Den 46-åriga instruktören Michael Block har genom sin succé i PGA Championship visat att golfen ibland fungerar annorlunda än andra sporter // Foto: Getty Images

Fem avslutande tankar efter PGA Championship

Sagan om Michael Block fick ett lyckligt slut.

Text: Martin Strömberg • 2023-05-22 Uppdaterad 2023-05-22

Det blev Brooks Koepka som tog hem årets PGA Championship. 

Han utmanades hårt av både Viktor Hovland och Scottie Scheffler men Koepka visade att han är tillbaks på allvar efter knäskadan som hämmat honom under ett par års tid. Han har ett makalöst majorfacit om man bortser från 2022 då han led av knäskadan och möjligheten finns definitivt att han kommer att addera till de fem stora titlarna som han skrapat ihop hittills.

Här är fem spontana tankar som summering av årets andra herrmajor:

Majors har fått högre värde sedan LIV

Ur ett rent golfmässigt perspektiv är de fyra majortävlingarna segrare sedan LIV Golf Invitational Series brakade in i golfvärlden. Majors är numera de enda tävlingarna där vi får se de allra bästa spelarna mötas och de har definitivt vuxit i värde senaste året. Masters och PGA Championship har TV-mässigt varit årets höjdare så här långt. 

Hovland på tur

Norrmannen Viktor Hovland gjorde återigen en storstilad majorinsats även om han inte riktigt har haft förmågan att sticka nosen först ännu. Marginaler emot på 16:e hålet avgjorde den här gången men visst känns det som att Hovland numera verkligen har spelet för att lyckas knipa en major snart?

Sagan om Michael Block

Fick ju ett lyckat slut. Man hade väl en gnagande känsla att den 46-åriga instruktören skulle säcka ihop under en slutrond med Rory McIlroy, men istället slog Block till med en slam dunk på det 15:e hålet och har efter succén fått invite till Colonial, och 15:e platsen den här veckan innebär att han är klar för nästa års upplaga på Valhalla i Kentucky. Kanske kan Block spela sig in på PGA Tour bakvägen som 46-åring.

Oak Hill

Det har funnits spelare som inte tyckt så bra om veckans bana, Oak Hill. Jon Rahm, Jordan Spieth och ett par andra spelare har knotat och tyckt att den inte varit helt fair. Svårt att säga något om det utan att vara på plats men ur ett soffperspektiv tycker jag att den har varit bra. I alla golftävlingar finns ett element av slump och vissa veckor har man marginaler mot sig men totalt sett har Oak Hill känts rättvis och tuff. 

Svenskar saknade

En major utan svenskintresse är klart mindre intressant. Vi har spelare på väg uppåt men på herrsidan kan vi faktiskt tvingas se majors utan svenska inslag om inget händer. Alex Norén har sladdat lite på världsrankingen i år och behöver ett uppsving. Nu kvalade Jens Dantorp in till U.S. Open och Henrik Stenson är klar för The Open ett bra tag till genom segern på Troon 2016. Sedan hoppas vi naturligtvis att Vincent Norrman och Ludvig Åberg ska fylla luckorna och gärna dra med sig några till. 


Text: Martin Strömberg • 2023-05-22
TournyttBrooks KoepkaMichael BlockOak HillPGA ChampionshipTournyttViktor Hovland
Rulla till toppen