Viktor Hovland kan sätta sig i bilen och åka till veckans PGA Championship /det / Foto: Getty Images

PGA Championship

Hovland: ”Jag kände mig aldrig tillräckligt bra”

Den norska världsstjärnan arbetar mer med anpassning och självkännedom.

Text: Martin Strömberg • 2022-05-17 Uppdaterad 2022-05-17

Norrmannen Viktor Hovland är just nu rankad sexa i världen och en av förhandsfavoriterna i vilken tävling han än ställer upp i. Men inför PGA Championship berättar han att han under collegetiden inte var säker på att han skulle kunna nå världstoppen. Och att han valt att fokusera på långsiktighet och personlig utveckling istället för snabba resultat.

– I början kände jag mig aldrig tillräckligt bra. Jag slog inte särskilt långt, min puttning var ojämn, mitt närspel var medelmåttigt, men jag slog å andra sidan bollen väldigt rakt. Jag kunde slå min svaga fade hela tiden och gjorde vettiga scorer emellanåt. När jag tittade på andra spelare så tänkte jag att ”det där slaget kan jag inte slå” och ”så där bra kan jag aldrig bli”. Men jag har hela tiden fokuserat på att utveckla mig själv och bli bättre och bygga upp mitt självförtroende sakta men säkert. Vissa andra kanske är självsäkra och tror att de har allt direkt, men att bli bra på att spela handlar inte om att vara perfekt, det handlar om att känna och kontrollera sitt eget sätt att spela och att vara bra på att anpassa sig till nya situationer hela tiden, sa Hovland på presskonferensen inför veckans major.

Hovland bor kvar i Stillwater, Oklahoma, bara en timmes bilväg från veckans bana Southern Hills. Medan många andra tourspelare väljer Florida eller Arizon som bas valde Hovland att stanna kvar i samma område där han gick i college i Oklahoma State. Känslan av att sätta sig i bilen och åka till tävlingen är skön men ovanlig för norrmannen.

– Ja, det känns nästan som att man är utanför tourlivet och på besök på PGA Tour men jag gillar känslan. Jag kan ta det lite lugnt och det är skönt och bekvämt.

Hovland har inte spelat någon individuell tävling sedan Masters i april men han spelat veckans bana vid ett flertal tillfällen både på College och under de tre veckor som han förberett sig för PGA Championship. Han var inte helt nöjd med sitt spel innan uppehållet.

– Nej, jag gjorde lite fler enkla misstag än jag brukar och även om det kändes som att formen fanns där så har det varit bra med tre veckors träning och nu känns det bra. När det gäller Southern Hills så har de gjort banan längre och det känns som att det är färre stora träd. Sedan måste man ha ganska bra fantasi runt greenerna eftersom det är fairway hela vägen och det är sällan man får chippa från ruff vid sidan av greenerna. Jag tror inte att det gynnar mig rent statistiskt men jag tycker att jag utvecklat min chippning från tajta lägen den senaste tiden så vi får se hur det går.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Allt från PGA Championship 2022:


Text: Martin Strömberg • 2022-05-17
TournyttPGA ChampionshipPGA TourSouthern HillsTournyttViktor Hovland
Rulla till toppen