Tiger Woods är närmast flaggan och vänd mot den. Will Zalatoris är vänd bort från flaggan. Trädskuggorna ger ett utmärkt exempel på hur svårt det är att greppa höjdskillnaderna på Augusta National. Zalatoris ser ut att vara långt från Woods men är närmare än man kan tro och Zalatoris huvud är faktiskt nästan i samma höjd som Woods huvud. Så kraftig är lutningen på hål 16. Foto: Getty Images

The Masters

Därför är Augusta National både lättputtad och svårputtad

Det är sällan puttningen som fäller avgörandet i The Masters. Åberg? Puttningen håller, men inspelen måste sitta.

Text: Olof Åsgård • 2024-04-10 Uppdaterad 2024-04-10

”Som att putta ner för vindrutan på en folkabubbla och få bollen att stanna på motorhuven.”

Christian ”Kricken” Härdins bevingade ord har etsat sig fast. Ibland är det en folkabubbla, ibland en porsche. Oavsett bilmodell så står Härdin för beskrivningen.
1989 blev ”Kricken” förste svensk någonsin att spela i The Masters och kvalade in genom att vinna anrika amatörtävlingen British Amateur. Den då 25-årige Härdin missade sedan kvalgränsen i The Masters efter två raka 85-ronder.
Att öva på en parkettsnabb plastgreen i Gävles golfhall hjälpte inte.
– Jag blev chockad av snabbheten ändå, har Härdin sagt till Svensk Golf tidigare.

Det har gått många år sedan dess och de som kommer till Augusta National Golf Club för första gången nu, har dels fått 100 procent mer träning och erfarenheter av snabba greener än Härdin, dels 100 procent mer tips och lärdomar av spelare som varit där tidigare.

Rätt sektion!

En sak som spelare ofta nämner i intervjuer, är att det bara blir svårputtat på Augusta National Golf Club om det långa spelet inte fungerar. Det allra viktigaste är att inspelen stannar på rätt sektion av greenen. Då blir det lättputtat.
Svårputtat blir det om bollen stannar på fel (oftast en högre belagd) greensektion. Det här vet spelarna och planerar därför spelet utefter dagens flaggplacering – rätt position från tee för bäst vinkel mot rätt greensektion.

Trögt uppför – jättesnabbt nerför!

Augusta National Golf Clubs greener är kraftigt undulerade och tv-bilderna gör inte dessa lutningar rättvisa. Exempelvis är det få spelare som ser greenens bakkant från framkanten på hål 14. Det finns också greener som lutar helt och hållet och egentligen inte är plana någonstans, exempelvis hål 9.
Dessa dramatiska skiftningar i nivåer medför faktiskt att det inte* går att klippa eller välta alla greenytor lika hårt som exempelvis på vissa U.S. Open-banor. Och ihop med gräsets växtriktningar leder detta till att det är en enorm skillnad att putta uppför än nerför på Augusta National. Många spelare har uttryckt efter sitt första besök att just den här skillnaden var väldigt mycket större än de föreställt sig.
*Greengräset klipps såklart väldigt lågt på Augusta National också och det vältas en hel del.    

En bra miss finns sällan – men flaggan kan vara en! 

En sak som ställer till det vid inspelen är greenområdenas utformning kontra flaggans placering. 

Greenernas lutningar står oftast i stark kontrast till hur det ser ut precis utanför det kortklippta gräset. Och varje flaggplacering är väl genomtänkt och sätts på delar av greenerna där närmaste del utanför greensektionen är en dålig miss. Närmaste annan greensektion är ett lite bättre alternativ, men fortfarande ett ganska dåligt. För att undvika katastrof siktas det därför mot den något sämre greensektionen där sektionen där flaggan står räknas som ”bra miss”.
Det jagas absolut flaggor under The Masters och det är oftast de starkaste järnspelarna (som dessutom satt sig i bra positioner från tee) som brukar göra upp om segern. 

Mitt på green då? Glöm det!

