Sölvesborgs GK. Foto: Mickael Tannus

Svenska banor

Banbesök: Sölvesborgs GK

Den direkta närheten till Sölvesborgsviken i all ära. På Sölvesborgs GK är det främst de renodlade och väldesignade skogshålen som verkligen får oss på fall.

Text: Svensk Golf • 2021-12-22 Uppdaterad 2021-12-22

Banbesöket publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 10/2021. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här för att prenumerera på nya magasinet.

Därför ska du spela banan

En taktiskt intressant skogsbana, där det både finns tid och plats för defensiva järn och bitiga drivar. Lundins greenområden ser också till att inspelen får rikligt med nerv.

”Lundins greenområden ser också till att inspelen får riktigt med nerv.”

Karaktär

Tekniskt utmanade skogsbana som löper på ett markområde vid Sölvesborgsviken. Många av hålen spelas i hyfsat avgränsade skogsrum där det gäller att ha koll på linjerna från tee. Ett utslag mot fel sida av fairway kan ibland resultera i en delvis blockerad väg mot greenen.   

Höjdarhålet

På hål 17 ställs vi inför ett par 5 som kan framstå som en ganska okomplicerad historia. Men även om bunkrarna är relativt få till antalet så gör de jobbet mycket väl när det gäller att krympa ytorna för både utslaget och andraslaget. Greenens design inrymmer också några riktigt svettiga pinnplceringar, där missarna kan lämna dig med ett antal mindre sköna närspelsslag. Ett hål som landar perfekt i sträckningen inför det något mer greppbara 18:e.  

Räcker en trepack?

Ja. Förutsatt att du inte hittar på något riktigt dumt under de hål som bryter av med väl tilltagna vattenhinder. Ett och annat utslag kommer att segla ut i skogen. Men där är det också relativt lätt att hitta bollen. 

Skräckhindret

När vinden vräker in från havsviken på hål 14 spelar det mindre roll om det är andra eller tredjeslaget som ska tråcklas in. Utrymmet bakom greenen känns också begränsat när du står på fairway och överväger att att ta en extra klubba in.

Vackraste punkten

De mer typiska skogshålen, som exempelvis tolvan, bjuder på ett fint visuellt samspel mellan tallarna och de uppdaterade bunkrarna. Fast det är troligen de öppna partierna framför Sölvesborgsviken under sista nio som får pulsen att stiga hos de flesta.  

Betyg Sölvesborgs GK 75/100

Design/layout 28/40

Christian Lundins tydligt brittiskt influerade bunkersättning smälter väl in i  tallskogen, och begåvar Sunde Lindes starka råmaterial med en tidlös prägel.    

Naturupplevelse 25/30

Vackra skogsrum  som inramas av rader med resliga tallar, och som framgångsrikt blandas upp med de kontrastrika avsnitten nere vid Sölvesborgsviken. 

Spelglädje 22/30

En bana som gärna sätter dig på plats, men ibland också kan framstå som lite monoton. Fast även fullmatad med kniviga val som verkligen får dig att tänka till. 

  • Antal hål: 18 + 9
  • Spelklar: 1989
  • Greenfee: 450 – 690 kr
  • Arkitekt: Sune Linde, Christian Lundin

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2021-12-22
Banor och resorbanbesökSölvesborgs GKSvenska golfbanor
Rulla till toppen