SaterGK_01

Redaktionen testar

BANBESÖKET: Säters GK

Det är inte svårt att förstå varför den nitiskt skötta skogs­- och parkbanan vid sjön Ljustern lockar.

Text: Svensk Golf • 2020-04-07

Antal hål 18 + korthålsbana
Spelklar 1990
Greenfee 440–540 kronor
Arkitekt Sune Linde

Därför ska du spela banan Vi befinner oss inte ens i närheten av mitten i landet men bara en handfull banor norrut härifrån kan presentera en lika välskött bana som Säter. Söderut finns det några fler, men skickmässigt står sig Säter bra även gentemot dem.

Karaktär Lätt kuperad terräng där merparten av hålen spelas i enskilda barrskogsrum som varvas med inslag av parkstil och ett par hål som spelas utmed stilla Ljustern.

Höjdarhålet Hål 11, par 4. Här ges rejält med utrymme från tee och underbar vy över sjön. Men att planlöst förlita sig på längd är inte vägen till framgång. På mitten svänger hålet svagt vänster och sedan svagt höger mot slutet. Den snedställda greenen bevakas av två bunkrar och inspelet bör ske från vänstersidan.

Räcker en trepack? Den som håller sig till järn från tee och avstår från snäva spelvinklar klarar sig. Den som har en dålig dag med drivern bör dock ha fler än tre bollar med sig ut.

Skräckhindret På ­snillrika hål 5, par 4 dogleg vänster, ­stöter du på ett illavarslande vattenhinder mitt i kröken. Att satsa på att nå över från tee kan både straffa och löna sig. Att spela vid sidan om vattnet ger inte bara fler meter, det är ont om utrymme och det är inte helt enkelt att runda hindret. Tips! Våga och gräm dig inte för mycket ifall du tvingas knädroppa, hålet är kort och inte särskilt svårt på andra sidan vattnet.

Vackraste punkten Utsikten från 16:e tee är magisk men passa också på att njuta av omgivningen när du bekantar dig med de snabba greenerna på puttinggreen före ronden. Här ser du den vackert trädinramade avslutningsgreenen. Bredvid myser det trivsamma klubbhus­området och nedanför backen skymtar du sjön. Här samlar du bäst energi inför de tuffa inledande skogshålen.

Betyg 71/100


Design/layout 28/40
Sune Linde lyckades väl när han mejslade fram variationsrika hål i skogen och sluttningarna ner mot sjön. På en handfull hål är spellinjerna svåra att tyda och vi skulle önska att första nio bjöd på ett par fler vägvisande hinder.

Naturupplevelse 23/30
Visst är de lummiga skogsrummen en höjdare i sig, men mest fyrverkeri och njutning för ögonen finner vi längs sjöhålen på andra nio. Att sträckningen skiftar mellan skog, park och sjö höjer upplevelsen.

Spelglädje 20/30
Här får du lufta många klubbor och testa på olika slag. En del bleka transport- och utslag dyker upp. Genomgående välskötta spel­ytor och oavsett hur puttningen går är det roligt att putta på undulerade och hala greener.


Text: Svensk Golf • 2020-04-07
Banor och resorSäters GKSvenska banor
Scroll to Top