HÄNDELSERIKT. Skövdes greenområden prövar din kreativitet i närspelet. Foto: Mickael Tannus

Svenska banor

Banbesök: Skövde Golfklubb

På Skövdes södra bana får du gräva djupt i bagen och låta närspelet testas långt bortom de höga wedgeslagen. En krävande och kul golfupplevelse.

Text: Svensk Golf • 2020-12-17 Uppdaterad 2021-12-17

Därför ska du spela banan

När Skövdes södra bana bjuder på hårda spelytor framträder ett mäktigt test av spelet in mot greenerna. Putter, wedge eller järn. Vad som än finns i handen behöver du läsa och förstå vad marken kommer att göra med bollen. Från tee är Lundins uppdatering dessutom både riktigt rolig och taktiskt intressant.

Karaktär

Skogs- och hedbana med brittiska undertoner. Lades ut på ett naturskönt markområde och uppdaterades senare med en klädsamt rustik finish av Christian Lundin.

Höjdarhålet

Hål 8. Ett av banans kortare par 4 där både greenområdets design och linjerna från tee kan krypa in i huvudet. Det förrädiskt generösa området till höger om greenen bjuder upp med ett antal hisnande närspelsslag om du råkar missa dit.

Räcker en trepack?

Nja. Skövdes södra bana är generös från tee. Men om du får ett eller annat riktigt brett snedsteg väntar rejält ibland saftig ruff som slukar bollen på nolltid.

Skräckhindret

Dammen på hål 11 ser inte direkt fasansfull ut från tee. Men för den som går aningen långt över greenen väntar plötsligt en riktigt jobbig och snabb nedförschip. Den som slår det slaget, speciellt om pinnen står i dammens riktning, och lyckas blockera ut vattnet har ett psyke av stål.

Vackraste punkten

På tee vid hål 4, par 3. Men det är inte omgivningarna som framkallar detta val, utan hålet i sig. Här finns ett av många vackert utformade greenområden där puttytan, bunkrarna och de omgärdande konturerna smälter samman i en estetiskt tilltalande helhet. Njut, innan du muttrar över läget i den lilla bunkern till höger.

Betyg Skövde GK 78/100

Design/Layout 32/40

Både fängslande och krävande greenområden som vid något tillfälle kan tippa över i svårighetsgrad. Samtidigt är banan ofta generös från tee, men kräver ändå strategiskt tänkande om du ska hitta rätt väg mot flaggan.

Naturupplevelse 21/30

Bjuder på en del finstämda och avskärmade skogsrum. Men också öppna partier där banans och designens estetik verkligen får skina igenom i tonsäker harmoni med omgivningarna.

Spelglädje 25/30

En bana som både smeker spelaren med- och mothårs. Många roliga slag kommer att fresta dig där ute, inte minst runt green. Från tee känns banan ofta bedrägligt bred, men straffar dig mer med svåra inspel än bortslagen boll.

  • Antal hål: 18+9
  • Spelklar: 1991/2018
  • Greenfee: 475–750 kronor
  • Arkitekt: Christian Lundin, Peter Nordwall

TOPPLISTAN


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2020-12-17
Banor och resorbanbesökSkövde GKSvenska golfbanor
Rulla till toppen