Två svenska golflegenderar tar plats i Sveriges Golf Hall of Fame. Foto: Svenska Golfmuseet

Hall of Fame

De väljs in i Sveriges Golf Hall of Fame

Helen Alfredsson samt Douglas Brasier tar plats i finrummet. 

Text: Svensk Golf • 2024-04-22 Uppdaterad 2024-04-22

Två golflegendarer väljs i år in i Sveriges Golf Hall of Fame – Helen Alfredsson (1965-) och Douglas Brasier (1906–1991).

Invalsceremonin kommer hållas på Svenska Golfmuseet och Landskrona Golfklubb den 1 juni. 

Sveriges Golf Hall of Fame instiftades 2022 och är högsta utmärkelsen i Golfsverige. Det är Svenska Golfförbundets styrelse som beslutar om inval efter rekommendation från en kommitté med representanter från SGF:s Guldklubb, PGA of Sweden och Svenska Golfmuseet. 

Motiveringar 

Helen Alfredsson är en pionjär bland de svenska golfstjärnor som etablerade sig världstoppen inom professionell golf. Hon var dominant inom amatörgolfen på 1980-talet med sex vunna SM-titlar.
1989 tog hon steget över till professionell golf, blev Rookie of the Year på damernas Europatour och vann Women’s British Open året därpå.

På LPGA-touren 1992 återupprepades mönstret av framgång. Återigen Rookie of the Year, och 1993 vann hon majortävlingen Nabisco Dinah Shore.
Under 24 år tävlade Helen Alfredsson på de professionella tourerna och vann hela 18 gånger.
Åtta starter i Solheim Cup och en gång kapten är bevis på hennes passion för tävlingsgolfen.
Ett färgstarkt temperament och en vilja att ge publiken det lilla extra var ett välkommet inslag på damtourerna. 2019 blev hon återigen en vinnare med två majorsegrar på seniortouren.

Douglas Brasier var en av många tränare från de brittiska öarna som rekryterades till svenska golfklubbar under 1900-talet för att hjälpa klubbarna att utvecklas inom sporten.
Han kom till Helsingborgs Golfklubb som 23-åring 1929 och var sedan under sex decennier en centralgestalt inom flera av den svenska golfens yrkeskårer. Han verkade som instruktör, klubbmakare, greenkeeper, coach av elitgolfare och inte minst som flitigt anlitad banarkitekt.
Bland de klubbar som fick ta del av hans breda kompetens kan nämnas Båstad, Göteborg och Åtvidaberg. Han ritade ett 30-tal golfbanor, såsom Delsjö, Kristianstad och Bosjökloster.
Douglas Brasier var också en duktig spelare med tre segrar i Dunlop Cup. Han tillhörde initiativtagarna till bildandet av svenska PGA och var instruktör på de första tränarkurserna.

Invalda i Sveriges Golf Hall of Fame

  • 2024: Helen Alfredsson, Douglas Brasier
  • 2023: Jesper Parnevik, Pia Nilsson, Göran Zachrisson
  • 2022: Annika Sörenstam, Viktor H Setterberg, Erik Runfeldt, Liselott Neumann, Henrik Stenson, Liv Wollin, Sven Tumba

Utmärkelser i Golfsverige

  • Sveriges Golf Hall of Fame
  • Guldklubba
  • Guldmärke
  • Elitmärke
  • Silvermärke
  • Silverplakett
  • Erik Runfelt-medaljen (vilande sedan 2022 då Hall of Fame invigdes) 

Text: Svensk Golf • 2024-04-22
NyheterDouglas BrasierGolfsverigeHelen AlfredssonNyheterSvenska GolfförbundetSvenska GolfmuseetSveriges Golf Hall of Fame
Rulla till toppen