Tiger Woods under måndagens träningsvarv på Southern Hills CC. Foto: Getty Images

PGA Championship

”Bara att han är med är en seger för golfen”

Redaktionen resonerar kring Tiger, Phil och potentiella vinnare i PGA Championship.

Text: Svensk Golf • 2022-05-17 Uppdaterad 2022-05-17

Redaktionen resonerar om PGA Championship på Southern Hills CC. Tiger Woods har vunnit här tidigare. Kommer det kunna ske igen? Kommer vi sakna Phil Mickelson? Och vem vinner till slut?

Phil Mickelson har lämnat återbud och kommer inte kunna försvara sin titel. Allt tyder på att han kommer lämna PGA Tour och välja LIV Golf i framtiden. Kommentar?

Martin Strömberg, tävlingsredaktör: Det är ju extremt ovanligt att en segrare väljer att inte försvara en majortitel, utan att vara skadad, och det är ju svårt att inte se det som något slags indikation på var Mickelson har sina prioriteringar. För många, såväl vanliga människor som välbetalda golfproffs, är möjligheten att tjäna mer pengar viktigare än var pengarna i grund och botten kommer ifrån, och många är ju uppenbarligen beredda att betala priset, både i form av att bli betraktade som moraliska analfabeter, samt i form av eventuella framtida bestraffningar från PGA Tour och DP World Tour. Det vore väl på sin plats om tourerna kunde vara tydliga med vilka påföljder som kommer att gälla vid spel på LIV Golf Invitational Series, så snart som möjligt. I princip har jag självfallet inget emot att spelarna själva ska kunna välja vilka tävlingar man spelar, men det måste absolut finnas tydligt beskrivna konsekvenser så att alla vet vad som gäller.

Eric Franzén, chefredaktör: För en minut eller två tänker jag förtränga Greg Norman, LIV Golf och hela den sörjan och bara helt och fullt minnas Phil Mickelsons magiska seger på Kiawah Island. En galet stark prestation på en skitförbannad Pete Dye-design där Phil avvärjer Brooks Koepka genom att gasa och bromsa i exakt rätt lägen. Att gå från detta plus att kassera alla chanser till ett givet kaptenskap i Ryder Cup till att eventuellt snegla mot att pegga upp med Robert Garrigus på Centurion Club känns just nu bara surrealistiskt. Minst sagt.

Olof Åsgård, digitalt ansvarig: Att han inte spelar är nog bra för alla inblandade. Men jag kommer såklart sakna honom och hans spretiga, underhållande men vassa spel som bara han behärskar och ofta bjuder på. Skärpning krävs från samtliga toppspelare på den fronten. Sneda utslag följt av mirakulösa räddningar = större underhållningsvärde än långa, raka kanoner från tee.

Tiger Woods kommer vi förmodligen bara få se vid majors från och med nu och han är på plats i Tulsa. Vad tror du om hans chanser?

Eric:The Masters var en otroligt viktig tävling för Tiger sett till lärdomarna som han fick med sig där. Inte minst om hur hans nuvarande kropp och huvud fungerar under 72 håls tävlingsgolf. Med detta i ryggen, plus åtskilliga timmar rehab och träning, så är jag övertygad om att PGA Championship innebär ytterligare ett stort steg framåt i rätt riktning. Men Southern Hills är också en annan bana idag där den taktiska spelplan som Tiger nötte ned fältet med under 2007 års upplaga inte kan tillämpas i samma utbredning. En klarad kvalgräns är klart godkänt medan en placering bland de tio främsta medför ett rejält styrkebesked.

Olof: Bara att han spelar är en seger för golfen. Han är fortfarande den ende som kan väcka ickegolfares intresse för sporten. Skärpning krävs från samtliga toppspelare på den fronten.

Martin: Högst begränsade, skulle jag tro. Det finns med största sannolikhet fortfarande en tydlig majordröm någonstans därinne i Tigers hjärna, och kanske har han också potential kvar nog att knipa någon stor seger till. Men jag har ingen känsla för att det ska hända den här veckan och spelar han helgen så känns det klart godkänt.

Vem vinner PGA Championship?

Olof:
1. Justin Thomas
2. Cameron Smith
D3. Collin Morikawa, Louis Oosthuizen, Xander Schauffele
D6. Matt Kuchar, Mito Pereira, Seamus Power, Scottie Scheffler

Martin: Jag får väl låtsas ha en aning och drar till med Xander Schauffele. Hans avslutande 61-rond senast tyder ju på vettig form och han har ett spel som ofta funkar i lite tuffare majormiljö. Men som vanligt finns det väl en realistisk möjlighet i varierande sannolikhetsgrad för i princip halva startfältet, inklusive svenskarna, om de har sin vecka.

Eric: Jag har någon svårbestämd känsla för att Collin Morikawa ska få en riktigt bra vecka i Tulsa. Inte minst om han får ordning på närspelet, där Morikawas fördjupade statistik stundtals bjuder på riktigt skrämmande läsning.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Allt från PGA Championship 2022:


Text: Svensk Golf • 2022-05-17
TournyttPGA ChampionshipRedaktionen resonerarTournytt
Rulla till toppen