Kristoffer Broberg tog årets enda svenskseger på DP World Tour men det fanns också andra glädjeämnen // Foto: Getty Images

Golfåret 2021

STRÖMBERG: ”Svensk herrgolf går mot ett spännande 2022”

Det känns som att en vändning är på gång för svensk herrgolf, skriver Martin Strömberg.

Text: Martin Strömberg • 2021-12-20 Uppdaterad 2021-12-22

Ännu ett golfår närmar sig sitt slut och när jag lutar mig tillbaka i favoritfåtöljen, rensar huvudet, blundar och försöker projicera fram svenska herrframgångar under året så är det tre bilder som dyker upp tydligast på näthinnan.

• Rikard Karlbergs andraplats i Irish Open

Starkast bilder framkallar faktiskt Rikard Karlbergs andraplats och jag ser bilden av honom inför inspelet på sista hålet på Mount Juliet i Irish Open i full skärpa fortfarande.

Karlberg är en av de där spelarna som det är lätt att känna lite extra sympati för och som jag verkligen unnar framgång lite extra mycket. Han genomled några tunga år med skador och mystiska sjukdomar efter sitt genombrott då han tog sin hittills enda seger i Italien 2015 och man har gått och väntat och hoppats på en vändning och framgång. Under 2021 hade han fram till den magiska veckan i Irland missat åtta kvalgränser på elva starter med en delad 29:e plats som bästa resultat. Han behövde verkligen skrapa fram något positivt för att överhuvudtaget behålla sin arbetsplats.

I det läget av slutronden låg han på fjärde, femte plats efter 17 hål med det stentuffa 18:e hålet på Mount Juliet framför sig och hade möjligheten att spela sig in i The Open om allt gick hans väg.

Jag minns också att en obehaglig tanke hann fladdra förbi mitt inre att det var ett perfekt tillfälle att misslyckas, och det var verkligen inget lätt standardslag från ruffen på högersidan med en hybrid i händerna. I bollarna strax före hade både Grant Forrest och Francesco Laporta slagit bort sina möjligheter till seger och gjort varsin dubbelbogey.

Slaget blev inget drömslag på det sättet som man kanske föreställer sig ett drömslag, men för Karlberg – och den situation han befann sig i just där och då – är jag säker på att det kändes som en befrielse att hitta sänkan till höger om green med stora möjligheter att rädda par och en liten chans att göra just det han senare gjorde, att slå en helt perfekt chip som snällt rullade rakt ner i koppen med perfekt hastighet. Jag minns bilden av en leende Justin Harding som gratulerade svensken och en lycklig Karlberg som förstod att den sällsynta birdien på sista hålet förmodligen skulle räcka ganska långt. Han spelade sedan godkänt i The Open men missade kvalgränsen knappt. Äventyret i Irland lär ändå ha gett Karlberg en boost uppåt och det känns spännande att se om han kan behålla trenden även 2022.

• Kristoffer Brobergs seger i Dutch Open

Få spelare i Europa kan matcha Kristoffer Brobergs potential när det väl stämmer. Nu fick han äntligen visa detta ännu en gång. Även Broberg har kämpat sig igenom några minst sagt jobbiga år med skador de senaste säsongerna. De första tre ronderna som Broberg visade upp på Bernardus Golf var kanske årets mest imponerande streak alla kategorier på European Tour, eller DP World Tour, som den numera heter.

Broberg dansade runt Bernardus Golf, den nya läckra moderna hed-links-hybrid-banan signerad Kyle Phillips med rondresultaten 68-64-61 och såg helt makalöst självklar ut. Ledningen inför slutronden var åtta slag, och för alla som inte vet hur snabbt det kan gå söderut när saker börjar häxa under en avslutningsrond i golf så lät naturligtvis den marginalen mer än betryggande. För oss andra, som gillar spännande avslutningar, gjorde Broberg som många andra före honom i samma situation. Förståeligt och så vanligt som att det blivit något slags naturlag i golfens värld blev han lite passiv, funderade kanske en smula, och plötsligt blev fairways lite smalare och hålen lite mindre. Åtta slags ledning blev fyra och på det tolfte hålet höll det på att sluta riktigt illa. Ett högersläpp på andra slaget tvingade till slut Broberg att droppa i bushen efter tredjeslaget som la sig bedrövligt inne i en buske. Med närmaste konkurrenten Matthias Schmid på green på två slag och med en vettig eaglemöjlighet blev pressen stor på Broberg att åtminstone reda ut en dubbelbogey. Han gjorde mer än så. En svår, touchig chipp över en bunker utfördes med perfektion och en makalöst bra bogey samtidigt som Schmid ”bara” gjorde birdie minimerade skadorna. De två slag som Broberg hade till godo inför 13:e hålet släppte han inte och segern var lika efterlängtad som välförtjänt.

