Bild: Getty Images

Intervju

Söderberg: “Säsongen blev ju helt bedrövlig”

Ett tränarbyte ställde till det i huvudet, men nu har det börja klicka igen för Sebastian Söderberg. Svensk Golf ringde upp honom i Dubai och pratade tempo, nackont, att tappa två vinstchanser i rad och varför det svenska duggregnet får vänta.

Text: Bo Steffensen • 2021-11-10 Uppdaterad 2021-11-10


Sebastian Söderberg tycker själv att han haft en ”helt bedrövlig” säsong fram till alldeles nyligen. Trots det är han 64 på Race to Dubai inför den näst sista tävlingen på årets säsong, tack vara två fina oktoberveckor där han hade segerchans långt in på sista nio två tävlingar i  rad.
Han slutade tvåa på Valderrama, efter en dubbel på 17 och en bogey på 18, och tvåa på Mallorca efter två bogeys sista sex.
Två fall men framåt, för året började trögt med många missade kvalgränser och fram till mitten av oktober hade Sebastian Söderberg en enda topp 20-placering som bästa resultat.
– Jag bytte tränare i början av året, till en sydafrikan som varit ute på touren i många år. Vi körde på fram till Irish Open i juli. Då valde jag att gå tillbaka till min gamla tränare Carl Magnusson som jag varit ihop med i elva år. Jag kunde vara extremt bra på rangen men jag tappade en viktig ingrediens, jag ägde inte min egen sving. Så jag kunde inte riktigt hjälpa mig själv ute på banan. Det kändes lite som att jag svingade någon annans sving, säger Sebastian Söderberg.
Så i somras tog den 31-årige göteborgaren fem veckor ledigt och tränade på med Carl Magnusson.  
– Till slut har det klickat lite. Det känns som att jag svingar mer som jag vill och känner, med hjälp av Calle, än att jag försöker svinga som någon annan tycker är bäst. Det var en viktig lärdom för mig.

DET ÄR TISDAG kväll i Dubai när Svensk Golf pratar med Sebastian Söderberg. Han har just kommit i ordning på boendet efter 18 hål på Jumeirahs Fire Course där Dubai Championships ska spelas torsdag till söndag.
Målet; att ta sig upp till de 50 på rankingen som får spela tourfinalen nästa vecka. Även den tävlingen går på Jumeirah, fast på Earth Course. Sebastian Söderberg är 84 poäng efter Maximilian Kieffer som håller plats 50 just nu och ska han ta sig in i tourfinalen behöver han en topp 5 -placering denna veckan. Om inte är säsongen slut.
– Jag är taggad. De hade varit kul att avluta säsongen på ett bra. Det är en ganska scorebar bana så det kommer att behövas birdies, säger han
Förra veckan, i Portugal, drog det till i nacken under uppvärmningen innan han skulle spela in på tisdagen. Sebastian Södrberg kunde inte slå ett enda slag fram till det att han gick ut i tävlingen i tordags. Det blev som det blev. 74, 72 och missad kvalgräns.
– Pierre, min fysio, fick jobba hårt för att få mig spelklar över huvud taget. Det blev bättre för varje dag. Jag är nästan hundra procent nu, så jag tror inte det ska vara några bekymmer denna veckan. Jag svingar ganska fritt, säger Sebastian Söderberg.

DET HAR GÅTT drygt två år sedan han vann Omega European Masters i Schweiz i september 2019. Den segern gav två års vinnarkategori på touren, men förra året frös Europatouren alla kategorier på grund av pandemin så han kommer att behålla sin vinnarstatus även nästa år.

Om du skulle recensera din egen säsong?
– Den var ju helt bedrövlig fram till Valderrama egentligen. Jag kunde inte rikigt pussla ihop det. I flera år så har spelet från tee varit min svaghet, drivern framför allt. De senaste månaderna har jag jobbat på att sakta ner tempot. Då blir allting mer synkat och då blir det sjukt mycket bättre. Det är fortfarande så att under press och i de här krissituationerna i slutet på tävlingar så sitter det inte rikigt än utan då går det tillbaka till lite snabbare och blir inte riktigt lika bra.

Var det det som hände på Valderrama och Mallorca?
– Lite så. Båda de veckorna hade jag slagit drivern grymt bra och sedan kom jag till en punkt där jag var inne i zonen på något sätt och inte hade kontroll över mitt tempo. Då glider man lätt tillbaka till gamla vanor. Att byta tempo i svingen har jag egentligen aldrig gjort innan så det har ju tagit sin tid.

Det var två bra segerchanser som rann mellan fingrarna. Hur hanterade du det efteråt?
– Jag har varit extremt nöjd med båda. Framför allt Valderrama vill man väl inte avsluta på det sättet, men på något sätt kändes det samtidigt mycket begärt att vinna på Valderrama, ett av de tuffaste testen vi har, när man inte kommit topp 10 på ett helt år. Jag var inte knäckt eller nedbruten över det. Det var bara kul att vara med och hugga och spela så bra golf igen.

Utslaget på Valderramas näst sista hål som ledde till en dubbel för Sebastian Söderberg – och öppnade dörren för Matthew Fitzpatrick. Bild Getty Images

Europatouren blir DP World Tour med lite annat upplägg och ökade prispengarna?
– Jag läste om det i dag. Hade faktiskt ingen aning om det, de har hållit det väldigt hemligt. Spontant så känns det bara som positva saker. På något sätt är det ju rimligt att ha ett sponsornamn på touren om det kan skapa bättre förutsättningar. Dubai är en stark kärna för Europatouren, man börjar och avslutar året här nere så på något sätt känns det ganska rimligt.

Har tillvaron på touren blivit bättre?
– Det är långtifrån normalt men det har blivit mycket bättre. Det är fortfarande testningar och masker och du får inte gå ut och äta med vem du vill utan du måste hålla dig i mindre bubblor. Det är i alla fall ett steg framåt att vi kan gå ut och äta. Men vi ska inte klaga heller, vi har haft möjlighet att spela nästan hela den här pandemiperioden.

SEBASTIAN SÖDERBERG avslutar säsongen denna veckan, eller möjligen nästa vecka om han tar sig in i tourfinalen. Nästa säsong drar igång redan i slutet av november med tre tävlingar i Sydafrika. Touren tar sedan paus över jul och nyår fram till andra halvan av januari då Dubai väntar igen.
Sebastian Söderberg har planen klar.
– Jag kommer att spela en eller möjligen två av tävlingarna i Sydafrika. Jag spelar klart här, om det nu blir en eller två veckor, sedan hänger jag kvar här, tar några vilodagar, slappnar av, tränar. Efter det åker jag till Sydafrika och kommer hem till Sverige lagom till mitten av december. I vanliga fall skulle jag kanske inte åka ner men jag känner att nu när jag hittat lite form så vill jag gärna spela vidare. Dessutom är jag väl inte så sugen på att åka hem till nollgradigt och duggregn så det kan gott få vänta några veckor.

Följ Dubai Championship här


Text: Bo Steffensen • 2021-11-10
TournyttDubaiEuropatourenIntervjuSebastian SöderbergTournytt
Scroll to Top