Hål 10 på Augusta National. Foto: Christer Höglund.

The Masters

Franzén: 5 saker som gör Augusta till en lysande majorbana

Därför sitter du extra fastnaglad i tv-soffan under årets första herrmajor.

Text: Eric Franzén • 2022-04-09 Uppdaterad 2022-04-10

AUGUSTA, GEORGIA När världens bästa golfare drabbar samman på en testande layout i herr- och damgolfens nio stora mästerskap är det lätt att fastna i tv-soffan under åtskilliga timmar. 

Men det finns också majorbanor som adderar ytterligare ett mått av spänning och dramatik till tävlingen och skapar ett djupare kontext, där ett extra mått av ljus kastas på spelarnas prestationer.

Augusta National Golf Club är definitivt en sådan.

Blickar vi bortom de prunkande blommorna och kirurgiskt utskurna bunkerkanterna finns det mycket att säga om banans inkråm.  Alltså de element som skapar en medryckande puls och förhöjer den spelupplevelse som vi tar in på distans – och i högsta grad gör att du sitter på nålar framför skärmen när Will Zalatoris ska slå andraslaget på hål 13. 

Här är fem skäl till varför Augusta National sällan upphör att hänföra.

Höjdskillnaderna

Det finns egentligen bara ett platt hål på Augusta National, och det är 16. På övriga präglas den taktiska utmaningen av höjdskillnader i olika grad. Allt från rejäla och slingrande nedförs- och uppförslut som på hål 10 och 18 till mer subtila stigningar som exempelvis trean erbjuder. Vid sidan av den press som de kraftigt upphöjda greenerna, i stil med hål 10, sätter på längdkontrollen ska man heller inte glömma de lutningar som hela tiden är i spel från tee. Att se en boll flyga mot vänstersidan av fairway på hål 5 eller 14 ger genast en mindre skön känsla i magtrakten eftersom du vet att marken kraftigt sluttar från spelytan där – och kan förpassa ditt slag till delar av hålet som du absolut inte vill utforska närmare.  

Rytmen i sträckningen

Layoutens dynamik blir nästan övertydlig när du granskar banans sträckning uppdelat i avsnitt med tre hål vardera. Som inledningen. Banan startas med ett relativt tufft och direkt par 4 där två bra slag avkrävs, utan större lejd för eventuella avsteg. På tvåan välkomnas sedan spelaren till ett brett par 5 där det lämnas utrymme för mer offensivt risktagande, så länge som utslaget inte slirar för mycket vänster. Vi leds sedan in på tredje hålet. Banans kortare par 4 där pinnen och vindens styrka kan uppmuntra driver eller järn från tee. Dessa tre hål spelas i olika vindriktningar och skapar en start på banan som kan klaras av på tre slag över eller under par.    

Greenerna

Få banor besitter samma variation i greenområdena och puttytornas utformning. Den stora öppna fronten på hål fem med mer svepande och utdragna unduleringar står i skarp kontrast till de dramatiskt upphöjda kullar som vaktar åttans green. Gränsen mellan succé och katastrof är ibland hårfin, som på sexans green där ett slag som når den lilla upphöjda platån till höger medför en riktigt diabolisk putt om flaggan står kort till vänster. Här måste spelaren verkligen gräva djupt i bagen och hitta rätt angreppssätt för varje hål. Ibland kan det vara att spela bort från pinnen och låta lutningarna mata bollen rätt, eller bara blockera bort hålplaceringen och välja en större del av greenen för att öka din marginal.    


Frestelserna

Augusta National har de där hålen, där två eller tre slag oväntat och plötsligt byter ägare under den tätaste av segerstrider. Har en klunga på två eller tre spelare utkristalliserats i toppen av ledartavlan kan det i slå över till omedvetet matchspel mellan dessa – oavsett om de går i samma grupp eller inte. Signalen om att spelare x gör eagle på 13 kan få spelare y att överväga en vildare satsning på hålet trots att utslaget hamnade aningen för mycket till höger. Lägg till söndagens inbjudande pinnplaceringar och manegen är krattad.
Förföriskt och förrädiskt. De möjliga löften om birdies som hänger i luften på 13, 15 och 16 kan krypa långt in i spelarens huvud och rubba de mest välformulerade beslut.

Atmosfären

Nej, här pratar vi inte om hur historiens vingslag präglar stämningen eller liknande. Augusta National är nämligen något av ett akustiskt fenomen, där ljuden från olika delar av banan snabbt transporteras över hela området. Gör Tiger Woods en eagle på 13 känns det som att hela Georgia plus delar av North Carolina hör detta. När ett vrål ekar över hålen kan många av spelarna också snabbt ana vad som hänt – innan siffrorna kommit upp på de hyperanaloga resultattavlorna. Sker detta i slutet av en söndag kan känslorna som rörs upp inombords leda till en möjlig kontring i form av ett mer riskbenäget slag – av den typen som Augusta Nationals design återkommande uppmuntrar.

Senaste nytt från The Masters:


Text: Eric Franzén • 2022-04-09
TournyttAugusta NationalThe MastersTournytt
Rulla till toppen