Fred Ridley har en diger amatörkarriär i ryggen, och har även varit kapten för USA:s lag i Walker Cup vid två tillfällen. Foto: Getty Images.

The Masters

Fem saker vi tar med oss från Augusta-bossens presskonferens

Så ser Fred Ridley på att etablera en ny damtävling på Augusta, LIV-spelarnas framtid i The Masters och att förlänga hål 12.

Text: Eric Franzén • 2024-04-10 Uppdaterad 2024-04-10

AUGUSTA, GEORGIA. Om det finns något inom golfen som kan liknas vid ett tal till nationen så är det den traditionsenliga presskonferensen med Augusta Nationals ordförande, som äger rum på onsdagen innan tävlingen. Fred Ridley har suttit på ordförandeposten sedan 2017, efter ett antal år i tävlingsledningens förarsäte. Under de sju år som passerat har 71-åringen satt tydliga avtryck i klubbens historia genom att etablera damtävlingen Augusta National Women’s Amateur. Presskonferensen brukar oftast bjuda på någon noga utvald nyhet som tillkännages under Ridleys inledande anförande. Därefter är det öppet för att ställa frågor till honom samt de ackompanjerande medlemmar som också sitter på podiet i intervjurummet i form av ordförande för media- och tävlingskommittén.

I sedvanlig ordning avhandlades en bred skara ämnen under årets presskonferens. Här följer vår sammanställning av de fem mest matnyttiga stunderna.

Hål 12 ska inte förlängas. Punkt slut.
Tidigare i veckan uttryckte Masters-segraren och forne världsettan Vijay Singh en önskan om att det legendariska tolfte hålet borde spelas längre. Singh vill se en tillbakagång till att järnsjuor och järnsexor slås mot den avlånga diagonala greenen, istället för dagens järnnior och wedgar. 
Vi vill påstå att Fred Ridley inte direkt gjorde vågen över Vijay Singhs förslag.

Jag skulle säga med hundraprocentig säkerhet att den inte kommer att förlängas under min ämbetsperiod. Det är nästan som att fråga, vet du, om vi kan fixa till Mona Lisa lite grann. Jag tror att 12:e hålet på Augusta är det mest ikoniska par 3-hålet i världen. Jag vet inte vad det är, men det är något med topografin, träden, vinden, skönheten som bara fångar din fantasi. När du kombinerar det med historien som skapats där, jag menar, den senaste är tragedierna och triumferna när Tiger Woods vann 2019. När Freddie Couples’ boll hängde på kanten av Rae’s Creek. Det är ett sådant ikoniskt hål där så många viktiga ögonblick i Masters historia ägt rumt att jag inte är säker på att ytterligare tio meter verkligen skulle göra någon skillnad. Spelarna slår med korta järn, men det verkar inte spela någon roll. Hålet är ändå mycket svårt.

Ingen ny damtävling finns i planerna
Efter etableringen av ANWA bubblar ständiga rykten upp om att Augusta National kan vara på gång att även skapa en tävling för damproffsen. Men nej. Så är inte fallet, enligt Ridley. Han medger att klubben har diskuterat ett liknande evenemang. Men stannat vid detta eftersom säsongen helt enkelt är för kort för att inrymma en tredje tävling, eftersom Augusta National stängs under de varma sommarmånaderna.

“Att ha en till turnering av något slag skulle vara mycket svårt med hänsyn till vår säsong, utifrån det faktum att detta i princip är en golfbana för vinter och vår. Den är inte öppen på sommaren. Den spelas inte på det sätt vi vill att den ska spelas för en större tävling under hösten. Vi hade det en gång [The Masters under covid-året 2020, reds anm] där Dustin Johnson gjorde mycket bra ifrån sig. Han tog mig faktiskt åt sidan för ett trevligt samtal efter gårdagens Champions dinner,  där han sade: Jag tror att mina 20 under par sitter säkert. Och jag sade: Tja, jag tror att du har rätt, om vi inte har en till turnering i november. Så vi har verkligen en begränsad period där någon ytterligare tävling kan spelas. Vi stänger den tredje veckan i maj. Sen lägger du till elementet av mystiken och magin runt The Masters, vilken vi måste se till att vi verkligen respekterar. Så vi skulle behöva tänka länge och väl för att kunna ha en till golftävling.”

Glädjen över att se fler spelare gå för greenen på 13 med fairwaywoods eller hybrider
Inför fjolårets The Masters hade en ny tee etablerats på hål 13, Augusta Nationals pulshöjande par 5, vars utslag sätter punkt för Amen Corner. Drygt 30 meter lades till i scorekortet, där totallängden gick från 466 till 498 meter. Tanken var inte bara att åstadkomma ett längre andraslag utan också se till att spelarna åter började greppa drivern på hålet, då många börjat använda spoon från tee – som är aningen enklare för att framkalla den drawskruv som önskas för att smita runt hörnet och ut i fairway. På frågan om det redan nu går att utläsa om förändringen av hålet gett önskad effekt eller om mer data behövs för att fastställa detta, gav Ridley sin bild av hur klubben ser på saken.

