Henrik Stenson Foundations nya ungdomssatsning "Play" riktar sig mot ungdomar mellan fem och tolv år Foto: Henrik Stenson Foundation

Nyheter

Ny stor ungdomssatsning av Henrik Stenson

Vill stötta klubbarna och skapa golfglädje för unga.

Text: Martin Strömberg • 2024-03-26 Uppdaterad 2024-03-26

Många svenska golfklubbar har svårt med rekryteringen av unga även om siffrorna de senaste åren pekar svagt uppåt när det gäller antalet nya juniorer.

Nu vill Henrik Stenson ge den utvecklingen ytterligare en push uppåt genom att ge de riktigt unga golfarna en möjlighet att träffas och ha kul runt om på de svenska golfklubbarna. ”Play by Stenson” är namnet på det nya konceptet som riktar sig till ungdomar i åldern 5-12 år och som har tillgänglighet och glädje som två av sina viktigaste ledord.

– Vi vill alltid ge tillbaka till golfen och dra vårt strå till stacken för att se till att spelet utvecklas och växer. Jag minns själv hur det var när man var liten och hängde hela dagarna ute på klubben och tränade och åt glass. ”Play” är ett sätt att försöka få ungdomar att känna glädje och framförallt ha kul på golfbanan samtidigt som de tränar och vi hoppas att detta kan vara en form av stöttning till klubbarna ute i Golfsverige, säger Stenson till Svensk Golf.

Play by Stenson kommer att spelas i fyra olika regionala steg där man har möjligheten att ta sig vidare och till slut eventuellt nå Sverigefinalen som spelas i samband med Stenson Sunesson Junior Challenge nästa år.

Den som får flest poäng kommer automatiskt att gå vidare till nästa nivå. ”Play by Stenson” består av fyra olika nivåer: Par, Birdie, Eagle och Hio. De motsvarar distrikt, län, regional och nationell nivå.

Modellen är tre olika spelmoment där deltagarna ska Svinga, Sikta och Sänka, där man samlar ihop poäng genom att slå långa slag, chippa och putta, ungefär som den amerikanska modellen Drive, Chip & Putt som har sin final veckan inför The Masters på Augusta National varje år i april.

– Vi har kikat på lite olika koncept runt om i världen och det är klart att det finns liknande saker utomlands även om vi kommer att sätta vår egen personliga prägel på ”Play”. Det här blir första året och målsättningen är naturligtvis att vi ska vidareutvecklas efterhand och att vi ska växa åren som kommer, berättar Henrik Stenson.

Sedan 2017 har Henrik Stenson Foundation drivit Stenson Sunesson Junior Challenge och 2020 tillkom Henrik Stenson Paragolf Challenge till portföljen av arrangemang som Henrik Stenson Foundation arrangerar. Dessutom har man Henrik Stenson Paragolf Camp, ett endagsläger för barn med funktionsvariationer.

Läs också:


Text: Martin Strömberg • 2024-03-26
NyheterGolfsverigeHenrik StensonHenrik Stenson FoundationNyheterPlay by Stenson
Scroll to Top