Ludvig Åberg låter drivern tala på Augusta National. Foto: Christer Höglund.

The Masters

Åberg imponerar i kastvindarna på Augusta

Fin puttning och starka räddningar glädjer den svenska världsnians team.

Text: Eric Franzén • 2024-04-12 Uppdaterad 2024-04-12

AUGUSTA, GEORGIA Torsdagens spel avslutas för Ludvig Åberg på samma sätt som det började. Ännu en green missas, och ännu en viktig putt för par sänks med beslutsamhet. Några minuter senare ljuder hornet över Amen Corner och spelet avbryts för dagen. När skymningen har sänkt sig över Augusta National finns det två birdies och nio par i Ludvig Åbergs ofullständiga scorekort.

– Jävlar, vad bra han puttade, lyder mentorn Peter Hansons spontana reaktion efter Ludvig Åbergs avbrutna majordebut.

Det är svårt att inte hålla med honom. De svåra parputtarna har rullats i. De birdies som nästan är ett måste på par 5-hålen har levererats. När solen har försvunnit helt bakom trädridåerna och Amen Corner börjar tömmas på spelare och åskådare, summerar Hans Larsson, Ludvig Åbergs tränare, det han har noterat under den utdraget långa torsdagen.

– Han är fantastiskt bra på att rädda upp situationen när han missar idag. Puttningen är riktigt fin idag. Det är riktigt svårspelat idag, så du kommer att hamna en bit ifrån hålen och missa en del greener. Men han har varit fenomenal på det. Speciellt på femman där han sätter en femmetersputt för par och håller sitt momentum uppe. Den tror jag var viktig för honom, konstaterar Hans Larsson.

Hans Larsson. Foto: Christer Höglund

Tonfallet är lika nöjt när Åbergs långa spel diskuteras. Visst, drivern kladdades vänster på tvåan, vilket ändå resulterade i en birdie, och drogs något åt samma håll till gräsplätten mellan fairwaybunkrarna på femman. Men för det mesta hittade Åberg sina tänkta linjer på hålen. Detta trots svåra förhållanden präglade av byiga och högst oberäkneliga kastvindar.

– Du måste vara väldigt skicklig på att anpassa dig till förhållandena. På sexan slår han ett mycket fint vindslag. Och han har både fadeat och drawat slagen mot vinden och arbetat väl med att anpassa bollflykten efter förhållandena. Det ser riktigt bra ut tycker jag, säger Hans Larsson med eftertryck.

Ludvig Åbergs två under par placerar honom som delad nia på den haltande ledartavlan. Fem slag bakom ledande Bryson Dechambeau och fyra bakom världsettan Scottie Scheffler, som båda har avslutat sina första rundor. För Åbergs del återupptas öppningsvarvet på fredagsmorgonen, då han kliver upp på tolvans tee vid 07:50 lokal tid (13:50 svensk tid) för att slutföra de sju hål som återstår.

Därefter inleder Åberg den andra ronden knappt tre timmar senare, 10:42 lokal tid (16:24 svensk tid).
 – När det är mörkt och du är nere på tolvan och vinden är som den är, så var detta inte ett dåligt tillfälle att bryta för dagen. Förhoppningsvis har vinden lugnat sig lite till imorgon bitti när han får börja med tolvan, vilket jag tror att Ludvig uppskattar, säger Hans Larsson.

Läs också:


Text: Eric Franzén • 2024-04-12
TournyttLudvig ÅbergThe Masters
Rulla till toppen