Brooks Koepka höll undan och tog sin femte majorseger då han vann PGA Championship på Oak Hill // Foto: Getty Images

Koepka vann PGA Championship – tog femte majorsegern

Höll undan för Hovland och Scheffler efter svängig avslutningsrond.

Text: Martin Strömberg • 2023-05-22 Uppdaterad 2023-05-22

Amerikanen Brooks Koepka gick ut med ett slags ledning sista dagen av PGA Championship på Oak Hill. Efter en svängig avslutningsrond där han i första hand fajtades med normannen Viktor Hovland och landsmannen Scottie Scheffler lyckades 33-åringen hålla undan och ta sin femte majorseger och sin tredje inteckning på The Wanamaker Trophy. Koepka gick runt på 67 slag och slutade nio under par, Hovland hade 68 slag och Scheffler 65, båda slutade sju under par.

– Det här är förmodligen den skönaste av mina segrar med tanke på allt arbete som legat bakom, det här är definitivt speciellt, sa en rörd Brooks Koepka efter segern.

Avgörandet kom på det 16:e hålet. Fram till dess hade Koepka och Hovland stångats och bytt birdies och bogeys. Det skiljde ett slag inför hålet, men efter att Hovland slagit sin drive ner i fairwaybunkern till ett omöjligt läge och gjorde dubbelbogey, samtidigt som Koepka gjorde birdie, så skiljde plötsligt fyra slag med två hål kvar.

Koepka missade sitt utslag på 17:e och gjorde bogey men kunde ändå defilera in på sista hålet, segermarginalen blev två slag ner till Hovland och Scheffler. Koepka knöt näven och kramade om sin caddie sedan många år, Ricky Elliott.

– Med tanke på skadorna de senaste åren och all smärta jag gått igenom så är detta en grym känsla. Jag hörde att det bara är 20 spelare som har fem majors eller fler så jag hoppas kunna lägga till några till så småningom, sa Koepka.

Jack Nicklaus har flest majorsegrar med 18. Tiger Woods har 15, Walter Hagen 11, Ben Hogan och Gary Player står på nio segrar. Brooks Koepka tar sig i och med segern upp jämsides med namn som Severiano Ballesteros och Byron Nelson som båda har fem segrar.


Text: Martin Strömberg • 2023-05-22
TournyttBrooks KoepkaOak HillPGA ChampionshipPGA TourRicky ElliottScottie SchefflerTournyttViktor Hovland
Rulla till toppen