Isaberg säljer mark – investerar i banan. Foto: Isabergs Golfklubb.

Nyheter

Efter markförsäljningen – golfklubben satsar på banorna

Isaberg Golfklubb sålde fem hektar mark. Pengarna öronmärks för utveckling av golfbanorna.

Text: Tommy Jeppsson • 2024-03-19 Uppdaterad 2024-03-19

Denna text publiceras i samarbete med Golfbranschen.se – På Golfbranschen.se hittar du nyheter, reportage, intervjuer och artiklar om alla delar av golfbranschen – golfklubbar, golfbanor, leverantörer och golfresor, både arrangörer och destinationer.

Under flera år har Isaberg Golfklubb arbetat för att förbereda en markförsäljning för bebyggelse av hus runt golfbanan. Tanken var att pengarna från markförsäljningen skulle investeras i att utveckla klubbens golfbanor.

Men när en privatperson visade intresse för markområdet förändrades planerna. Nu har marken fått en ny ägare och klubben har fått ett efterlängtat kapitaltillskott.

Lång process

– Det har varit en pågående process i flera år.  När jag blev anställd för tre år sedan en av mina huvudsakliga uppgifter. Men nu har de tidigare planerna avslutats, berättar Henrik Karlsson som är klubbchef på Isaberg.

Det som förändrade saken var en förfrågan från en privatperson.

– I höstas kom en förfrågan om marken vi projekterat från en privat intressent. Denne var även intresserad av en fastighet som är granne till oss. Det slutade med att vi fick ett bud på den här marken. Vi tyckte budet var tillräckligt bra för att ta upp det på ett årsmöte. 100 procent av deltagarna på mötet röstade ja till att gå vidare med en försäljning. Vilket vi gjorde. 

Bra affär

Affären gjordes upp i mellandagarna.

Och Henrik Karlsson är nöjd.

– I stället för att vi själva ska sälja fick vi in pengar via en försäljning av hela området. Rätt eller fel? Det är klart att om vi själva lyckats sälja 30, 40 tomter om mellan fem och tio år så hade kanske nettointäkterna varit högre. Men det skulle komma många arbets- och konsulttimmar till en redan ansträngd ekonomi för att hålla detta i gång under fem till tio år innan det kunde ha blivit verklighet. 

– Till slut var det ett ganska lätt beslut att sälja till den intressent som också köpte den andra grannfastigheten. 

Henrik är förtegen om prislappen.

Banutveckling

– Men summan var högre än vad marken var värderad till, säger han.

Marken är mellan fyra och fem hektar stor och värderingen låg på uppemot 800 000 kronor.

Vad gör ni för pengarna?

– Det var stor enighet på höstmötet om att pengarna skulle gå till banutveckling. Det kommande året ska vi ta fram en plan för hur pengarna ska användas. De ska inte gå till löpande kostnadstäckning i verksamheten. De ska öronmärkas för att utveckla banan. 

Isaberg har anlitat arkitekten Caspar Grauballe för att arbeta främst med att färdigställa renoveringen av den västra banan. 

– Vi har några säsongers arbete kvar. Västra kommer att göras klart först och det känns otroligt bra. Vi har varit ekonomiskt ansträngda efter åren då vi var coviddopade. Det har gjort att vi fått revidera ned omfattning och fart på arbetet med vår masterplan. Nu är det skönt att kunna fortsätta med det arbetet i den takt vi ursprungligen hade tänkt.

På Isaberg finns i dag stugor att hyra samt två villor. Men klubben har länge haft planer på att bygga ett hotell på anläggningen. En ritning är framtagen på ett lägenhetshotell med 16 lägenheter och självhushåll.

– Hotellplanerna ligger vilande men de är inte avskrivna. Det är fortfarande en aktiv fråga. Vi har ju gott om gäster och golfpaket om helgerna och det motiverar definitivt ett hotell i någon form. Men på vardagar finns luckor och där ligger för närvarande utmaningen med att sälja golfpaket.

Läs också:


Text: Tommy Jeppsson • 2024-03-19
NyheterGolfbranschen.seGolfsverigeIsaberg GKNyheter
Scroll to Top