Foto: Happy Golfer

Sveriges största golfklubb: ”Fokus på symptom, inte roten till problemen”

Happy Golfers grundare och vd Mattias Bohlin ger sin syn på idén om att införa ett maxtak på aktiva Golf-ID. Om idén blir verklighet kan 25 000 Happy Golfers behöva hitta en ny klubb.

Text: Olof Åsgård • 2024-04-20 Uppdaterad 2024-04-20

Läs också:

Sveriges största golfklubb 2023 var Happy Golfers som samlade över 31 000 medlemmar. Klubben har 27 hål och om idén om maxtak för antal aktiva Golf-ID införs så kommer 25 000 av Happy Golfers medlemmar behöva hitta ett nytt hem.

Vad vill du framföra till medlemmarna i din klubb i detta läge?

– Att vi alltid kommer verka för att göra golfen lättillgänglig och om förslaget går igenom får vi hitta nya sätt att göra det på. Vi tror att det här förslaget kommer minska intresset för golf i Sverige över tid. Om man delar vår åsikt finns det fortfarande möjlighet att göra sin röst hörd, säger Mattias Bollin, grundare och vd Happy Golfer.

Hur har dialogen med Svenska Golfförbundet sett ut kring detta?

– Vi fick på omvägar reda på den föreslagna förändringen nyligen och har egentligen inte alls varit del av diskussionen förrän förra veckan. 

Vad tycker du om den här idén om maxtak?

– Vi menar att de fokuserar på symptom och inte roten till problemet som enligt oss är; att sättet kunderna vill konsumera golf på har förändrats medan branschen står still. Antalet golfare ökar, men de flesta vill inte spela tillräckligt många rundor för att rättfärdiga ett fullvärdigt medlemskap för runt 7 000 kronor. Vi delar bilden att det finns ett intäktsproblem inom golfen men tycker att det i första hand beror på för låga greenfeepriser och avsaknaden av medlemskap som passar sällangolfare och nyfrälsta. Det är också otroligt viktigt att öka lönsamheten på de golfare som spelar mycket. Spelar du 50 varv per år är 7 000 kronor i fast pris för lite.

Eftersom Happy Golf driver en 27-hålsanläggning är Mattias Bohlin fullt medveten om att det kostar att driva en golfbana, men tycker att den traditionella modellen är förlegad. 
– Vi på Happy Golfer driver en egen golfanläggning så vi förstår till fullo att det kommer med stora kostnader och att oförutsägbara intäkter är ett problem. Vi tror ändå inte att framtiden för golfen är att gå emot konsumenterna och tvinga tillbaka en förlegad modell. Ett bättre sätt är att jobba aktivt med prissättningen så att så många som möjligt kan spela golf, och betala ett rimligt pris för sitt spel. Vi tror på att växa marknaden, inte begränsa den.

– Det som förvånar mig mest med förslaget är att det inte verkar finnas några scenarion för hur det här kommer slå mot Golfsverige, varken på kort eller lång sikt. En reglering som denna kommer givetvis att föra med sig stora prisökningar på greenfeemedlemskap. Hur många av de idag cirka hundratusen greenfeegolfarna i Sverige väljer då att lägga av istället? Och hur mycket svårare kommer det bli att nyrekrytera? Det här är en stor satsning som går emot marknadskrafterna utan en rimlig hypotes kring utfallet.

Vad är planen om den här idén blir verklighet?

– Vår vision har alltid varit att göra golfen mer lättillgänglig för nya och återvändande golfare och därigenom växa marknaden för alla. Det arbetet kommer fortsätta även om det nu blir svårare. För oss är antalet medlemmar i Happy Golfer ett kvitto på att det vi gör uppskattas av konsumenterna, säger Mattias Bohlin. 

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-04-20
NyheterGolfsverigeHappy GolferNyheter
Rulla till toppen