Vissa utrustningsnyheter stack ut mer än andra i år. Foto: Press

Golfåret 2021

Årets 10 mest intressanta utrustningsnyheter

Bollar, klubbor och elektronik. De här tio golfprylarna väckte mest nyfikenhet hos oss under 2021.

Text: Svensk Golf • 2021-11-29 Uppdaterad 2021-11-29

Från 29 november till 31 december kommer vi i ett antal artiklar sammanfatta golfåret som varit. Håll utkik på svenskgolf.se efter vinjetten ”Golfåret 2021:”. Först ut – Utrustning.
2021 blev ett intressant år för golfutrustning med många intressanta, roliga och konstiga nyheter. Vissa stack ut mer än andra och här har vi samlat 10 av dem.

Titleist Pro V1 och Pro V1x RCT.

Titleist Pro V1 och Pro V1x RCT
Pris: 700 kronor/dussin

Launchmonitors har funnits under lång tid och en akilleshäl har alltid varit att kontinuerligt fånga bollen tillräckligt bra för att kunna leverera tillförlitliga siffror, speciellt i inomhusmiljö. Att sätta reflekterande prickar på bollarna har hjälpt men klistermärkena lossnar lätt. I RCT-bollarna sitter detta reflekterande material mellan kärna och skal vilket bådar för en bättre och smidigare vistelse i svingstudion eller simulatorn.

LÄS MER: Titleist lanserar Pro V1-modell för inomhusbruk


Garmin Approach R10 – en launch monitor som mäter såväl boll som klubba.

Garmin Approach R10
Pris: 6 900 kronor

En personlig launchmonitor under 10 000 kronor som fångar såväl klubba som boll. Detta i större utsträckning än andra enheter i samma prisklass.

LÄS MER: En prisvärd utmanare till TrackMan?


Callaway Epic Max LS
Pris:
6 000 kronor

Enda drivern på den här listan. Inte för att det var den bästa drivern 2021. Nej, Epic Max LS är med på den här listan eftersom den lanserades som något nytt och genomtänkt. LS står för låg spinn och sådana drivers har tidigare endast varit lämpade för extremt bollskickliga strikers som inte är i behov av förlåtande egenskaper. Max LS är riktad mot spelare som behöver det, men som hämmas av den extra spinn som andra förlåtande driverkonstruktioner bistår med.

LÄS MER: Callaway Epic Max LS i Svensk Golfs drivertest 2021


Ping i59
Pris:
17 400 kronor, 6 järn med stålskaft.

i59-järnen ser ut som svårspelade järn i gränslandet mellan blad- och små CB-järn. Bägge dessa kategorier är inte lämpade för andra spelare än de med kontroll på sin teknik och bollträff och som söker just kontroll och formbarhet. i59 ger de två egenskaperna, men mer än de allra flesta jämförbara järn ger i59 även en klart större dos hjälp med bollflykten. Ett lättslaget svårspelat järn är en förbryllande beskrivning, men också passande. 

LÄS MER: Förlåtande egenskaper i bladförpackning


Cobra King RF Forged MB Copper Irons
Pris:
14 000 kronor, 7 järn med stålskaft.

Cobras ingenjörer fick kämpa hårt tillsammans med Rickie Fowler för att få fram ett järn som han ville ha. Att han sedan inte riktigt fick dem att fungera spelar mindre roll. Den omarbetade varianten som nådde allmänheten är 2021 års snyggaste järn. Att det är svårkontrollerat gör inget det är fortfarande ett upp i matchen direkt till den som kommer till klubbhusområdet med dessa.


Cobra har använt 3D-teknologi för att tillverka en lätt gallerverkskonstruktion.

Cobra King 3D Printed
Pris:
3 500 kronor


Hoppas de är bra också, tänkte alla när Cobra meddelade att de med hjälp av 3D-teknik börjat skriva ut komponenter till sina nya putters. Resultatet var imponerande och det spelar ingen roll om det hade med 3D-teknologin att göra eller ej.  

LÄS MER: 3D-teknik i Cobras första puttersatsning på 15 år


FootJoy Premiere Series. Modell: Tarlow. Pris: 2 500 kronor.

FootJoy Premiere Series
Pris:
2 000–2 500 kronor


2021 blev året då golfskor i klassiskt snitt började användas av fler än Phil Mickelson. Både på tourerna och på vanliga golfklubbar. FootJoy Premiere Series och Traditions visade sig fungera utmärkt ihop med funktionskläder.

LÄS MER: Tradition möter ny teknologi i FootJoy Premiere Series


Srixon ZX4 
Pris:
10 000 kronor, 6 järn med stålskaft

Medan Ping lyckades göra små förpackningar lättspelade med i59 lyckades Srixon göra ett bautastort järn att se ut som en klubba man vill slå med. ZX4 är väldigt lättslaget men designen, ljudet och känslan skriker inte hjälp på samma vis som jämförbara modeller. En höjdare!

LÄS MER: Srixons mest förlåtande järn någonsin


Odyssey förser nya putters med bland annat klassiska 2-ball-siktet.

Odyssey Ten
Pris:
3 500 kronor

Siktsystemsfesten. Den på Odyssey som fick uppdraget att skriva ner specifikationerna på Ten-modellen i årets produktkatalog fick nog hålla på en stund. Trots att det bara handlar om en huvudmodell så fullkomligt kryllar det av olika siktlinjer och system. Allt för att ingen ska lämna shopen utan putter för att siktsystemet inte föll dem i smaken.

LÄS MER: Odyssey linjerar upp populär puttermodell


Srixon Q-Star Tour Divide
Pris:
530 kronor/dussin

Badbollen. Bollar med förtryckta sikthjälpmedel togs till en ny nivå när Srixon i somras presenterade den tvåfärgade golfbollen så att du enkelt kan linjera bollen på green. Att den dessutom fladdrade tydligt genom luften gjorde inte saken sämre… men behövdes det verkligen så pass skarpa färgskillnader? Eller kraftiga färger för den delen? Vit och äggskalsvit kanske funkar det med?


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2021-11-29
UtrustningGolfåret 2021Övrig utrustningUtrustning
Rulla till toppen