Vem vinner The Masters? Förmodligen någon av spelarna som nämns i den här artikeln. Foto: Getty Images

The Masters

Och favoriterna är…

Det är dags för Svensk Golfs lista över potentiella vinnare av The Masters 2024.

Text: Olof Åsgård • 2024-04-11 Uppdaterad 2024-04-11

Torsdag klockan 13.40, svensk tid, startar 88:e upplagan av The Masters Tournament på Augusta National Golf Club i Georgia. Först ut är Honorary Starters Jack Nicklaus, Gary Player och Tom Watson, som slår varsitt utslag på ettan och sedan beger sig till mediabyggnaden för traditionsenlig presskonferens. 

Det är 89 spelare i årets startfält. Svensk Golf har tidigare förutspått att 13 spelare inte kommer vinna. Läs mer om dem HÄR.

Här ger vi oss på den vanskliga uppgiften att lyfta fram några favoriter och vi gissar att vinnaren kommer att vara någon av nedanstående.

Spelare med störst chans att vinna

Scottie Scheffler, 27, USA
Överlägsen världsetta på OWGR, FedExCup-etta på PGA Tour. Mastersvinnare 2022 (karriärens enda majorseger). Gör sitt femte framträdande och har slutat topp 20 i sina tidigare fyra Mastersstarter. 
Storfavorit hos oss och de allra flesta oddssättarna. Vunnit två PGA Tour-tävlingar i år – signaturtävlingen Arnold Palmer Invitational och tourens flaggskeppstävling The Players Championship.  
Schefflers spel från tee till green är mäktigt och fungerar det så behöver inte hans (stundtals) svaga puttning bli allt för skadlig för scoren. Fungerar puttern bättre än vanligt, så blir Scheffler förmodligen omöjlig att rå på den här veckan. 

Jon Rahm, 29, Spanien
Två majorsegrar i karriären. Regerande Mastersmästare. Världstrea. Har spelat fem LIV-tävlingar sedan övergången där han slutat delad åtta som sämst och delad trea som bäst. Gör sitt åttonde framträdande och kan med fyra riktigt låga ronder bli den första (med minst 25 Mastersronder i bagen) att nå en snittscore under 70 slag. Rahm har allt – jättebra utslag, jättebra järnspel, bra närspel och bra puttning. Fungerar allt någorlunda bra den här veckan så kommer spanjoren vara med i toppen igen.      

Xander Schauffele, 30, USA
Regerande olympisk mästare. Världsfemma. Har aldrig vunnit en major men många tror på amerikanen i år. Gör sitt sjunde framträdande och har slutat delad tvåa som bäst i The Masters (2019). Sedan den missade kvalgränsen i The Masters 2022 har Schauffele varit en maskin på PGA Tour och i majors (slutat på plats 10–20 i de sju senaste majortävlingarna). Han har 42 raka klarade kvalgränser på PGA Tour.
Vi tror att Xander Schauffele kan få svårt att vinna i år om det är övervägande världsstjärnor (med Masters- eller majorsegrar under bältet) som är med i toppen i slutet av tävlingen.
Schauffeles stora chans är om han med sitt enormt stabila spel får några slags försprång inför söndagen och inte jagas närmast av exempelvis Scottie Scheffler, Jon Rahm eller Brooks Koepka. 

Brooks Koepka, 33, USA
Fem majorsegrar i karriären. Gör sitt nionde framträdande i The Masters och har slutat tvåa vid två tillfällen, senast förra året.  
Det är dags för majortävling igen och det är bara att räkna med att LIV-spelaren Brooks Koepka kommer vara med och fajtas om den gröna kavajen. Förra året tappade han ledningen sista ronden och han har berättat att han lärde sig en enorm läxa och kommer aldrig göra samma misstag igen. Par-maskinens största styrkor är effektiviteten i spelet, inställningen och förmågan att inte ställa till det allt för mycket för sig själv.

Rory McIlroy, 34, Nordirland
Fyra majorsegrar i karriären. Världstvåa. Gör sitt 16:e framträdande i The Masters och har slutat tvåa som bäst (2022). Lägg till en fjärdeplats och två femteplatser.
Ja, vi vet att vi listade nordirländaren som en av 13 som inte kommer vinna i den HÄR artikeln. 
Hur kommer det sig att vi samtidigt håller Rory McIlroy som en av de stora favoriterna?
Det går inte att förneka att nordirländaren besitter ett spel som få kan mäta sig med. Han är världens bästa spelare från tee, och utslagen är enormt viktiga på Augusta National. Det kan bli lite för många bogeys ibland som inte kan räddas upp med ännu fler birdies, och det förklaras oftast av svag puttning. Men kvaliteterna finns och fungerar alla delar blir McIlroy, likt Scottie Scheffler, svårinfångad för andra spelare. Då är det bara McIlroys huvud som kan stoppa honom, men just nu känns hans mentalitet starkare än på länge. 

Bubblare

Ludvig Åberg, 24, Sverige
Världsnian gör sin majordebut och har historien emot sig – ingen nykomling har vunnit The Masters sedan Fuzzy Zoeller 1979.
Men få nykomlingar har kommit så välrustade till Augusta National Golf Club. Åberg håller hög nivå i alla delar av spelet. Allra bäst är 24-åringen från tee och hans långa spel har hållit absoluta världsklass ända sedan collegetiden.
Vad saknas? Kanske en smak av Augusta National. Åberg behöver få ett kvitto på att hans kvaliteter också fungerar på den här banan. Får han till en bra förstarond med övervägande bra spel och där han löser ett par problematiska situationer väl, så har han absolut chansen att vinna.
Puttningen? Jo, den är bättre än många andras i världstoppen. Läs mer om det HÄR. 

Wyndham Clark, 30, USA
En majorseger i karriären. Världsfyra. Gör precis som Åberg debut i The Masters. Clark har spelat väldigt bra golf i skuggan av Scottie Scheffler den här säsongen – en seger och två andraplatser på PGA Tour har det blivit för 30-årige Clark. Amerikanen har egentligen inga svagheter men kan stundtals bjuda på ganska vilt spel från tee (279:e i världen när det kommer till precision från tee, enligt datagolf.com). Clark är dock bra på att rädda upp sig med relativt säkert närspel, men framförallt med stark puttning. Augusta National Golf Club straffar och belönar spelarna hela tiden. Frågan är om Clark har förmågan att hålla ihop det hela vägen och om han orkar att kravla sig ur tuffa situationer i fyra dagar.

Joaquin Niemann, 25, Chile
Gör sitt femte framträdande i The Masters. LIV-spelaren har fått en specialinbjudan eftersom han visat upp mycket bra spel under 2024 men inte uppfyller några kvalifikationskriterier. Niemann har vunnit två gånger på LIV Golf League i år och en DP World Tour-tävling. Bästa placeringen i The Masters är den delade 16-platsen förra året. Men formen Niemann visat upp talar för en klart bättre prestation i år. 

Andra bubblare: Patrick Cantlay, Dustin Johnson, Jason Day, Bryson DeChambeau, Patrick Reed, Tommy Fleetwood, Matt Fitzpatrick, Adrian Meronk, Viktor Hovland, Hideki Matsuyama, Collin Morikawa, Cameron Smith, Jordan Spieth, Sahith Theegala och Will Zalatoris.

Veteraner som har överraskat tidigare och kan göra det igen: Räkna aldrig bort Tiger Woods och Phil Mickelson. De kan den här golfbanan utan och innan och har psykena som krävs för att vinna igen.

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-04-11
TournyttAugusta NationalThe MastersTournytt
Rulla till toppen