Bubba Watson har vunnit The Masters två gånger. Det blir förmodligen inte en tredje gång i år. Foto: Getty Images

The Masters

13 spelare som inte kommer vinna The Masters

Ett av de minsta startfälten i majortävlingens historia, där ett antal namn inte behöver oroa sig över att den gröna kavajen ska ha rätt storlek.

Text: Olof Åsgård • 2024-04-08 Uppdaterad 2024-04-08

The Masters på Augusta National Golf Club har betraktats som den enklaste majortävlingen att vinna. Anledningen är att fältet dels varje år är mindre än i övriga tre majors, dels eftersom det allra bredaste spannet av världstoppen inte är på plats. Något som bottnar i tävlingens snävare kvalificeringskriterier samt eftersom tidigare Mastersvinnare alltid har plats i fältet om de vill (det finns ingen åldersgräns men det ryktas om att det finns en tyst överenskommelse där tidigare mästare uppmanas att avstå spel ifall de själva känner att deras score kan komma att betraktas som ”pinsam”). 

I år är det bara 89 spelare med i fältet, varav 18 tidigare mästare. Några av dem har om vi ska vara ärliga, minimala chanser att vinna och små chanser att ens klara kvalgränsen.

1. Fred Couples, 64

1992 års mästare kan blixtra till och har garanterat mer kunskap om banan än de allra flesta i fältet. Men veteranen har fyra missade kvalgränser senaste fem åren och slutade delad 50:e förra året. Nej, det blir ingen seger i år.

2. Zach Johnson, 48

2007 års mästare har inte briljerat senaste åren, varken i The Masters eller på PGA Tour. Mycket på grund av alla åtaganden som han hade som USA:s Ryder Cup-kapten inför matchen i Rom förra året. Någon seger lär det inte blir i år heller, men förra året klarade han kvalgränserna i The Masters, PGA Championship och The Open Championship. Så bli inte förvånad ifall Johnson hänger sig kvar till helgen. 

3. José María Olazábal, 58 

1994 och 1999 års mästare har två raka missade kvalgränser på Augusta National. Spanjoren spelar på seniortouren PGA Tour Champions men har inte samma spanska magi i spelet längre. Får svårt att klara kvalgränsen i år igen.

4. Vijay Singh, 61

2000 års mästare har tre raka missade kvalgränser, drog sig ur året före dem och missade även kvalgränsen 2019. 2018 slutade han på 49:e plats. Kan spela riktigt bra i perioder på PGA Tour Champions och målet är alltid att vinna, oavsett motstånd, form eller bana. Men vi tror tyvärr att det blir respass redan i halvtid även i år för fijianen. 

5. Bubba Watson, 45

2012 och 2014 års mästare var en av golfvärldens största dragplåster. Men sedan han gick över till LIV Golf League 2022 så har han mer eller mindre försvunnit från rampljuset och spelet har varit allt annat än bra. 45-åringen har varit skadad och haft en tionde plats som bästa resultat i LIV-tävlingar. Förra året missade Watson kvalgränsen i The Masters och året före det slutade amerikanen på 39:e plats. Vi skulle bli förvånade om han klarade kvalgränsen i årets upplaga. 

6. Mike Weir, 53

2003 års mästare och Kanadas enda manlige majorvinnare berättade nyligen i en färsk intervju att segern 2003 förstörde hans sving och sätt att spela golf på. 53-åringen har inte kunnat återhämta sig sedan dess, vilket också har märkts i resultaten. Ute på touren och framförallt i The Masters på Augusta National. Weir har tre raka missade kvalgränser. 2005 slutade han delad femma och 2006 delad elva. Sedan 2011 fram till förra året har det blivit missad kvalgräns elva gånger på 13 försök. Det kanske blir fortsatt spel i helgen i år, Weir har ändå lyckats sluta topp 20 två gånger under årets PGA Tour Champions-säsong. 

7. Danny Willett, 36

2016 års mästare har inte spelat sedan i september förra året då han genomgick en axeloperation. Att halvsvensken (svensk mamma) skulle vinna 2016 var det ingen som trodde förrän det stod klart. Att han skulle komma till Georgia i högform i år är det heller ingen som tror. Men överraska oss gärna, Willett! 

8. Neal Shipley, 22 (amatör)

U.S. Amateur Championship-tvåan från 2023 är rankad 35:a i världen bland amatörer. Ingen amatör har någonsin vunnit The Masters sedan starten 1934. Ken Venturi slutade tvåa 1956, Charlie Coe delad tvåa 1961 och Frank Stranahan delad tvåa 1947. I modern tid sticker Ryan Moores delade 13:e plats från 2005 ut. Amerikanen Shipley kommer inte heller att vinna. 

9. Christo Lamprecht, 23 (amatör)

Det räcker inte att vara amatörvärldsetta som sydafrikanen Lamprecht för att ha någon chans i The Masters. Men någon gång ska vara den första…

10. Jasper Stubbs, 22 (amatör)

Om den 334:e bäste amatören i världen vinner så kommer det vara den största skrällen någonsin och Australien skulle fira i årtionden framåt. 

11. Santiago de la Fuente, 22 (amatör)

Amatörerna får bo i Crow’s nest på övervåningen i klubbhuset under tävlingen och kanske blir mexikanen den första att vinna på banan utanför sovrumsfönstret.

12. Stewart Hagestad, 33 (amatör)

Amatörveteranen är på plats för tredje gången och amerikanen har goda minnen från Augusta National. I debuten 2017 slutade han delad 36:a och blev bäste amatör. Det som talar starkt emot Hagestad är att han på sex ronder aldrig gått på eller under par (73 som bästa score). 

Och nummer 13 är….

… Rory McIlroy, 34

Tvåa 2022, femma 2020, femma 2018, fyra 2015. 2011 var den stora chansen men den slogs bort, långt, långt in bland träden till vänster om tians tee. McIlroy tappade ledningen efter en trippel på tian och efter det slog han i stort sett inte ett enda bra golfslag. Han signerade för 80 slag sista dagen och slutade delad 15:e efter att ha varit i ledning med fyra slag inför finalronden.
Sedan segern i The Open Championship 2014 har snacket om en Career Grand Slam (seger i alla majors under karriären) jagat nordirländaren vid varje besök på Augusta National. Vi säger det redan nu – McIlroy kommer inte vinna The Masters 2024 – men hoppas innerligt på att bli rejält överbevisade i fall 34-åringen skriver historia i Georgia på söndag.

Mästare som spelar:

 • Fred Couples
 • Sergio García
 • Dustin Johnson
 • Zach Johnson
 • Hideki Matsuyama
 • Phil Mickelson
 • José María Olazábal
 • Jon Rahm
 • Patrick Reed
 • Scottie Scheffler
 • Charl Schwartzel
 • Adam Scott
 • Vijay Singh
 • Jordan Spieth
 • Bubba Watson
 • Mike Weir
 • Danny Willett
 • Tiger Woods

… och som inte spelar:

Tommy Aaron, Ángel Cabrera (ville spela men fick inte inresevisum till USA), Charles Coody, Ben Crenshaw, Nick Faldo, Raymond Floyd, Trevor Immelman, Bernhard Langer (skulle göra sitt sista framträdande men blev skadad), Sandy Lyle, Larry Mize, Jack Nicklaus, Mark O’Meara, Gary Player, Craig Stadler, Tom Watson, Ian Woosnam och Fuzzy Zoeller.

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-04-08
TournyttAugusta NationalThe MastersTournytt
Rulla till toppen