Öster by Stenson. Foto: Jacob Sjöman

Svenska banor

Banbesök: Österåkers GK, Öster by Stenson

Välkomnande utslag och knivskarpt testande inspel. Öster by Stenson är en kittlande utmaning där vi alla ges en chans att tackla designen efter vår individuella förmåga.

Text: Svensk Golf • 2021-12-22 Uppdaterad 2021-12-22

Banbesöket publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 4/2021. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här för att prenumerera på nya magasinet.

Därför ska du spela banan

Oavsett vem som har satt sitt namn på banan är detta en medryckande dos arenagolf, som ger de flesta spelartyper en rimlig chans att avnjuta designen efter sin egen förmåga. Extra plus för den både varierade och puls-höjande avslutningen.

Karaktär

Stadiumgolf. Något som i detta fall till övervägande del innebär en modern och artificiell park- och hedbana med spektakulära vattenhinder.  

”En modern och artificiell park- och hedbana med spektakulära vattenhinder”

Höjdarhålet

Hål 18, i ordets rätta bemärkelse. Att se detta majestätiska par 5 målas upp från den upphöjda utslagsplatsen skapar ett skönt sug i magtrakten. Den mer långtslående spelaren kan chansa och nå greenen på två, medan övriga får gott om plats att ta sig fram mot ett tryggt par förutsatt att rätt landningspunkter väljs.

Räcker en trepack?

Ja. De flesta vattenhinder kommer bara in i spel om du medvetet väljer att utmana dem. Har du inte längden för ett visst slag erbjuds alltid en säkrare väg runt. 

Skräckhindret

Den tilltagna dammen mellan hål 3 och 4 är en bollmagnet. På tredje hålet, som spelas längs vattenkanten hela vägen, gäller det att hålla tungan rätt i mun. Eftersom du är tvungen att utmana vattnet för att undvika bunkrar och ge en bra vinkel in mot greenen krävs inte mycket för ett ofrivilligt vattenbesök här.

Vackraste punkten

 Givetvis i hård konkurrens med avslutningshålet. Men även om du inte spelar från den bakre teen på hål 17 bör du gå upp där och ta in den finstämda vyn nedanför. Här bryts banans visuella karaktär med ett vackert skogsrum som kunde vara direkt influget från Maine, eller annan naturskön och nordlig del på USA:s östkust.

Betyg Öster by Stenson 84/100

Design/layout 34/40

Banan är överlag förrädiskt generös från tee. Men ytorna krymper betänkligt ju närmare in mot greenen som du kommer. Att jaga en undanstoppad flagga blir ett precisionsfyllt test, även för den som står med en högt loftad wedge i handen. 

Naturupplevelse 21/30

Naturen och landskapet i sig är inte Öster by Stensons starkaste punkt. Men Lundin och Stenson försöker framgångsrikt att styra våra blickar mot banans design där omgivningarna annars mest bjuder på köplador och mindre tilltalande företagsparker.

Spelglädje 29/30

Det kommer säkerligen att trilla in en och annan bogey eller högre. Men Öster by Stenson ger oss aldrig känslan av att bli totalt nedtryckt i skorna. Tvärtom är detta en modern layout som förmedlar en överraskande hög grad av golfglädje.  

  • Antal hål: 36+9 korthål
  • Spelklar: 2019 (Öster by Stenson)
  • Greenfee: 1 500 kr
  • Arkitekt: Christian Lundin, Henrik Stenson

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2021-12-22
Banor och resorbanbesökÖster by StensonÖsteråkers GKSvenska golfbanor
Rulla till toppen