Det nya klubbhuset ligger inbjudande vid 18:e green. Några saker återstår innan allt är klart. Greenen är i nuläget inte sådd med gräs. Illustration: Eskilstuna GK

Golfsverige

Huset som ska lyfta stadsnära golfklubben

Eskilstuna GK vill locka alla i staden till anläggningen, inte enbart golfare. Banans centrala läge ger goda förutsättningar för det nybyggda klubbhuset att bli ett allaktivitetshus.

Text: Bo Steffensen • 2022-05-03 Uppdaterad 2022-05-03

Det är inte många golfklubbar som ligger mer centralt än Eskilstuna GK. Från banan är det ungefär 2,5 kilometer in till Fristadstorget i stadens centrum.
– Tre av de fyra av de senaste åren har det varit Sveriges mest spelade bana, för att vi ligger så centrumnära. Medelsiffran för spel på en hemmaklubb i Sverige ligger runt tio rundor per säsong, vi ligger en bra bit över tjugo. Det går ju faktiskt att cykla hit eller till och med gå hit från stan, säger Janne Ekman, marknadschef på Golf Lodge Eskilstuna.

Banans läge är också nyckeln i den satsning och omvandling som klubben är inne i. Målet och visionen med det nybyggda klubbhuset är att dra till sig alla typer av sällskap och människor. Inte enbart golfare.
I den nya byggnaden – som består av två huskroppar med ett stort restaurangtorg mellan – finns bland annat två stora restauranger, en sportbar, gym, spa, yogastudio, kiropraktor och konferensutrymmen. Ett ställe som ska vara ett aktivitetshus för alla i staden.
– Precis så. Sedan många år tillbaka har vi haft väldigt många lunchgäster och merparten av dem är ju inte golfare, men på den ”gamla” tiden kunde vi inte erbjuda så mycket mer än god mat. Det kan vi nu. Allt från att hänga i en sportbar, bada spabad, till att äta finare mat, ha konferens, event eller egentligen vad man själv önskar – utan att hålla på med golf.

Kommunen ville säga upp arrendet

För sju, åtta år sedan var klubben faktiskt nära att gå under. Kommunen ville säga upp arrendet och använda en del av markytan till bostäder.
– Då gjorde klubbchefen Richard Swalling, som just nu är sjukskriven, ett jättearbete. Efter många år och diskussioner förstod även kommunen att det fanns en stor nytta i att ha en golfbana så centralt. Vi har ju rätt många medlemmar som är aktiva, precis som andra golfklubbar, från fem till nittio år. Det hade de kanske inte tänkt på, säger Janne Ekman.
Till slut köpte kommunen i stället det gamla klubbhuset, med mark, för tolv miljoner. Det blev en grundplåt till att kunna belåna och färdigställa första etappen av klubbens framtidsplaner, det nu (nästan) färdigställda klubbhuset.

Planerar att bygga sexhålslingor

Nästa steg, som ännu inte påbörjats, är att bygga ut banan med tolv hål för att få totalt 30 hål. En ovanlig siffra.
– De tolv nya hålen skulle man kunna ha som två sexhålsslingor. Sedan kan man även dela upp 18-hålsslingan till en sexhåls- eller tolvhålsslinga eftersom man kommer till klubbhuset efter sex hål. Det är ganska många som, lite beroende på var de befinner sig i livet, inte hinner spela en full runda. Men sex hål kan man alltid ta sig tid för. Givetvis är förhoppningen att få till det här så fort som möjligt men jag kan inte ge någon tidsplan eller årtal just nu, säger Janne Ekman och pekar på en annan fördel med att ha tolv extrahål.
–  Många företag vill ha golfevent men de kanske inte vill ha 18-hålstävlingar. Då kan vi erbjuda tolv hål samtidigt som den vanliga medlemmen ändå kan spela. Lägg till våra två restauranger. Vi skulle kunna ha en stor tävling och boka den ena restaurangen samtidigt som andra kan spela en tolvhålsrunda och sedan käka i den andra restaurangen.

Bild: Eskilstuna GK

Ni vill vara mer än golf, är det framtidens sätt att driva en golfklubb?
– Det tror jag. Det har vi fått belägg på från experter inom golfen, att man måste bredda sin verksamhet. Golfen är vår kärnverksamhet men tanken är att det ska växa. Destination Eskilstuna har nu lagt till oss på sin hemsida som ett ställe man kan åka till. Privatpersoner eller företag. AW, äta, spela golf, umgås, socialisera… Det har vi alla möjligheter att erbjuda nu.

Ni får ett annat flöde av gäster?
– Det blir det. Kalas, konferenser, event, bröllop. Vi har ett jättestort flöde nu som vi inte haft tidigare.

Skulle du säga att ni är ”annorlunda”?
– Jag kan inte så mycket om andra klubbar men jag har ju fått frågan av folk om man över huvud taget kan gå in på en golfklubb om man inte spelar. Det är väl lite det vi vill få bort. Du kan komma hit och käka lunch, hyra spabad i tre timmar, se en match i sportbaren och sedan käka en bra middag på kvällen. Då har du varit här i tio timmar utan att spela golf. Det är det vi ser som ett lyft och ett sätt att kunna säkerställa att vi har en rolig verksamhet året runt, säger Janne Ekman.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Steffensen • 2022-05-03
NyheterEskilstuna GKGolfsverigeNyheter
Rulla till toppen