Ludvig Åberg läser linjen noga på 18:e hålet, där en möjlig dubbelbogey avvärjs med putterns hjälp. Foto: Christer Höglund.

The Masters

Därför glänser Åberg på greenerna i The Masters

Vi pratar puttning med svenska världsnian, efter att scorekortet lämnats in med fredagens lägsta rond.

Text: Eric Franzén • 2024-04-13 Uppdaterad 2024-04-13

AUGUSTA, GEORGIA Hur svårspelat var det på Augusta National under den andra ronden? Låt oss säga så här. Av det 89 man starka fältet var det bara en spelare som gick under 70 slag. Och han heter Ludvig Åberg.

Siffrorna för hans 69 slag lyser starkt i sitt röda typsnitt på ledartavlan. Scorekortets sex birdies och tre bogeys ger egentligen en väldigt knapphändig bild av vad som egentligen väntade ute på Augusta National, där de lynniga kastvindarna fortsatte att sätta tonen även under andra dagens spel. 

Det är inte den allra lägsta ronden som en svensk spelare presterat på banan, men sett till förhållandena möjligen en av de allra. allra bästa. 

– De gustiga vindarna kommer att påverka vilket slag du än ska slå, vare sig det är en putt, chip eller ett fullt slag. Jag tror det handlar om att försöka förstå vad vindarna kommer att göra med bollen, vilket uppenbarligen är knepigt. Sen är Augusta National inte den enklaste golfbanan ens när det är helt vindstilla, säger Ludvig Åberg efter att han klivit av 18:e hålets green.

Normalt sett jobbar inte Ludvig Åberg extremt mycket med bollflykten, utan förlitar sig på sina grundslag. Men under torsdagen och fredagens utmanande förhållanden har detta upphört att gälla, och istället utmynnat i att bollen fadeas eller drawas bollen mot vinden.

– Jag gillar att hålla det så enkelt som möjligt och försöker inte göra för mycket med slagen. Men när det blåser så här mycket måste du kämpa en del för att bollen ska gå någorlunda rakt.

Under dagen som passerats har vi bjudits några riktigt köttiga drivar, fina räddningar med wedgarna och järnslag med en kliniskt precis flykt genom vindbyarna. Men att fredagens rond landar på 69 slag kan också till stor del tillskrivas puttningen. Åberg har där övertygat gebom att sänka ett antal riktigt svettiga parputtar plus att också rulla i några inte helt givna birdies. Veckorna inför The Masters har Ludvig Åberg och coachen Hans Larsson jobbat extra hårt med just denna del av spelet, vilket tekniskt sett resulterade i en konkret förändring av uppställningen.

– Under Players Championship tyckte jag att jag puttade sådär och inte slog puttarna som jag ville. De kom inte ut på det viset som jag ville, så vi ändrade lite grann i uppställningen. Mina händer har alltid varit ganska höga, så tån på puttern har nästan varit i marken och hälen i luften. Jag försökte att jobba ner det lite grann och få det mer neutralt, berättar Ludvig Åberg för Svensk Golf.

Den svenska världsnian har också riktat extra fokus mot greenläsningen. Där känner han en trygghet i att fortsätta använda Aimpoint-systemet som förenklat förklarat hjälper spelaren att gradera lutningen för en putt.

– Jag använder AimPoint hela tiden ute på banan. Som referenssystem är det väldigt enkelt. Man blir mer uppmärksam på hastigheten, och det blir lättare att se fallinjen. Och jag tycker att det hjälper bra.

På totalt två under par är Ludvig Åberg ensam sjua inför återstående 36 hål, med fyra slag upp till amerikanska ledartrion Bryson Dechambeau, Max Homa och Scottie Scheffler.

– Det är ingenting jag tänker på just nu. Jag är ganska nöjd med att jag är klar för dagen, med tanke på hur mycket det blåser. Men vi får se hur det ser ut i morgon. Allt jag kan göra är att försöka kontrollera mig själv och se till att jag är redo att spela i morgon när vi kommer igång igen.

Läs också:


Text: Eric Franzén • 2024-04-13
TournyttLudvig ÅbergThe Masters
Rulla till toppen