Efter tre raka 70-ronder på stentuffa Oak Hill visar Michael Block att Instruktörer också kan spela golf // Foto: Getty Images

Den 46-åriga instruktören gör succé på Oak Hill

Fem spaningar från tredje ronden av PGA Championship.

Text: Martin Strömberg • 2023-05-21 Uppdaterad 2023-05-21

Nu ska det avgöras och förutsättningarna kunde knappast vara mer raffinerade. På scen inför sista ronden av PGA Championship finns en härlig mix av majorsegrare, framtidsnamn och fullkomliga outsiders. I ledningen efter 54 hål finns Mr Major, Brooks Koepka, vars rykte som de stora tävlingarnas man visserligen fick sig en törn efter kollapsen på Augusta i april. Men, fyra majors skojar man inte bort, och självfallet är Koepka favorit att hålla undan den här gången. Han är frisk och full av självförtroende den här gången men utmanarna finns och ingenting är givet när det ska spelas golf.

Här är fem betraktelser från tredje dagen på Oak Hill:

• 46-årig instruktör gör succé

Bland namn som Brooks Koepka, Rory McIlroy, Viktor Hovland och Bryson DeChambeau på ledartavlan sticker namnet Michael Block ut en smula. Den 46-åriga instruktören från Arroyo Trabuco Golf Club i Mission Viejo i Kalifornien är på par efter 54 hål och delar åttondeplatsen vilket är helt sensationellt. Till vardags ger han lektioner och kostar cirka 1 500 kronor för 45 minuter på sin hemklubb och nu ger han alla duktiga klubbinstruktörer ett ansikte och visar att det minsann finns en hel del ”players” som av olika orsaker kanske inte valt en karriär som spelande proffs, ute i klubbarna. Trots en tidig dubbelbogey kom Block tillbaks under tredjeronden med tre birdies sista åtta hålen. Go, Mike!

• LIV-spelarna långt ifrån slut

Alla som trott att spelare som Brooks Koepka, Bryson DeChambeau, Dustin Johnson med flera skulle tappa tävlingsinstinkten när de lämnat för LIV-touren har fått sig en rejäl tankeställare efter Masters och tre ronder av PGA Championship. Det är gott om LIV-spelare på ledartavlan den här veckan och risken/chansen är stor att vi får en första majorsegrare från LIV Golf Invitational Series den här veckan. Koepka leder, DeChambeau är fyra och Patrick Reed är delad 16:e inför sista ronden.

• McIlroy smyger i vassen

Det har varit ovanligt tyst om nordirländaren Rory McIlroy den här veckan. Lite i skymundan har han ändå en liten möjlighet att bryta förbannelsen – han har inte vunnit en major sedan 2014 – från sin sjundeplats, fem slag bakom ledande Brooks Koepka. Trots att McIlroy bara träffat 13 av 42 fairways så här långt är han på åttonde plats i statistiken över intjänade slag från tee till green.

• Engelsmännen är vana vid regn

Två engelsmän stod för två av de bästa ronderna under en blöt och periodvis allmänt obehaglig tredjerond. Tommy Fleetwood gick runt på 68 slag tidigt, när vädret var som sämst, och klättrade till en delad tiondeplats. Justin Rose gick på 69 slag och är delad femma, bara fyra slag bakom Koepka. Ingen skulle missunna någon av dem en seger under söndagen.

• DeChambeau vs Koepka

För ett par år sedan var de allt annat än vänner och det skrevs spaltmeter om beefen mellan Bryson DeChambeau och Brooks Koepka. Igår gick de tillsammans i tredje bollen från slutet och spelade bra. Ingenting syntes av den gamla fejden. Koepka fick frågan om deras relation efteråt men svarade på typiskt Koepka-vis att han inte bryr sig om vem han spelar med, han pratar ändå inte med sin spelpartner under sina tävlingsronder. Ok.


Text: Martin Strömberg • 2023-05-21
TournyttBrooks KoepkaBryson DeChambeauJustin RoseMichael BlockOak HillPGA ChampionshipPGA TourRory McIlroyTommy FleetwoodTournyttViktor Hovland
Rulla till toppen