20240413 Ludvig Åberg spelar tredje tävlingsdagen på Masters i Augusta i Georgia i USA. Foto: Christer Höglund/TT

The Masters

Så laddar Åberg inför söndagens segerstrid

Stark lördag från tee följs nu av nervösa timmar där sociala medier och tv undviks fram till finalronden.

Text: Eric Franzén • 2024-04-14 Uppdaterad 2024-04-14

AUGUSTA, GEORGIA Endast 18 hål återstår av 2024 års The Masters, och Ludvig Åberg ser nu fram emot att kasta sig handlöst in i söndagens segerstrid. Detta efter en stark lördag, som slutar på 70 slag och för honom till totalt fyra under par. Åberg äntrar därmed sista speldagen som ensam fyra, tre slag bakom ledande världsettan Scottie Scheffler – som också skuggas av Collin Morikawa (-6) och Max Homa (-5).

Den svenska världsnian vann successivt mark på ledartavlan under den tredje ronden när de röda siffrorna letade sig in i scorekortet, exempelvis genom ett bländande järnslag på hål 5 som aggressivt checkar upp bredvid pinnen. Den sista av dagens totalt fyra birdies kom på hål 13, och placerade Åberg ovetandes i delad ledning för en kort stund. Han backade sedan något i fältet efter att slag tappats både på 14:e hålet och det 15:e, där en mindre lyckad chip från sluttningen bakom green placerade honom i ett pressat läge.

Efter ronden summerade Åberg en lördag som bjöd på något lättare förhållanden än de två första speldagarna, men ändå inte öppnade dörren för några större förändringar i resultatlistan överlag – där Chris Kirk (68 slag) och Collin Morikawa (69 slag) var de enda som lyckades tråckla sig under 70 slag.

– Spelplanen ändrades lite grann idag, men inte så mycket egentligen. Det är ganska svårt att scora även fast vinden lagt sig lite. De har placerat flaggorna svårt och greenerna var hårda idag, så vissa flaggor blir lite svårare att komma åt. Man måste bara acceptera det och ha en relativt aggressiv spelplan till konservativa områden, vilket vi försökte göra idag – och förhoppningsvis kan göra imorgon också, säger Ludvig Åberg.

Han var speciellt nöjd med sitt långa spel, där han tjänade in hela 4,20 slag mot resten av fältet från tee till green.

– Vi försöker alltid jobba på samma saker och vissa dagar känns bättre än andra. Idag var en av de dagarna då jag kände att jag slog drivern bra. Jag kom in i en bra rytm och ett bra tempo med drivern. Jag blir lite snabb ibland i svingen och då hamnar jag lite ur position. Så jag kunde sakta ner det lite idag och tyckte att jag slog ganska bra slag.

Det är givetvis svårt att inte tänka på det som nu ligger framför honom. En söndag i Georgia där Åberg där möjlighet att bli den första debutanten som segrar i The Masters sedan Fuzzy Zoeller 1979. Den senaste spelaren som vunnit under sin första majorstart är Keegan Bradley, som gick hela vägen i 2011 års PGA Championship på Atlanta Athletic Club. Starttiden är satt till 14:25 lokal tid (20:25 svensk tid) då Åberg går ut tillsammans med Max Homa i den näst sista bollen. Innan dess ska ett antal segdragna timmar fördrivas, där tankarna på söndagens rond ska skjutas undan så mycket som möjligt.

– Det blir viktigt att vara konservativ med energin. Det är en lång dag och mycket golf som är kvar att spela. Det enda jag kan göra är att vara så redo som jag kan med mat och se till att jag är så utvilad som möjligt när vi slår ut i morgon eftermiddag, konstaterar Ludvig Åberg.

Mentorn Peter Hanson har själv varit i samma situation inför 2012 års The Masters, där han gick ut i ledarboll ihop med Phil Mickelson. Enligt honom är det av vikt att de fortsätter med samma rutiner som under resten av veckan.

– Vi har också pratat mycket om att inte kolla sociala medier eller TV. Att inte få för mycket intryck, för det finns hundratals tankar om vem som kommer att vinna och varför han kommer att göra det. Den inputen behöver inte Ludvig. Han ska fokusera på nästa slag och dra iväg en drive på ettan imorgon. Stödet hemifrån, där han bor med familjen, är viktigt. Han uppskattar det och att ha dem nära. Vi som jobbar med honom bor på en annan plats, så att han kan koppla av från det och vara med dem som är honom närmast, säger Peter Hanson.

För Ludvig själv råder det ingen tvekan om att det kommer att finnas en del nervositet med i bilden under morgondagen.

– Jag var nervös i morse också och har varit nervös under hela veckan. Så det kommer att vara samma sak imorgon bitti också, tror jag. Jag kommer att få lite fjärilar i magen och kommer att försöka hantera det. Alla är människor, och alla som hade varit i min situation hade känt samma sak, säger han med ett tydligt leende.

Läs också:


Text: Eric Franzén • 2024-04-14
TournyttLudvig ÅbergThe Masters
Rulla till toppen