Njutbar stund för Anna Nordqvist i omklädningsrummet på Carnoustie. Bild: Getty Images

Golfåret 2021

Årets 10 bästa svenskinsatser damer

Här är tio svenska damspelare som syntes lite extra under den gångna säsongen.

Text: Svensk Golf • 2021-12-13 Uppdaterad 2021-12-13

I december sammanfattar vi golfåret som varit. Håll utkik på svenskgolf.se efter vinjetten ”Golfåret 2021”. Längst ned i artikeln hittar du alla artiklar på ämnet.

2021 blev ett framgångsrikt år på tourerna för de svenska proffsen, med Anna Nordqvists majorseger i AIG Women’s Open som självklara höjdpunkt. Men det skedde mycket mer än så och som ofta fick damerna till ett bättre tourår än herrarna.

Anna Nordqvist – tredje majorsegern

Inget kommer att vara större än segern i Women’s British Open, har Anna Nordqvist själv sagt. Det var en dröm som gick i uppfyllelse när hon tog sin tredje majorseger i karriären.
Den första kom tidigt i proffskarriären, 2009 i LPGA Championship, den andra 2017 i ett regnigt Evian Championship. Och nummer tre alltså 2021.
Därmed har Anna Nordqvist vunnit sina majorsegrar under tre olika decennier. Det har ingen annan kvinnlig golfare lyckats med, inte ens Annika Sörenstam som vann tio stycken. Nordqvist, Sörenstam och Laura Davies (4) är de enda europeiska damer som vunnit minst tre majors.
Det blev en dramatisk slutrond på Carnoustie. Anna Nordqvist behövde ett par på sista hålet för att vinna tävlingen med ett slag, före bland andra Madelene Sagström. Hon höll sig lika kylig som den skotska luften.
– Jag har väntat på det här några år och har inte vunnit på ett tag vilket gör känslan ännu skönare. Det har alltid varit en dröm att få vinna Women’s Open, sa hon under prisceremonin.
Anna Nordqvist är nominerad till Idrottsgalan, i klassen Årets prestation.

Maja Stark – två raka segrar

22-åringen från Abbekås i Skåne är en av tjejerna i den svenska gyllene generationen. I somras hoppade hon av college och blev proffs.
Det tog bara tre tävlingar på LET innan hon tog sin första seger, i Creekhouse Ladies Open på Kristianstad/Åhus. Några veckor senare var det dags igen. I Estrella Damm Ladies Open på spanska Terramar.
Maja Stark spelade åtta tävlingar på Ladies European Tour 2021 och samlade ihop resultatraden 18–17–1–10–1–7–23–2. Den sista siffran är en andraplats i tourfinalen. Maja Stark slutade sexa totalt på rankingen, bästa svenska, och spelade in runt 1,6 miljoner på LET.
Lägg till en seger på Letas och en delad sjätteplats på US Women’s Open, som amatör, i början av juni och det blir en hyfsad säsong.
Maja Stark är nominerad till Idrottsgalan i klassen Årets nykomling.

Saken är klar. Maja Stark vinner Estrella Damm Ladies Open. Bild: Getty Images


Linn Grant – seger och LPGA-kort

Hoppade också av college och blev, precis som Maja Stark, proffs i somras.
Grant blev tvåa i sin första tävling som professionell, Skaftö Open på LET. Veckan efter var hon tvåa igen, i Creekhouse Ladies Open på Kristianstad/Åhus. Också på LET.
Till slut kom också den första proffssegern. Linn Grant vann Terre Blanche Ladies Open på Letas, undertouren till LET, i början av oktober. Men Grant sparade det bästa till sist när hon i december blev en av tre svenskor att spela till sig rättigheter på LPGA Tour 2022. De andra två var Linnéa Johansson och Frida Kinhult.

Ingrid Lindblad – EM-guld

Det var mycket svenskt längst upp på ledartavlan under individuella dam-EM på italienska Royal Park utanför Turin. Det blev Ingrid Lindblad som tog hand om guldet. Totalt kom sex svenskor bland de tio främsta.
21-åringen från Ringenäs ingick även i det svenska silverlaget på lag-EM. Ingrid Lindblad är tvåa i världen på amatörrankingen.

