HÅL 15, Varbergs GK. Ruffen inramar och understryker banans brittiska hedkaraktär. Foto: Klubben

Svenska banor

Banbesök: Varbergs GK, Västra banan

De stora och undulerande greenerna kan bli en mindre skärseld för puttningen. Från tee är Varbergs GK Västra banan en njutbar hedbana med många kluriga och roliga utslag.

Text: Svensk Golf • 2020-12-17 Uppdaterad 2021-12-22

Därför ska du spela banan

Tommy Nordströms design sneglar åt de brittiska öarnas hedbanor och ger oss en solid skapelse med en och annan strategiskt intressant frågeställning. De väl tilltagna greenytorna sätter stor press på både järnspelet och puttningen.

Karaktär

Hed-, park- och skogsbana. Merparten av hålen löper i ett relativt öppet landskap där spelytorna inramas av vajande ruffgräs.

Höjdarhålet

Hål 18. Ett utmärkt par 5 där ronden stängs med en greppbar chans till par eller birdie. In mot greenen frestas vi med två möjliga spelvägar, där bollen flygs över vatten eller med en öppnare väg in mot flaggan där andraslaget måste placeras mot den något tråckligare vänstra sidan.

Räcker en trepack?

För de flesta blir svaret ett rungande nej. Svingelruffen ger hålen inramande definition men kan också äta boll under perioden när den är som mest matig.

Skräckhindret

Den luriga dammen på hål 2 dikterar valmöjligheterna för andraslaget på detta tekniska par 5. Placerad vid punkten där de flesta skulle vilja lägga fram bollen och skapar ett oväntat delikat transportslag där vi tvingas tänka till en extra gång angående klubbvalet.

Vackraste punkten

Den bakre bunkern vid avslutningshålets green inramas vackert av ljung, som understryker kopplingen till de brittiska öarnas klassiska hedbanor. Ett grepp vi gärna ser mer av när Caspar Grauballe uppdaterar banan. Åtminstone som enstaka visuellt utropstecken.

Betyg Varbergs GK, Västra 70/100

Design/layout 29/40

De stora och händelserika green­ ytorna balanseras upp med un­derfundiga taktiska klurigheter från tee. Designgreppet fungerar som bäst när hålens vinklar tving­ ar oss att lirka upp strategiska frågetecken.

Naturupplevelse 21/30

Landskapets hed­ och ängspar­tier kommer främst till sin rätt när svingelruffen får omgärda hålen. Rent visuellt pratar inte banan med stora bokstäver, vilket ligger i linje med de klassiska hedbanor­ nas mer lågmälda framtoning.

Spelglädje 20/30

Riktigt kul och inbjudande från tee under de bästa avsnitten. Men några av de allra mest vilda green­ områdena blir lite för mycket av det goda, och skulle må bra av att dämpas en aning.

  • Antal hål: 36
  • Spelklar: 1992
  • Greenfee: 450–575 kr
  • Arkitekt: Tommy Nordström

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2020-12-17
Banor och resorbanbesökSvenska golfbanorVarbergs GK
Rulla till toppen