Stockholms GK. Foto: Ulf Berglund

Svenska banor

Banbesök: Stockholms Golfklubb

Mellan höghusen och villorna i Danderyd väntar en golfmässig tidsresa med brittisk prägel. Upptäck en traditionell pärla som fortfarande sätter vår spelförståelse på många kluriga prov.

Text: Svensk Golf • 2020-11-27 Uppdaterad 2021-12-22

Därför ska du spela banan

De upphöjda greenerna och inramande parkmiljön transporterar oss mentalt till Londons sandbälte. Harry Colts handgripliga inblandning i banan kan diskuteras men stundtals är det tydligt att hans designbyrå står bakom den ursprungliga designen, som Christian Lundin nu planerar att restaurera och förstärka.

Karaktär

Teknisk parkbana av traditionell brittisk karaktär. Utnyttjar det begränsade markområdet väl med många spännande höjdskillnader och kluriga spellinjer nära eller över träddungar.

Höjdarhålet

Hål 3. Ett klädsamt lömskt par 4 där utslaget är av klassisk risk- och belöningskaraktär. Ju närmare högersidans träd som du vågar gå, desto bättre vinkel väntar in mot det väl inbunkrade och upphöjda greenområdet.

Räcker en trepack?

Nja. Åtminstone inte för den som inte tidigare spelat banan och har någorlunda koll på vilka linjer som krävs genom de mer eller mindre dolda partierna på vissa hål.

Skräckhindret

Ravinen till höger på hål 11. För du vill ju upp på krönet och öppna vyn mot greenen inför den korta klubba som väntar därifrån. Men så fort bollen viker någon meter åt högersidan och börjar flörta med den djupa svackan fylls maggropen av en mindre trevlig känsla.

Vackraste punkten

Inför utslaget på hål 14 belönas du med en finstämd vy över Edsvikens blänkande vatten där båtar av bättre modell lojt guppar runt. Här står du inför ett av de utmärkta korthål som är signifikativa för Stockholms Golfklubb. Njut av utsikten, släng en extra blick mot Ulriksdals slott och börja sedan fundera på vilket klubbval som bäst matchar vinden och höjdskillnaden.

Betyg Stockholms GK 71/100

Design/layout 27/40

Här råder tvära kast mellan mycket starka traditionella taktiska hål och några nödlösningar som marken tvingat fram. Och ja, merparten av korthålen hör fortfarande hemma i landets toppskikt.

Naturupplevelse 20/30

Majestätiska träddungar och avgränsande vajande högruff på utvalda kullar är två viktiga komponenter i banans tidlösa skönhet, och överskuggar partierna med stängsel och närliggande bostadshus.

Spelglädje 24/30

Relativt kort och teknisk utmaning med mycket charm. Ett klassiskt test av din taktiska förmåga där vi både får gasa och bromsa.

  • Antal hål: 18
  • Spelklar: 1932
  • Greenfee: 750–850 kronor
  • Arkitekt: Colt, Alison & Morrison, Sundblom, Sköld, Fulke & Mednickson.

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2020-11-27
Banor och resorbanbesökStockholms GKSvenska golfbanor
Rulla till toppen