Madelene Sagström – tvåa bakom Nordqvist

Hade länge lite av en anonym säsong men hittade rätt i Women’s British Open på Carnoustie. Sagström slutade delad tvåa, ett slag efter segraren Anna Nordqvist. Och vem vet vad som hade hänt om Sagström inte avslutat med en bogey på sista hålet.

Meja Örtengren – ny svensk amatörstjärna

16-åringen från Landeryd vann German Girls Open, Annika Invitational på Isaberg, var med i Europas vinnande lag i Junior Solheim Cup och tog, i november, hem Rolex Tournament of Champions i Florida. En tävling för de bästa juniorerna. Meja Örtengren vann med sex slag. Dessutom var hon femma i individuella EM.
Meja Örtengren fyller 17 den 3 januari. Hon är nu 20 på amatörrankingen i världen.

Meja Örtengren. Bild: Getty Images

Solheim Cup-laget

Tolv spelare, varav två svenska. Europa kom till Inverness club i Toledo, Ohio som klar underdog. Bortaplan mot ett USA med världsettan Nelly Korda i spetsen och halva laget rankat topp 22 eller bättre.
34-åriga Anna Nordqvist, som spelat sig in i laget, var Europagängets ankare och högst rankade spelare (16 i världen då). Hon var också äldst i laget.
Ytterligare en svenska fanns med. Madelene Sagström var en av kaptenen Catriona Matthews sex val.
Europa skaffade sig två poängs ledning inför singlarna och behövde vinna fem av de tolv matcherna den sista dagen för att ta hem segern. Matthews skickade ut Nordqvist i första boll och därefter Sagström.
Anna Nordqvist ställdes mot Lexi Thompson. På sista green hade Nordqvist en birdieputt från cirka sju meter för vinst. Bollen strök förbi hålkanten. Delning. Gott så.
Madelene Sagström, som de två första dagarna förlorat en bästboll- och en foursomematch och dessutom varit inblandad i en regelincident som innebar ett förlorat hål (och sedermera matchen med 1/0), fick nu sin revansch.
Hon slog Ally Ewing med 3/2 och satte det europeiska tåget i rullning. Europa tog sex poäng avslutningsdagen och vann 15–13.
Vinsten är den andra för Europa på amerikansk mark. Den första kom 2013, med Lotta Neumann som kapten.

Michaela Finn – ett bättre scorekort

Sex under par efter nio hål och så ytterligare fyra birdies på hål 10 till 13. Så såg 25-åriga Michaela Finns start ut den första dagen av tourfinalen på Symetra Tour. Hon var alltså tio under par efter 13 spelade hål. En 59:a låg inom räckhåll.
Det blev till slut 18 greenträffar, 11 birdies, 7 par och 61 slag. Finn slutade femma i tävlingen men den där första ronden lär hon aldrig glömma.
Scorekortet såg ut så här:

Andrea Grimberg-Lignell – collegemästare

21-åringen från Hills i Mölndal såg till att University of Mississippi (Ole Miss) skrev historia när skolan vann lagfinalen i collegemästerskapen mot Oklahoma State. När Lignell sänkte sin två meter långa parputt på det 17:e hålet för seger mot Isabella Fierro var saken klar. Ole Miss hade aldrig tidigare ens gått till finalspelet.
Andrea Grimberg-Lignell vann även JSM för andra året i rad.

Annika Sörenstam – majorseger i seniordebuten

I början av året dammade tiofaldiga majorvinnaren av klubborna och gjorde en väl godkänd insats på hemmabanan Lake Nona, där hon klarade kvalgränsen i sin första LPGA Tour-tävling på 13 år. Några månader senare var hon spelande värd i Scandinavian Mixed på Vallda. Då gick det inte lika bra. Ett par månader senare var det som att vrida tillbaka tiden till fornstora dagar. Sörenstam briljerade i U.S. Women’s Senior Open, hennes första seniormajor. Liselotte Neumann gav henne en match men Annika Sörenstam höll undan och drygade ut ledningen på sista varvet. Segerscoren skrevs till –12, åtta slag bättre än tvåan Neumann.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2021-12-13
TournyttGolfåret 2021GolflistaListaTournytt
Rulla till toppen