Stockholms GK. Foto: Ulf Berglund

Banbesöket

Klassiska Kevinge

Mellan höghusen och villorna i Danderyd väntar en golfmässig tidsresa med brittisk prägel. Upptäck en traditionell pärla som fortfarande sätter vår spelförståelse på många kluriga prov.

Text: Svensk Golf • 2020-11-27

Artikeln publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 6/2020. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här.

KARAKTÄR Teknisk parkbana av traditionell brittisk karaktär. Utnyttjar det begränsade markområdet väl med många spännande höjdskillnader och kluriga spellinjer nära eller över träddungar.

HÖJDARHÅLET Hål 3. Ett klädsamt lömskt par 4 där utslaget är av klassisk risk- och belöningskaraktär. Ju närmare högersidans träd som du vågar gå, desto bättre vinkel väntar in mot det väl inbunkrade och upphöjda greenområdet.

RÄCKER EN TREPACK? Nja. Åtminstone inte för den som inte tidigare spelat banan och har någorlunda koll på vilka linjer som krävs genom de mer eller mindre dolda partierna på vissa hål.

SKRÄCKHINDRET Ravinen till höger på hål 11. För du vill ju upp på krönet och öppna vyn mot greenen inför den korta klubba som väntar därifrån. Men så fort bollen viker någon meter åt högersidan och börjar flörta med den djupa svackan fylls maggropen av en mindre trevlig känsla.

VACKRASTE PUNKTEN Inför utslaget på hål 14 belönas du med en finstämd vy över Edsvikens blänkande vatten där båtar av bättre modell lojt guppar runt. Här står du inför ett av de utmärkta korthål som är signifikativa för Stockholms Golfklubb. Njut av utsikten, släng en extra blick mot Ulriksdals slott och börja sedan fundera på vilket klubbval som bäst matchar vinden och höjdskillnaden.

DÄRFÖR SKA DU SPELA BANAN De upphöjda greenerna och inramande parkmiljön transporterar oss mentalt till Londons sandbälte. Harry Colts handgripliga inblandning i banan kan diskuteras men stundtals är det tydligt att hans designbyrå står bakom den ursprungliga designen, som Christian Lundin nu planerar att restaurera och förstärka.

ANTAL HÅL 18
SPELKLAR 1932
GREENFEE 750–850 kr
ARKITEKT Colt, Alison & Morrison, Sundblom, Sköld, Fulke & Mednickson.

DESIGN/LAYOUT –  27/40
Här råder tvära kast mellan mycket starka traditionella taktiska hål och några nödlösningar som marken tvingat fram. Och ja, merparten av korthålen hör fortfarande hemma i landets toppskikt.

NATURUPPLEVELSE – 20/30
Majestätiska träddungar och avgränsande vajande högruff på utvalda kullar är två viktiga komponenter i banans tidlösa skönhet, och överskuggar partierna med stängsel och närliggande bostadshus.

SPELGLÄDJE – 24/30
Relativt kort och teknisk utmaning med mycket charm. Ett klassiskt test av din taktiska förmåga där vi både får gasa och bromsa.

BETYG: 71

TOPPLISTAN


Text: Svensk Golf • 2020-11-27
Banor och resorSpelaGolfsverigeStockholms GKSvenska banor
Scroll to Top