Rory McIlroy såg ut att gå mot ännu en tung inledning i majorsammanhang, men han lyckades arbeta sig tillbaks // Foto: Getty Images

PGA Championship

Fem spaningar första dagen av PGA Championship

Stark comeback av McIlroy och tuff inledning för svenskarna.

Text: Martin Strömberg • 2023-05-19 Uppdaterad 2023-05-19

Det blev en tuff svårscorad förstadag på Oak Hill som dessutom försenades två timmar på grund av frost (!). Känslan som man fick under första rondens spel av årets PGA Championship var att det kommer att bli en stor fördel att träffa många fairways, ungefär som det ska vara på en amerikansk major. Många hade stora problem att kontrollera bollen från ruffen och i vissa fall var spelarna helt enkelt tvungna att hacka fram en wedge.

Här är fem noteringar och spaningar från första ronden:

• Stark comeback, Rory.

Skulle årets PGA Championship bli ännu en förlorad major för nordirländaren Rory McIlroy? Efter nio hål var han tre över par på Oak Hill och såg lika vilsen ut som han gjorde i Masters, årets första major där han missade kvalgränsen trots en lång fin formtopp inför tävlingen. Men en stark parräddning på det andra hålet (McIlroys elfte) vände ronden och efter tre birdies och en bogey på resterande hål landade han ett över par på en delad 27:e plats, helt okej. Kanske har de värsta anspänningarna släppt och om McIlroy kan släppa loss och spela upp till sin potential den här veckan kanske majorförbannelsen släpper. Han har inte vunnit en riktigt stor titel sedan segern i PGA Championship 2014 på Valhalla.

• Äntligen, Scottie

Årets PGA Championship är världstvåan Scottie Schefflers 15:e majorstart. Aldrig tidigare har han varit bogeyfri men under torsdagens inledningsrond som slutade på 67 slag (-3) lyckades han undvika att tappa slag. Scheffler har en majorseger från Augusta National ifjol och med tanke på hans facit sedan dess så blir nog ingen förvånad om Scheffler tar sin andra stora seger den här veckan.

• Lyckad uppsättning, PGA of America

Jag vet inte hur många gånger man suttit och retat sig på att förutsättningarna i en major känts alltför slumpmässiga och godtyckliga. Men den här veckan är känslan att arrangörerna har bra koll på hur de vill att Oak Hill ska spelas. Ska man ha en vettig realistisk möjlighet att göra birdie på par 4-hålen så bör man vara i fairway. Det går att göra up and down om man missar green men det är inte helt givet, man behöver missa på rätt plats och dessutom slå bra närspelsslag. Det kommer att bli en kul, rättvis vecka där rätt spelare vinner årets PGA Championship.

• Femte reserven leder

34-åriga rookien Eric Cole är i ledningen på fem under par efter 14 spelade hål första dagen. Coles bästa placering på PGA Tour är en andraplats från tidigare i år då han föll mot Chris Kirk i särspel i Honda Classic. Nu kom han in i PGA Championship som femte reserv. När John Daly vann PGA Championship på Crooked Stick som rookie 1991 var han nionde reserv.

• Tuff svenskdag

Alex Norén var bäst av de två svenska deltagarna med en rond på 74 slag (+4). Norén träffade bara fem av 14 fairways och det vill inte riktigt släppa i det långa spelet för Alex. David Lingmerth gick runt på 76 slag (+6) och i Davids fall var det spelet in mot greenerna som inte riktigt fungerade. Han träffade bara åtta greener och räddade då bara par tre gånger av de tio han missade green.


Text: Martin Strömberg • 2023-05-19
TournyttAlex NorénDavid LingmerthEric ColeOak HillPGA ChampionshipRory McIlroyScottie SchefflerTournytt
Rulla till toppen