Greensektionerna är oftast distinkta och det är ytterst få greener som erbjuder mitt på green som ett säkert alternativ, och på de greener som gör det, medföljer också linjeläsning och hastighetsbedömning av den högre skolan mot de ”gömda” hålen. Mitten av greenerna tillhör oftast också de mest lutande och/eller undulerade greenytorna där bollarna antingen glider av green eller ner till en lägre belägen sektion. Står flaggan där så är det toppen, står den på en högre sektion så är tvåputten hotad och på en ännu lägre sektion så är treputten absolut i spel.

Men! 

Det finns såklart exempel på mästare som lyckats vinna med hjälp av både bländande närspel och puttning. Jordan Spieth 2015. Phil Mickelson 2004, 2006 och 2010. Sergio Garcia 2017. 

Men vanligaste segraren är den som tillhört toppen av fältet i spelet från tee och vid inspelen. Däribland de sex senaste vinnarna Jon Rahm 2023, Scottie Scheffler 2022, Hideki Matsuyama 2021, Dustin Johnson 2020, Tiger Woods 2019 och Patrick Reed 2018. Dessa spelare behövde såklart en fungerande puttning dessa veckor, men de var inte bäst i fältet på greenerna.

Åberg då?

Många är av uppfattningen att Ludvig Åbergs sämsta del i spelet är puttningen och tror därför att den svenske Mastersdebutanten inte kommer lyckas på Augusta National, åtminstone inte den här gången.

Ja, det är riktigt att puttningen statistiskt sett är sämre än andra delar av 24-åringens spel.

Men den är långt ifrån dålig!

Statistiksajten datagolf håller Åberg som världens femte bästa när det kommer till genomsnittlig skicklighet (alla delar i spelet):
1. Scottie Scheffler
2. Xander Schauffele
3. Rory McIlroy
4. Jon Rahm
5. Ludvig Åberg
6. Wyndham Clark
7. Joaquin Niemann
8. Sahith Thegala
9. Viktor Hovland
10. Si Woo Kim

Inom topp-10 på den här listan så är Ludvig Åberg femte bäst gällande Strokes Gained Totalt, femte bäst i SG Från tee, sjunde i SG Inspel, åttonde i SG Runt greenerna och femte bäst i SG Puttning.
Åberg är 42:a i världen sett till SG Puttning. Världsettan (enligt OWGR) Scheffler är 105:a i samma kategori, världstvåan Rory McIlroy 45:a, världstrean Jon Rahm 61:a och LIV-spelaren Joaquin Niemann 74:a.

Sahith Theegala är tredje bäst och världsfemman Xander Schauffele tolfte bäst i SG Puttning i världen, enligt datagolf.com. Men Theegala är 36:a i världen när det kommer till SG Från tee och Xander Schauffele är bara 53:e i världen när det kommer till genomsnittlig längd från tee. Där är Åberg femte respektive 16:e i världen. 

Flera av dessa tio spelare räknas som favoriter att vinna årets The Masters, i synnerhet Scottie Scheffler. 

Och även om Åbergs sämsta del är puttning så visar datagolf.com:s statistik att den står sig väl mot den här skaran konkurrenter.

Största orosmolnet ska istället fokuseras till SG Inspel (alltså förmågan att tjäna slag mot fältet genom att träffa rätt greensektion!). Där är Åberg 17:e i världen men bara sjunde bäst bland dessa tio spelare.
Här finns det dock hopp om att Åberg kan vara ännu lite bättre på just Augusta National. Mentorn Peter Hanson framhåller att Åberg är bättre med järnen från kortklippt gräs. Det är relativt brett från tee på Augusta National och framförallt är ruffen lägre än på merparten av banorna Åberg spelar på PGA Tour. Det finns exempelvis ingen högruff utan hålen binds samman med en och samma semiruff som klipps på 3,49 centimeters höjd.

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-04-10
TournyttAugusta NationalLudvig ÅbergThe MastersTournytt
Rulla till toppen