphöjda greenområden än mot något annat du hittar inom Sveriges landsgränser. Dessutom spelas banan ofta hård och snabb vilket tvingar dig att leta i andra delar av din spelmässiga verktygslåda för att dyrka upp hålen. Det är omväxling som förnöjer.

Karaktär

Ängs- och hedbana där alla utom tre hål är utlagda på ett öppet fält med böljande kullar. Ofta hårda och snabba rödsvingelgreener. 

Höjdarhålet

Får vi välja två? Klart vi får! Både hål 6 och 7 är två kortare parfyror (240/254 och 268/307 från röd/gul tee) som erbjuder en hel del olika angreppssätt. Gemensamt är att placeringen av utslaget har stor påverkan på hur lätt ditt andraslag blir. Den riktigt långtslående kan också chansa direkt mot greenen från tee.

Räcker en trepack?

Jo, oftast, spelfälten är breda och det finns bara ett fåtal vattenhinder som verkligen är i spel. Lite snårigt när ruffen växt till sig som mest på sensommaren.

”De skarpa avrinningarna från de upphöjda greenerna
som hittas på många hål blir ett slags hinder.”

Skräckhindret

Inget hinder i egentlig mening, men de skarpa avrinningarna från de upphöjda greenerna som hittas på många hål blir ett slags hinder. Både de riktigt branta, som på hål 10, och de lite grundare som omgärdar exempelvis tolvans green kan ställa till det rejält. Stalltipset från hemmaspelare är att använda puttern utanför greenerna så ofta som möjligt. Du gör klokt i att lyssna på dem!

Vackraste punkten

Inspelet till 13:e green bryter visserligen av rejält mot karaktären i övrigt. Men tack vare den lilla sjöglimt som uppenbarar sig bakom greenen blir det här hålet ett särskilt vackert avsnitt.

Betyg Vesterby 75/100

Design/layout 31/40

Greenområdena är definierande. Oftast upphöjda, väl undulerade och med vassa avrinningsytor. Lite väl dramatiskt på några ställen men överlag en intressant layout som får dig att tänka till och välja slag med omsorg.

Naturupplevelse 22/30 

Vesterbybanan ligger i avskilt hörn av Östergötland, i ett vackert ängslandskap där Vårdnäs kyrktorn är ett fint inslag i bakgrunden på vissa hål. Banans enda skogshål (13) erbjuder en skön kontrast där inspelet slås med sjöutsikt.

Spelglädje 22/30

Överlag väldigt hög, tack vare den lekfulla greendesignen, breda spelytor och ett par hål där du erbjuds olika spelvägar. Möjligen väl tuff för medelgolfaren i vissa partier, som det åttonde eller tionde hålet (bilden ovan).

  • Antal hål: 18
  • Spelklar: 2006
  • Greenfee: 500–600
  • Arkitekt: Johan Benestam

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:



Text: Svensk Golf • 2021-12-21
Banor och resorbanbesökLanderyds GKSvenska golfbanor
Scroll to Top