LIV-bossen Greg Norman verkar trivas ypperligt i rampljuset. Foto: Getty Images

Tourcirkusen: Bonus för Tiger – Norman uppvaktar toppspelare

Fem saker i herrarnas tourvärld som det har snackats om i veckan. 

Text: Olof Åsgård • 2024-04-26 Uppdaterad 2024-04-26

OWGR ger 54-hålstour rankingstatus

Clutch Pro Tour som är en engelsk feedertour till Challenge Tour och DP World Tour har fått världsrankingstatus av Official World Golf Ranking. 
Tourens tävlingar spelas över 54 hål, vilket får LIV-fans att gå i taket. LIV Golf Leagues tävlingar ger inte rankingpoäng och kommissionären Greg Norman har till och med givit upp jakten.
Många tror att LIV:s tävlingsupplägg med 54 hål utan kvalgräns är anledningen till den uteblivna rankingstatusen, trots att OWGR poängterat att just de sakerna är inga problem och kan lösas med en algoritm, det handlar istället om de väldigt begränsade vägarna att ta sig in på LIV Golf Leauge och att det (beroende på spelarens kontrakt) kan vara svårt att åka ur, oavsett hur dåligt man spelar. 

Norman har uppvaktat toppspelare på PGA Tour

LIV Golf-kommissionären Greg Norman ska nyligen ha suttit ner med en ”topp-, toppspelare på PGA Tour” och gått igenom processen och lagt fram ett kontraktsförslag. 
Spelaren ska, enligt Norman, ha varit väldigt imponerad men meddelade två dagar senare att han stannar på PGA Tour.
– Jag svarade ”lyckliga dagar”. Du tog ett beslut med all fakta i hand, och om du är lycklig där, okej, stanna där. Dörren är alltid öppen och vill du komma tillbaka och ha ett nytt samtal med oss, så ​​gör gärna det, sa Norman inför veckans LIV-tävling i Australien. 

… men inte Rory McIlroy

Spelaren som fått budet går Greg Norman inte in på. Men det handlar med största sannolikhet inte om nordirländaren Rory McIlroy som förra veckan omgärdades av rykten om att han fått ett monstruöst bud från LIV Golf League. Agenten dementerade först och kallade saken fake news. Rory McIlroy dementerade inför veckans PGA Tour-tävling och framhöll återigen att han ämnar att stanna där han är. Sist ut var Greg Norman som förklarade att de inte varit i kontakt med McIlroy.
– LIV lämnade aldrig ett erbjudande till honom,  det här är bara typiskt vitt brus som kommer ut i den här branschen. Men om Rory skulle vara villig att sitta ner och prata med oss, så skulle vi gärna sitta ner med honom. Hundra procent, han är inte annorlunda än någon annan spelare.

Tiger Woods lojalitet belönas

Genom det nya bolaget PGA Tour Enterprises kommer spelare som valde att stanna kvar på PGA Tour och inte gå till LIV Golf League att belönas rikligt. 
Den första gruppen på 36 spelare kommer dela på ägarandelar värda 750 miljoner dollar. Vilka spelarna är vill inte PGA Tour berätta men enligt obekräftade uppgifter ska Tiger Woods vara en av dem och den 15-faldige majorvinnaren med 82 PGA Tour-segrar ska få ägarandelar för 100 miljoner dollar. Rory McIlroy ska stå tvåa i kön och ska få 50 miljoner dollar medan Justin Thomas och Jordan Spieth inkasserar motsvarande 30 miljoner dollar var. 
Totalt ska ägarandelar på 930 miljoner dollar delas ut till 193 spelare.
– Genom att göra våra PGA Tour-spelare ägare av sin egen liga så stärks den kollektiva investeringen av spelarna för PGA Tours framgångar, sa PGA Tour-kommissionären Jay Monahan i januari.

För många tävlingar i USA?

LIV Golf League-spelaren Cameron Smith ser gärna att ligan går mot ett ännu mer internationellt spelschema framåt med färre tävlingar i USA. Han föreslår bland annat fler tävlingar i hemlandet Australien, där LIV spelar denna vecka, och att Sydamerika och Sydafrika kommer in på schemat. 
Av årets LIV-tävlingar spelas fem i USA och en var i länderna Mexiko, Saudiarabien, Kina (Hongkong), Australien, Singapore, Spanien och England. Var den individuella finalen samt lagmästerskapet ska avgöras har inte meddelats än. 

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-04-26
TournyttGreg NormanLIV Golf LeaguePGA TourRory McIlroyTiger WoodsTourcirkusenTournytt
Rulla till toppen