En lättare Bryson DeChambeau visar att formen finns där under veckans PGA Championship // Foto: Getty Images

Tournytt

Fem spaningar andra dagen av PGA Championship – LIV-spelarna levererar

Inga svenskar men väl en norrman och en dansk i helgen.

Text: Martin Strömberg • 2023-05-20 Uppdaterad 2023-05-20

Det blev en andra dag på Oak Hill som startade i sol och värme men som avslutades med regn och blöta förhållanden. Det är golf, man ska kunna hantera vädret, humöret och banan oavsett vad som händer och de tre spelare som delar ledningen efter 36 hål lyckades bäst. Norrmannen Viktor Hovland avslutade med en läcker birdie och kanske är det hans tur nu. Han har spelat bra i majors den senaste tiden och gårdagens 67-rond var faktiskt hans tionde raka majorrond där han är bland de tio främsta i tävlingen.

Här är fem betraktelser efter fredagens spel i PGA Championship.

• Världstoppen levererar

Världsettan Jon Rahm fick en tuff öppningsrond med 76 slag, hans högsta score i en major på länge, men Rahm studsade tillbaks på fredagen med en fin 68-rond. Han är nu på delad 48:e plats, nio slag bakom tättrion, men absolut inte uträknad. Världstvåan Scottie Scheffler fortsätter att mata på med bra ronder och tävlingar. Scheffler har tjänat nästan nio slag mot övriga fältet från tee till green vilket är extremt bra. Han är dessutom tvåa i fältet när det gäller att rädda sig när han missar green. Världstrean Rory McIlroy har gått lite under radarn den här veckan men nordirländaren delar tiondeplatsen halvvägs, fem slag bakom, och får han igång puttningen så kommer han att vara med på söndag.

• Sjätte hålet på Oak Hill

Det sjätte hålet på Oak Hill mäter 458 meter vilket är ett normalt par fem-hål i vanliga fall. Hålet är dessutom smalt, väl inbunkrat och med svårträffad green. Efter två dagars spel har sexan genererat 40 dubbelbogeys eller värre. De spelare som klarar av sexan på par under helgen har gjort ett riktigt vasst jobb.

• Norrman och dansk, men ingen svensk

Man vill alltid ha svenska spelare under helgen i en major men den här gången tog sig varken Alex Norén (+7) eller David Lingmerth (+13) vidare. Det gjorde däremot Viktor Hovland (-5) och Nicolai Høigaard (+3) och vi får väl hålla en extra tumme för våra grannländers spelare under helgens spel.

• LIV vs PGA

I Masters visade LIV-spelarna att de verkligen inte tacklat av rent kvalitetsmässigt då Phil Mickelson och Brooks Koepka slutade delade tvåor med Patrick Reed som delad fyra. I veckans PGA Championship är Koepka återigen med i toppen som delad sexa och Bryson DeChambeau är delad fyra och i allra högsta grad med i toppstriden. Man måste verkligen säga att LIV-spelarna levererar.

• Nybörjarmisstag av Young tog honom ur tävlingen

Amerikanen Cameron Young är en av de absolut mest intressanta framtidsnamnen på PGA Tour. Men fredagen på Oak Hill blev en rond som Young nog helst vill glömma. På det 16:e hålet slog han upp sin birdieputt till en halv meter från hål då engelsmannen Tommy Fleetwood bad honom flytta sin markering. Ingen av spelarna kom ihåg att Young skulle markera tillbaks och i efterhand fick Young besked av domarna att två pliktslag lagts till hans score på hålet, ett par blev en dubbelbogey. På slutet gjorde Young ytterligare en dubbelbogey och missade kvalgränsen med fyra slag.

– Jag känner mig delvis ansvarig eftersom det var jag som bad honom markera. Men ibland hamnar man i sin egen värld, normalt sett frågar man alltid om han markerat tillbaks, sa Fleetwood efter händelsen.


Text: Martin Strömberg • 2023-05-20
TournyttBrooks KoepkaBryson DeChambeauNicolai HöjgaardOak HillPGA ChampionshipRory McIlroyScottie SchefflerTournyttViktor Hovland
Scroll to Top