“Tre till fem år är nog en ganska bra tidsram för att kunna se det, bara för att kunna ta hänsyn till alla möjliga väderförhållanden. Vi hade ett par dagar förra året där vi tror att datan var relevant. En av de saker vi tyckte var intressanta, är att jag tror att snittresultatet kanske till och med var lägre under förra året än under föregående år. Men en sak jag vet säkert är att under de två dagar som vi hade tillförlitlig data, så gick fler spelare för green med andraslaget än under föregående år. Nu finns det en riktigt enkel anledning till det. Om du tittar på spridningsdiagrammet från året innan var det en massa bollar som hamnade uppe i träden. Förra året nådde dessa slag inte träden och hamnade lite längre till höger, vilket var perfekt. De var längre från greenen, men ute på fairway. 225 meter är inte ett problem för de flesta av dessa killar. Så, det gav på ett sätt tillbaka det ödesdigra beslut som Bobby Jones pratade om och verkligen tyckte gjorde hålet mer spännande. Många oroade sig över att vi skulle ta bort spänningen från hålet och att det skulle bli mer av ett tre-slags hål. Så är inte fallet. Jag var därför verkligen glad över att se den datan, för den visar att fler spelare plockar fram sina hybrider eller till och med träfemmor eller trätreor och går för greenen.”

LIV-spelarnas framtid i The Masters
På frågan om hur de kan säkra att det verkligen är de bästa spelarna som finns i fältet under The Masters landade Fred Ridley i att Augusta National är en inbjudningstävling där de förbehåller sig rätten att bjuda in spelare som står för starka prestationer inom tävlingsgolfen.
Något som skedde i år när LIV-spelaren Joaquin Niemann gavs en plats i fältet genom Augusta Nationals försorg. Ridley nämner detta som ett exempel, men fortfarande utan att referera till de segrar som Niemann bärgat på LIV.

“Det har varit mycket diskussion om det, och för närvarande tillämpar vi den officiella världsrankningen för golf. Som du vet sitter vi i styrelsen för OWGR. Vi tror att det är en legitim bedömare av vilka som är de bästa spelarna. Det har funnits offentlig kommunikation om LIV:s ansökan, som sedan drogs tillbaka efter att några korrigerande förslag gjordes angående vägar in i tävlingar, tillgång ab spelare och oro över några av aspekterna av laggolf. Men vi är en inbjudningsturnering, och kan justera om nödvändigt. Jag menar, ett bra exempel är i år när Joaquin Niemann fick en särskild inbjudan. Vi kände att Joaquin inte bara hade starka resultat fram till detta år, men efter hans säsong åkte han till Australien, spelade mycket bra där, slutade fjärde i Australian PGA, vann Australian Open som är ett av de stora, stora mästerskapen i världen. Och vi tyckte att han var värdig en särskild inbjudan. Historiskt sett, och som anges i våra kvalificeringskriterier, överväger vi internationella spelare för särskilda inbjudningar. Men vi tittar på dem varje år och jag kan säga att om vi tyckte att det fanns en spelare eller spelare, oavsett om de spelade på LIV-touren eller någon annan tour, som förtjänade en inbjudan till Masters, så skulle vi utöva den diskretionen när det gäller särskilda inbjudningar.”

Spelarna får underjordiskt garage på Augusta National
Det byggs ofta saker inne på Augusta Nationals område, eller utanför på den mark i närområdet som klubbens ständigt förvärvar. Till i år uppfördes exempelvis nya vip-faciliteterna Map & Flag på andra sidan av Washington Road, där exklusiv mat och dryck i tre olika restauranger erbjuds ihop med biljetter till tävlingen. Närmaste projektet som väntar är nya faciliteter för spelarna samt deras team och familjer ihop med ett… (trumvirvel) underjordiskt garage.

En nyhet som jag skulle vilja dela med er är att vi denna sommar inleder ett tvåfasprojekt som kommer att höja upplevelsen för alla spelare i The Masters avsevärt. Fas 1 kommer att inkludera underjordisk parkering och kommer att vara operationell nästa år. Den andra fasen av projektet kommer att öppna 2026 och kommer att ha en toppmodern anläggning på tre nivåer, designad för att förutse alla behov för spelare, deras familjer och tillhörande team. Vi kommer att ha fler detaljer när vi ses nästa april.

Läs också:


Text: Eric Franzén • 2024-04-10
TournyttThe Masters
Rulla till toppen