Visby Golfklubb. Foto: Oskar Åsgård

Svenska banor

Banbesök: Visby GK, 18-hålsbanan

Vid Östersjöns kustlinje väntar några av Nordens mest dramatiska och vackra golfhål. Men Visby GK är också ett skarpt test där samtliga delar av spelet hårdkörs utan frågetecken.

Text: Svensk Golf • 2021-12-22 Uppdaterad 2021-12-22

Banbesöket publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 6/2021. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här för att prenumerera på nya magasinet.

Därför ska du spela banan

En rond på Kronholmen kommer att öppna dina sinnen på vid gavel med dramatisk och naturskön seasidegolf. Rent speltekniskt bjuder banan på ett antal kittlande slag, både från tee och in mot green, som tydligt testar både din taktiska och tekniska förmåga till bristningsgränsen.

Karaktär

Till övervägande del en seasidebana som kryddas upp med spridda avsnitt på öppen ängsmark och i täta skogsrum.

”Tallarna, bunkersättningen och fairways böljande skepnad vid kustlinjen smälter samman i en estetiskt tilltalande symfoni”

Höjdarhålet

Hål 2 är ett par 4 med klassisk risk- och belöningsdesign. Vid utslaget över havsviken frestas vi att chansa med en lagom snäv vinkel in mot fairway. Samma precisa tonläge präglar också inspelet där du verkligen måste välja vilka sidor av greenen som ska undvikas. Inte minst gäller det att inte vara lång då slagen från avrinningsytan bakom greenen är allt annat än enkla.  

Räcker en trepack?

Nej, i de flesta fall. Det är visserligen hyfsat enkelt att hitta bollen på de flesta av skogshålen. Men partierna vid kustlinjen eller hål där andra vattenhinder tas in i spel kommer förr eller senare att smälla oss på fingrarna.

Skräckhindret

Det är oftast banans diaboliska greenområden som sätter käppar i hjulen för de flesta. Men vattenhindret som slingrar sig fram längs med högersidan på läckert luriga hål 11 har en förmåga att långtidsparkera sig i bakhuvudet inför både utslag och inspel. Speciellt om banan spelas med hyfsat hårda ytor.

Vackraste punkten

Det storslagna avslutningshålet i all ära. Hål 6 är ett av norra Europas absolut bildskönaste par 5. Tallarna, bunkersättningen och fairways böljande skepnad vid kustlinjen smälter samman i en estetiskt tilltalande symfoni, där både det råhuggna och finstämda lämnas spelrum.   

Betyg Visby GK 90/100

Design/layout 36/40

Pierre Fulke och Adam Mednicksons renovering fortsätter att successivt förfinas. Växlar från medryckade slag av risk- och belöningskaraktär till tuffa inspel där marginalen krymper rejält. 

Naturupplevelse 28/30

De rustikt vildvuxna bunkrarna sneglar åt Melbournes sandbälte, men blir också en del av banans väl sammansatta identitet när de smälter ihop med Östersjöns kustlinje och de knotiga tallarna.

Spelglädje 26/30

Nej, det saknas inte roliga slag. Men den som spelar  Visby måste vara beredd på att ta en och annan bestämd smocka. Inte minst med lite vind i luften och med sommarens hårdare greener.

  • Antal hål: 18+9
  • Spelklar:  1958/2008
  • Greenfee: 900–1 400 kr
  • Arkitekt: Sundblom, Sköld, Nordwall, Fulke, Mednickson.

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2021-12-22
Banor och resorbanbesökSvenska golfbanorVisby GK
Rulla till toppen