Foto: Kungsbacka GK

Svenska banor

Banbesök: Kungsbacka Golfklubb

En tilltalande mix av park-, seaside- och skogshål. 50-årsjubilerande Kungsbacka GK övertygar fortfarande med den variationsrika Gamla Banan.

Text: Svensk Golf • 2020-11-26 Uppdaterad 2021-12-17

Därför ska du spela banan

Kungsbacka sammanför park-, seaside- och skogshål i en charmig helhet. De tre avsnitten har sitt eget individuella tonläge, vilket skapar variation i både naturupplevelsen och golfen.

Karaktär

Sträckningen tar oss mellan tre distinkta avsnitt. Först mjukstartar vi med öppna och rätt beskedliga hål av parkkaraktär. Därefter väntar de öppna och rätt tuffa hålen av hed- och seasidesnitt. Vi lotsas tillbaka mot klubbhuset och de sista hålen med en serie av mer tekniskt krävande skogshål.

Höjdarhålet

Hål 10. Slå ut sist i bollen om du kan, för att njuta lite extra av vyerna mot havet. Därefter är det dags att stångas med ett barskt par 4 som kan spelas riktigt brutalt om vinden vaknat på fel sida. Ett av banans mest taktiskt intressant utslag står på menyn där man vill utmana bunkern på vänster sida för att få en vettig linje in mot den lätt vinklade greenen.

Räcker en trepack?

Ja. Kungsbackas gamla bana äter inte direkt boll. På park- och seaside-delen finns bra med svängrum medan skogshålen är relativt korta historier där de mest vildsinta satsningarna bör utebli.

Skräckhindret

Dammen på hål 18. Det avslutande korthålet är egentligen inte så svårt i sig. Men för många infinner sig en mindre skön känsla i magtrakten när ett batteri av lunchgäster radas upp bakom greenen. Dagens sista fulla järnslag handlar om att lita på klubban du har i handen och obrytt svinga igenom. Enklare sagt än gjort.

Vackraste punkten

Väl uppe på utslagsplatsen för hål 13 ska du först vända ryggen mot korthålet och istället låta utsikten över Stallviken överväldiga sinnena. Hav, klippor och golfhål är en kombination som sällan landar fel på näthinnan.

Betyg Kungsbacka GK 72/100

Design/Layout – 24/40

Seasidehålen skruvar upp den taktiska utmaningsgraden efter inledningens något trevande parkpromenad. Många av skogs- hålen har ett charmigt och klurigt anslag

Naturupplevelse – 23/30

Poängen får en fin skjuts genom de vackra vyerna över havet samt de stämningsfulla skogsrummen.

Spelglädje – 25/30

Variationen i både utmanings- grad och omgivningar övertygar. Många olika klubbor kan luftas från tee för den som tänker till.

  • Antal hål: 36 (18 + 9 + 9)
  • Spelklar: 1973 (13 hål)
  • Greenfee: 400 kr–750 kr
  • Arikitekt: Pennink/Davidsson

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2020-11-26
Banor och resorbanbesökKungsbacka GKSvenska golfbanor
Rulla till toppen