Greg Norman hyllar Brooks Koepka. Arkivbild: Getty Images

PGA Championship

Greg Norman om första majorsegern av en LIV-spelare

”LIV Golf League-spelare hör hemma i majors, golfen vet det och majortävlingarna vet det.”

Text: Olof Åsgård • 2023-05-23 Uppdaterad 2023-05-23

Brooks Koepka vann PGA Championship på Oak Hill CC. Det var amerikanens tredje seger i mästerskapet och hans femte majorseger i karriären. 

Det var 33-åringens första majorseger sedan han värvades till LIV Golf förra året. Det var också första gången som en LIV-spelare vann en majortävling (när Cameron Smith segrade i The Open förra året var det inte officiellt att han skulle gå till den konkurrerande touren). 

LIV Golfs vd Greg Norman tog till Twitter och hyllade Koepka och LIV: 
– Grattis Brooks Koepka, din comeback har varit imponerande. Jag är så stolt över dig. Gällande LIV Golf League-spelare, hör hemma i majors, golfen vet det och majortävlingarna vet det. Tre LIV-spelare topp 10, fem topp 20, elva klarade kvalgränsen, skriver Greg Norman. 

På sin vinnarkonferens fick Koepka frågor om vad hans seger betyder för LIV-touren. 
– Jag tror den hjälper men om jag ska vara helt ärlig så är jag mer intresserad av mig själv just nu, sa Koepka.

Majors i fem år

Om inte kvalifikationskraven ändras så kommer Brooks Koepka kunna spela både The Masters och The Open (som han inte vunnit) i fem år framåt även om han skulle tappa på världsrankingen, och LIV-touren fortsatt inte skulle ge poäng. 

På den fronten har egentligen inget ändrats, ansökan är inlämnad men inte godkänd. Enligt PGA of America-bossen Seth Waugh är samtalen mellan de styrande i Official World Golf Ranking och LIV ”goda”. 

Waugh tillbakavisar också anklagelserna om att OWGR har blivit mer strikta i hur de följer sina regler för ackreditering av nya tourer sedan LIV startades.
– Vad jag har sagt och vad jag kommer att säga nu är att det har varit goda samtal fram och tillbaka. Det har inte varit bittert. Men det är en naturlig process. Det finns inget som säger att det ska ta 12 månader (normal väntetid för att en ny tour ska få världsrankingstatus). Under min tid har fler tourer fått vänta längre tid än 12 månader än som godkänts tidigare, sa Waugh inför PGA Championship.
– Det är inte vi mot dem. Hela poängen är att skapa en jämn och rättvis måttstock för att mäta spelet. Vårt jobb är att mäta tourer. Inte spelare, utan tourer och hur de presterar på dessa tourer för att passa in på den måttstocken. Det är vad vi alla försöker göra. Vi har varit, tycker jag, väldigt lyhörda för dem när det gäller deras förfrågningar, och de har varit lyhörda för oss. Det är ingen kamp, fortsatte Waugh.   

Världsrankingen OWGR startades och styrs av PGA Tour, PGA of America, USGA, The Masters, R&A, European Tour Group och International Federation of PGA Tours.


Text: Olof Åsgård • 2023-05-23
TournyttBrooks KoepkaGreg NormanLIV Golf Invitational SeriesPGA ChampionshipSeth WaughTournytt
Rulla till toppen