Timrå GK. Foto: Klubben via Facebook

Svenska banor

Banbesök: Timrå GK

Funderar du någonsin på varifrån du vill slå ditt andraslag? Om inte, blir det hög tid att göra det när du navigerar dig runt vatten och in mot svåra flaggor på Timrås testande layout.

Text: Svensk Golf • 2021-12-22 Uppdaterad 2021-12-22

Banbesöket publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 9/2021. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här för att prenumerera på nya magasinet.

Därför ska du spela banan

Klubben har lagt många arbetstimmar på att förstärka banans och omgivningens estetiska värden genom att gallra björkskogarna och ta ner träd och buskage för att lyfta fram älven. Detta ihop med banans lynniga karaktär gör besöket väl värt.

”Högruffar, björkar och kullar ramar in hålen…”

Karaktär

Utmanande parkbana vackert belägen vid Indalsälvens delta. Älven, dess flodarmar som skär igenom banan och havsviken är en stor del av spelet och den väldigt njutbara omgivningen. Högruffar, björkar och kullar ramar in hålen och ger vägledning och definition i en annars platt terräng.

Höjdarhålet

På hål 18, par 4, stöter du på ett av Golfsveriges mest taktiska utslag. Här måste ett beslut tvingas fram om hur mycket du vill utmana flodarmen – som löper längs hela högersidan för att sedan omsluta greenen. Det enkla valet är att lägga sig till vänster men då väntar en svårare väg in mot green och i ivern att undvika vatten ökar risken att hamna i en av bunkrarna på vänstersidan. Oavsett vilken riktning du väljer är den snedställda greenen svårprickad. Ett bra, men svårt hål.  

Räcker en trepack?

Nej, förmodligen inte. Är du inte i toppform kommer du hitta vattenhinder och högruffar. 

Skräckhindret

Hål 15, par 4, är ett av banans starkaste. Till höger möter Indalsälven havet, som du helst vill hålla behörigt avstånd till. Något som för de flesta innebär ett utslag mot vänstersidan. Men därifrån märker du att vattnet nu blir ännu svårare att undvika då det måste passeras på vägen mot green. 

Vackraste punkten

Du står mitt i fairway på tretton. Framför dig har du en green som ser ut att flyta på älven. På andra sidan bäddas Alnöns granbeklädda berg in av röken från massafabriken.

Betyg Timrå GK 71/100

Design/layout 26/40

Lindes sträckning känns naturlig och självklar i omgivningen. Här finns inga dolda ytor. En del hål erbjuder olika spelalternativ från tee där flodarmarna nyttjats perfekt i designen. 

Naturupplevelse 25/30

Även regniga dagar är det här en härlig omgivning att vistas i. Viken, älven och björkarna på banan som kontrasterar mot granar i horisonten gör Timrå till en underbar plats att peta i dubbelbogeys på.

Spelglädje 20/30

Att hamna ur position gör uppgiften svårare, men inte tråkigare. Timrå bjuder på många roliga hål och vid varje slag finns det alltid minst ett element att ta hänsyn till när beslutet ska fattas.

  • Antal hål: 18 + korthålsbana
  • Spelklar: 1988
  • Greenfee: 395 – 645 kr
  • Arkitekt: Sune Linde

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2021-12-22
Banor och resorbanbesökSvenska golfbanorTimrå GK
Rulla till toppen