Först prisutdelning i juniormästerskapet. Sedan 18 hål med Bubba. Foto: Getty Images.

The Masters

Franzén: Anteckningar från Augusta

I väntan på Tigers ankomst följer Svensk Golfs chefredaktör en tidigare utrikesministers våndor på första tee.

Text: Eric Franzén • 2022-04-03 Uppdaterad 2022-04-04

AUGUSTA, GEORGIA Condoleezza Rice är stressad på första tee. Stegen fram till bollen är snabba. Trots att vi befinner oss på hennes hemmaklubb vill hon bara stöka över utslaget från första tee och se till att inte vara i vägen. En känsla som många av oss är bekant med från tillfällen där vi ska ut på banan med en betydligt bättre spelare.

En knapp halvminut tidigare fräste en kraftfull draw högt över första hålets fairway. Bubba Watson följer inte bollen med blicken utan går snabbt och ger tillbaka drivern till sin caddie.

Condoleezza Rice är 67 år gammal och har har varit utrikesminister i USA. Hon har hållit tal framför såväl FN:s generalförsamling som ett otal republikanska konvent. 

Bubba Watson är 43 år gammal och har tagit tolv titlar på PGA Tour, varav två kommit här i The Masters på Augusta National.  Vad de ska prata om under de de tre timmar eller så som följer? Säkert allt mellan himmel och jord. Båda är vana att röra sig i publika sammanhang och bör ha upplevelser och reflektioner på lager som mer än väl räcker hela tiden ut.

Uppstår en obekväm tystnad redan vid treans förrädiska green kan Bubba tryggt luta sig mot sin fru Angie Watson, som också finns med i bollen. Hon slår först från den medlemstee som gruppen nu promenerat fram till. Angie Watson har en fixerande skena på vänster ben men svingar ändå relativt obehindrat. Snart ser vi bollen segla mot trädridån på vänster sida om hålet och nästan korsa över till nians fairway. 

Tidigare under dagen agerade Condoleezza Rice prisutdelare under finalen av juniormästerskapet i drive, chip och puttning. Nu har den gröna klubbkavajen bytts mot golfkläder och ett skärp med klubbens emblem. 

De står en dryg wedge från 18:e hålets green. Där ekade jublet tidigare under dagen när Mia Hammond från Ohio vann klassen för flickor 14-15 år genom att sänka en putt i särspel mot Ella Walsh från Arizona.

Under söndagen före The Masters tillhör 18:e greenen, halva rangen samt en närspelsgreen på övningsområdet juniorerna. Banan är avspärrad och tillhör spelare, medlemmar samt forna mästare som också får fylla ut sina bollar med inbjudna gäster. Just denna dag kan vi bara följa grupperna som peggar upp vid ettans tee, nians green, tians tee och 18:e hålets green.

Condoleezza Rice gör två snabba provsvingar där armarna med överdriven tydlighet dras ned över bröstet. Eventuellt en drill för att dämpa någon oönskad tendens som hon brottas med i svingen. 

Innan vi har hunnit blinka är hon framme vid bollen. Klubban dras tillbaka i för snabbt tempo, och hennes toppade utslag på drygt 50 meter möts av spridda applåder.
Hon går av tee med sin caddie och kommer att slå först igen. 

En fairwaywood blir klubbvalet. Träffen är mycket bättre och innan trädens vinkel döljer den sista biten ser bollen segla i riktning mot greenen.

Hon går snabbt därifrån och sneglar i riktning mot Bubba Watsons håll. Orolig över att fördröja honom. Condoleezza Rice vill åter bara undvika att vara i vägen.

Gruppen är snart utom synhåll på första hålet och jag beger mig istället mot rangen. Nej, Tiger Woods har inte anlänt. Lee Westwood står i det vänstra hörnet och slår inte helt oväntat vårdade järn.

Juniormästarinan Emma Hammond ihop med familj passerar förbi mig på vägen från rangen. Som många andra bärandes på fullmatade påsar från souvenirshopen.

Condoleezza Rice bör vara på tredje hålet nu. Förhoppningsvis mitt inne i ett lagom uppsluppet och förtroligt samtal med Bubba. Men var är Tiger? Ingen vet.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Senaste nytt från The Masters:


Text: Eric Franzén • 2022-04-03
TournyttAugusta NationalBubba WatsonThe Masters
Scroll to Top