Foto: Östersund-Frösö GK

Svenska banor

Banbesök: Östersund-Frösö Golfklubb

Östersund-Frösö lockar med sitt vackra läge där utsikten sveper över Storsjön, mäktiga skogar och fjäll. Spelet sker i underhållande terräng – upp, ner och längs med branten mot sjön.

Text: Svensk Golf • 2020-12-16 Uppdaterad 2021-12-22

Därför ska du spela banan

Håller en bra standard trots att sommaren kommer sent och banan är ofta hårt ansatt av väder och vind. Men främst är Östersund-Frösö ett måste för dig som håller vackra omgivningar och fina naturupplevelser högt. Här belönas du rikligt med en fantastisk och milsvid utsikt över Jämtlandsfjällen.

Karaktär

Första nio ligger i parkmiljö där Storsjön stundtals kommer tätt inpå utan att vara i spel. Längd från tee premieras på denna del. Andra nio huserar i snäppet tätare och mer tekniskt krävande skogsrum där greenområderna är mer intressanta och kräver tydligare precision vid inspelen.

Höjdarhålet

Hål 11, par 4. Kraftig dogleg vänster där många meter kan tjänas från tee med en snäv linje. Greenen öppnar sig från vänstersidan, och den som inte vågat från tee och lagt sig mer mot mitten eller till höger kommer ha ett svårare inspel där greenbunkern blockerar vinkeln.

Räcker en trepack?

Det är oftast breda fairways och nedklippt ruff där du kommer undan med relativt stora misstag. Men skogarna och högruffen är svårletad, så ladda bollfacket ifall du känner dig ur form.

Skräckhindren

Hellre lång än kort! På par 3-hålet 14 gäller det att välja tillräckligt med klubba för att ta dig hela vägen upp och undvika de tre djupa och bollslukande bunkrarna framför green.

Vackraste punkten

Från ettans tee får du en av Golfsveriges allra bästa vyer. Här väcker Storsjön, skogar och fjäll golfglädjen till liv och den friska luften fyller lungorna och ger energi inför ronden. Spelmässigt är den här parfemman dessutom ett av de bättre öppningshålen du hittar i vårt avlånga land.

Betyg Östersund-Frösö 67/100

Design/layout 19/40

Skölds sträckning har många spelmässiga toppar men dessvärre även ett par djupa dalar. Området ligger fantastiskt. Dock har terrängen dikterat villkoren och ett par intetsägande hål och nödlösningar hackar upp ronden.

Naturupplevelse 27/30

Orden räcker inte till. Storsjöns mörkblå vatten, de gröna skogarna och de följsamma fjälltopparna som konstrasterar mot de gröna spelfälten. En vy som måste upplevas på plats.

Spelglädje 21/30

Skicket är väderberoende. Men ronden blir både intressant och spelvänlig, där du ofta får välja mellan en lätt eller svår spelvinkel. Mest glädje finner vi på korthålen som bjuder på olika typer av slag och härliga greenområden.

  • Antal hål: 18 + 9
  • Spelklar: 1947
  • Greenfee: Cirka 400 kronor
  • Arkitekt: Nils Sköld

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2020-12-16
Banor och resorbanbesökÖstersund-Frösö GKSvenska golfbanor
Rulla till toppen