• Alexander Björks andraplats i DP World Tour Championship

Alexander Björks fina avslutning av säsongen och framförallt då andraplatsen i tourfinalen ger en känslomässig positiv skjuts in i nästa säsong. Han spelade också bra på Valderrama och Björk känns som den svenska herrspelaren som ligger närmast att ta steget upp en nivå och vinna regelbundet på DP World Tour. Han har ett snabbt, energisnålt, enkelt spel och är i sina bästa stunder en gudabenådad puttare. Björk slutade till sist tolva på Race to Dubai vilket på alla sätt och vis är en respektabel prestation. Jag skulle inte blir förvånad om han är topp-10 nästa säsong. Han är just nu 135:a på världsrankingen och näst bästa svensk efter Alex Norén.

Noterbart i övrigt från DP World Tour är såklart Vincent Norrmans starka entré med en femteplats i München och en tiondeplats i Wales nästan omedelbart. Om det inte varit för den tråkiga tredjeronden på Celtic Manor är det mycket möjligt att han redan varit segrare. Hans 2022 med fokus på Korn Ferry Tour känns hyperintressant. Där finns som bekant också Pontus Nyholm, en kategori längre ner, samt förmodligen även David Lingmerth, Jonas Blixt och Daniel Chopra. Den lilla svenskkolonin med en blandning av yngre spelare och sådana med lite mer erfarenhet kan förhoppningsvis göra att de sporrar varandra så att vi får fler svenskar på PGA Tour på sikt.

Sebastian Söderbergs två fina andraplatser i Spanien i slutet av året visar bara vad vi redan vet, att han är en toppspelare när han spelar bra, han behöver bara göra det lite oftare precis som Joakim Lagergren, som ännu en gång imponerade stort i Alfred Dunhill Links. Lagergren, Söderberg, Broberg och Marcus Kinhult känns som högkapabla, men den där jämna höga nivån saknas för att etablera sig som riktiga toppspelare. Till den kategorin kan vi också sortera in Niklas Lemke, som har alla verktyg men som inte riktigt får allting på plats tillräckligt ofta.

När det gäller PGA Tour känns det lite magert med stora framgångar. Vi känns lite tunna just nu jämfört med hur det såg ut för ett tag sedan. Henrik Norlander och Alex Norén kämpar på utan att riktigt få den där islossningen man väntar på och det skulle vara fantastiskt om någon av dem kunde agera lokomotiv för övriga som är på väg upp eller tillbaka. Norén hade helt klart en stark säsong med tre topp tio-placeringar och en drös mittenplaceringar, men han hade förmodligen bytt allt mot en seger, och visst känns det som att den kryper allt närmare. Norlander tog en tidig delad andraplats på Torrey Pines och gjorde också han en mängd skapliga tävlingar utan att lyfta totalt sett.

Henrik Stenson då?

Vår enda majorsegrare på herrsidan har rasat till en 177:e plats på världsrankingen och har, bortsett från tredjeplatsen i Schweiz, bara blixtrat till några enstaka ronder. Men jag är relativt övertygad om att vi inte sett det bästa av Stenson för sista gången, han har varit felaktigt uträknad och bortdömd tidigare, och jag skulle inte bli förvånad om 2022 blir ett riktigt fint Stensonår. För hans del har formen alltid vandrat i cykler och finns bara viljan och energin kvar, vilket jag tror, så är det en tidsfråga innan han vinner igen.

Totalt sett är det naturligtvis oroväckande att vi inte har särskilt många garanterade majorstarter framöver på herrsidan, men det kommer påfyllning underifrån och en hel del av våra bästa spelare borde ha många år kvar på toppen. Vi får bara ha lite tålamod till.

Svensk herrgolf går mot ett spännande 2022 och det känns lite grann som att en vändning är på väg.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2021-12-20
KrönikaAlexander BjörkAlexander NorenDP World TourDP World Tour ChampionshipDutch OpenGolfåret 2021Henrik NorlanderHenrik StensonIrish OpenJoakim LagergrenKristoffer BrobergMarcus KinhultMartin StrömbergPontus NyholmRikard KarlbergTournyttVincent Norrman
Rulla till toppen