Ludvig Åberg stod för en utmärkt start i The Masters. Foto: Getty Images

The Masters

MastersTempen rond 0,9: ”Exakt vad vi ville se av Åberg”

Första ronden hann inte spelas färdigt. I MastersTempen listar vi de hetaste spelarna och även några som behöver rycka upp sig på fredagen. 

Text: Olof Åsgård • 2024-04-12 Uppdaterad 2024-04-12

Sista gruppen hann spela tio hål innan spelet i The Masters blåstes av på grund av mörker. Dessförinnan fick vi se en massa bra spel och några spelare och saker stack ut.

Första ronden återupptas klockan 07.50, lokal tid och 13.50, svensk tid. Ludvig Åberg slår då ut på hål 12 nere i Amen Corner.

Glödhet

Bryson DeChambeau. Amerikanen kom som skjuten ur en kanon och är i ensam ledning med ett slag efter 65 slag, sju under par. Det är hans bästa rond på Augusta National Golf Club.
30-årige DeChambeau gör sitt åttonde framträdande i The Masters men har aldrig slutat bättre än delad 21:a. Det var 2016 då han blev bäste amatör.
Nu har DeChambeau fått starten han sökt så länge på Augusta National och han var mycket nöjd över resultatet med tanke på hur svår banan spelades i den hårda vinden.
– Det var uppenbart att det var ett tufft test idag, och jag är glad att jag kunde briljera på en mycket svår golfbana, sa Bryson DeChambeau efter ronden.

Scottie Scheffler. Världsettan är ett slag bakom DeChambeau och såg som vanligt ut som tryggheten själv när han till synes enkelt knallade runt på 66 slag, sex under par. Mästaren från 2022 slog precis som DeChambeau, personligt rekord. Scheffler hade tidigare 67 slag som bäst.
Nu är han tvåa inför andra ronden men även om han är med i toppen på söndag så kommer han avvika från banan och bryta The Masters ifall frun Meredith ska föda parets första barn. Födseln är beräknad till slutet av april men om det skulle ske under Masters så drar Scheffler.
– Ja, i så fall så åker jag härifrån, säger Scheffler till The Augusta Chronicle.

Het

Ludvig Åberg. Vi fick exakt vad vi ville se av den svenske debutanten Ludvig Åberg. 24-åringen hann bara spela elva hål men är delad nia på två under par. Och det var ingen perfekt förstarond spelmässigt men Åberg löste alla små problem som dök upp. Trots ett par svajiga utslag så behöll han lugnet och gjorde ingen bogey.   

Nicolai Højgaard. Den unge dansken är trea på fem under par och tre hål kvar att spela av första ronden. 23-åringen gör precis som Åberg debut i The Masters och visade klass och kyla på torsdagseftermiddagen. Han bjöd också publiken på show genom att sänka ett par långa chippar.

Danny Willett. Läkaren sa att engelsmannen (med svensk mamma) kunde räkna med minst ett års frånvaro efter axeloperationen i september. Willett läkte snabbare än så och dök upp helt iskall på Augusta National utan att ha spelat golf på sju månader och stod för torsdagens i särklass största överraskning. 68 slag, fyra under par och delad fjärde plats. Willett, som vann The Masters 2016, hade varit överlycklig om han hade gått på par. Nu gick han fyra under.
– Det var oväntat, eller hur? sa 36-åringen efteråt.
– Jag hade ingen aning om vad jag skulle förvänta mig, så ja, det är uppenbarligen alltid trevligt att komma in med en anständig score. Det ger lite självförtroende inombords och förhoppningsvis kommer jag ha några trevliga dagar till. För mig skulle det ha varit en fantastisk prestation att gå på par, men att skjuta 68, ja, jag är väldigt nöjd.  

Varm

Tiger Woods. 48-åringen har inte spelat sedan februari. Under ”ledigheten” verkar han ha finslipat spelet för att komma till The Masters och Augusta National för att återigen visa golfvärlden att han kan spela golf. Den femfaldige Mastersvinnaren visade prov på säkert och disciplinerat spel och blandade upp med lite finess och yrkesskicklighet när det behövdes. Woods är ett under par med fem hål kvar att spela av första ronden. Seger? Njaaa. Men vi kan nog nästan garantera att han klarar sin 24:e raka kvalgräns (nytt rekord). Det som talar emot är att han imorgon behöver spela 23 hål. Han såg inte särskilt plågad ut på torsdagen men ganska trött sista hålet för dagen. Håller kroppen?

Ljummen

Rory McIlroy. 71 slag, ett under par. Det kunde, och det har tidigare gått väldigt mycket sämre. Men mer krävs av nordirländaren ifall det ska bli något Career Grand Slam. 

Sval

Jon Rahm. Det är inte lätt att vara regerande mästare. Historisk har bara Jack Nicklaus, Sir Nick Faldo och Tiger Woods vunnit två år i rad på Augusta National. Rahms 73 slag på torsdagen betyder inte att det är kört, men det blir svårt för spanjoren att åka hem med den gröna kavajen i år igen. 

Iskall

Adrian Meronk. Polacken gick runt på 78 slag, sex över par och noterades för åtta bogeys, dubbelt så många som genomsnittsspelaren första ronden. Meronk är delad 85:a.

Peter Malnati. Siste man på 89:e plats efter 82 slag, tio över par. Malnati såg allt annat än bekväm ut i sin Mastersdebut. Nya tag i morgon! 

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-04-12
TournyttAugusta NationalBryson DeChambeauLudvig ÅbergScottie SchefflerThe MastersTiger WoodsTournyttTourTempen
Rulla till toppen