Frösåker G&CC. Foto: Jacob Sjöman

Svenska banor

Banbesök: Frösåker G&CC

En både hyllad och vacker promenad i Mälarens närhet. Men efter Pierre Fulke Designs senaste uppdateringar har Frösåker G&CC:s 18-hålsbana börjat forma en ännu tydligare helhet.

Text: Svensk Golf • 2021-12-22 Uppdaterad 2021-12-22

Banbesöket publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 2/2021. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här för att prenumerera på nya magasinet.

Därför ska du spela banan

Frösåker bjuder på en varierande spelupplevelse där helhetsintrycket lämnar mersmak. Pierre Fulke Designs arbeten på sista nio har inneburit ett klart lyft för banan i stort – både estetiskt och rent spelstrategiskt. Ett starkt test av spelets alla delar, som dessutom genomförs i ett härligt golflandskap.

”På andra nio kan det definitivt hända saker när mer vatten kommer in i spel.” 

Karaktär

Park-, hed- och -lakesidegolf. En bana som har många ansikten, men enklast delas upp i mer hed- och skogsbetonade första nio. Därefter adderas ytterligare dramatik när några bärande delar av andra nio spelas i Mälarens direkta närhet.    

Höjdarhålet

Hål 18, par 4. Ett lovprisat avslutningshål som stänger ronden med en kittlande och utmanande touch. Vatten till höger. Ännu mer vatten till vänster. En händelserik green där längdkontrollen med järnen måste sitta för att inte riskera en trist treputt som slutpunkt. Det känns aldrig ljummet att inta den upphöjda utslagsplatsen och blicka ut över det som väntar.   

Räcker en trepack?

Nja. På andra nio kan det definitivt hända saker när mer vatten kommer in i spel. 

Skräckhindret

Mälaren är Sveriges tredje största sjö. Denna bryter in vid hålen i varierande grad på sista nio. Ja, för att slutligen parkera sig i ditt huvud på hål 15 där hela vänstersidan kramas av vatten. Ett psyke av stål är vad som krävs för att blockera ut Mälarens närvaro ur medvetandet uppe på tee.

Vackraste punkten

Efter ett eventuellt kaffestopp dröjer det bara någon minut innan suget efter mer golf omedelbart väcks på uppe på tians tee. Här väntar ett inbjudande par 4 av relativt beskedlig längd där Pierre Fulkes mäktigt gapande fairwaybunkrar målar upp en intagande vy med Mälaren som förförande bakgrundsfond.

Betyg Frösåker G&CC 77/100

Design/layout 32/40

Roliga linjer från tee och krävande greenområden. Två av grundpelarna i den tidlösa designen, som fått en mer sammanhållen känsla. När vinden ligger på under sista nio exponeras alla svagheter med smärtsam tydlighet.    

Naturupplevelse 22/30

De öppna hedhålen behöver inte skämmas för sig. Men det är främst under sista nio som Frösåkers naturliga skönhet får glänsa. Inte minst genom de svepande linjerna i Pierre Fulke Designs uppdaterade bunkrar.

Spelglädje 23/30

Greenerna kan stundtals testa tålamodet i samma grad som puttningen. Frösåker ställer krav på spelaren men är inte galet bestraffande från tee. Var beredd på en och annan välriktad törn om spelet inte sitter till hundra. 

  • Antal hål: 18 + 9
  • Spelklar: 1989
  • Greenfee: 800–900 kr
  • Arkitekt: Linde, Fulke

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2021-12-22
Banor och resorbanbesökFrösåker G&CCSvenska golfbanor
Rulla till toppen