Vad är det som händer? Kristoffer Broberg tog en känslofylld seger i Dutch Open. Bild: Getty Images

Golfåret 2021

Årets 10 bästa svenskinsatser herrar

Här är tio svenska herrspelare som syntes lite extra under den gångna säsongen

Text: Svensk Golf • 2021-12-10 Uppdaterad 2021-12-13

I december sammanfattar vi golfåret som varit. Håll utkik på svenskgolf.se efter vinjetten ”Golfåret 2021”. Längst ned i artikeln hittar du alla artiklar på ämnet.

För de svenska herrproffsen såg 2021 ut att bli ett riktigt skitår – men under sommaren och hösten kom många igång och radade upp fina placeringar, främst andraplatser. Här är årets bästa insatser av svenska herrspelare. De 10 bästa daminsatserna publiceras på måndag 13 december.


Kristoffer Broberg – etta i Nederländerna

Motgång, motgång, motgång. Desto skönare då när det väl blir medgång.
Kristoffer Broberg tog sin första Europatourseger på hösten 2015 när han vann BMW Masters i Shanghai. Veckan efter var han rankad 67:a i världen. Allt såg ut att gå åt rätt håll för spelaren som tränade mest på Europatouren.
Det gjorde det inte. I stället väntade sex år med seglivade skador.
Så det blev känsligt när han fick en intervjumikrofon framför sig på sista greenen efter sin seger i Dutch Open i september.
– Sex års helvete … Nej, jag klarar inte att prata, sa en tårögd Broberg och sjönk ner på huk med händerna för ansiktet.
Han gick ut med en åttaslagsledning, men det var ändå nära att det inte höll. Årets bogey, om man får utse en sådan, räddade dagen och segern för Broberg.
Tolfte hålet. Par 5. Den stora ledningen har krympt rejält efter en svajig förstania.
Brobergs andraslag landar ute till höger bland sand, buskar och träd. Han bestämmer sig ändå för att gå för green som är ett trettiotal meter bort, bollen studsar mot en buske, går bakåt och landar ospelbar under en trädgren. Broberg droppar och slår sitt femte slag. Han landar kort om green i ett lurigt läge. Det som inte skulle få hända är på väg att hända. En trippel ligger i luften.
Då chippar Kristoffer Broberg bollen i hål och gör bogey. Ett magiskt slag i ett riktigt krisläge. Han vinner till slut med tre slag.
– Det har varit en mardröm. Jag var så nära att sluta spela. Jag hittar inget ord för det, det har varit tufft. Det här är mycket större än förra segern. Mer känslor, får han fram till slut.
35-årige Kristoffer Broberg är tillbaka.

Det står hål 11 men det var på tolvan som Kristoffer Broberg räddade sig.


Alexander Björk – tvåa i tourfinalen

Alexander Björk hade haft en stabil säsong utan att egentligen glänsa. Det gjorde han i tourfinalen i Dubai, årets sista tävling.
Finalbanan på Jumeirah i Dubai har gott om plats för drivern och är i mångt och mycket en ”andraslagsbana” som passar bra för duktiga järnspelare. Henrik Stenson har vunnit där, Matt Fitzpatrick, Collin Morikawa för att nämna några duktiga järnspelare.
Säsongen 2018 var Alexander Björk, enligt statistiken, världens bästa järnspelare.
Åt Morikawa fanns inget att göra denna gången men Alexander Björks vassa järnspel, och fina puttning, räckte hela vägen till en delad andraplats. Mycket pengar in, säsongen räddad och ett hopp upp till en slutlig tolfteplats på Race to Dubai.
Så avslutar man en säsong.

Ludvig Åberg – tvåa i EM

22-åringen, som är rankad trea i världen bland amatörer, fick kliva in på den stora PGA-tourscenen två gånger under säsongen.  En klarad kvalgräns i Bermuda Championship, en missad i RSM Classic på Sea Island.
Ludvig Åberg blev även tvåa i individuella EM, två slag efter dansken Christoffer Bring.

Joakim Lagergren – tvåa i Alfred Dunhill Links Championship

Lagergren var näst bäste svensk på Race to Dubai-rankingen bakom Alexander Björk. Lagergren slutade 51:a i Race to Dubai, mycket tack vare sitt spel på Old Course, Carnoustie och Kingsbarns under Alfred Dunhill Links Championship.Vincent Norrman – tvåa i KFT-kvalet

Haningespelaren blev proffs i somras och imponerade direkt i några starter på Europatouren.
I det stentuffa slutkvalet till Korn Ferry Tour, undertouren till PGA Tour, slutade Norrman delad tvåa och spelade till sig garanterad startplats i de tolv första tävlingarna på KFT nästa säsong. Därifrån kan allt hända.

Christopher Feldborg Nielsen – rankingvinnare

Sjöbospelaren tog tre nordiska segrar och slutade etta på totalrankingen Golf Box Road to Europe. Han tar därmed klivet upp till Challengetouren nästa säsong.
Feldborg Nielsen avslutade säsongen med att vinna tourfinalen på danska Ledreborg. Och han gjorde det i stil. En albatross på sista hålet tog honom till särspel mot Adam Blommé. Där avgjorde Christopher Feldborg Nielsen direkt med en birdie.

Rikard Karlberg – tvåa i Irish Open

Göteborgaren rosade väl egentligen inte marknaden under säsongen men i juli hittade han rätt i Irish Open. En andraplats, tre slag bakom Lucas Herbert, gav inte bara en fin prischeck utan ett 168 platsers hopp uppåt på Race to Dubai och därmed ett säkrat kort till säsongen 2022. Dessutom fick Karlberg spela The Open på köpet.
Rikard Karlberg landade till slut på 90:e plats på rankingen.

Tim Widing – debut i tufft motstånd

Jönköpingskillen visade vad han kan i det första steget av kvalet till Korn Ferry Tour när han gick tolv under par den andra ronden, 60 slag.
En dålig carbonara gjorde att han inte kunde pegga upp, i ledning, den sista dagen av Challengetour-tävlingen Euram Bank Open. En förlorad segerchans i Widings fjärde proffsstart.
Han fick också göra debut på PGA Tour i februari efter en inbjudan till Genesis Invitational på Riviera Country Club utanför Los Angeles.

Sebastian Söderberg – tvåa två veckor i rad

I en intervju med Svensk Golf, som du kan läsa här, beskrev Sebastian Söderberg sin Europatoursäsong fram till tävlingen på Valderrama i oktober som ”helt bedrövlig”.
Men där hittade han något. På en av tourens svåraste banor. Segerchans ända in på de sista hålen, där en dubbel följd av en bogey förstörde dagen – som ändå slutade i en andraplats. Veckan efter hade han chansen igen, på Mallorca – och blev tvåa ännu en gång.
Två fina tävlingar som så när tog Sebastian Söderberg hela vägen till tourfinalen i Dubai.

Här spricker det på Valderrama för Sebastian Söderberg. Bild: Getty Images

Pontus Nyholm – KFT-spelare

Knep en 29:e-plats i den hårda konkurrensen i slutkvalet till Korn Ferry Tour. Därmed säkrade den 23-årige Gävlespelaren åtta starter på KFT nästa säsong. Och får sällskap av Vincent Norrman på vägen.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:
Text: Svensk Golf • 2021-12-10
TournyttAlexander BjörkGolfåret 2021GolflistaKristoffer BrobergListaTournyttVincent Norrman
Rulla till toppen