Trivs bäst på green. Här är de fyra spelare som platsade på vår lista över 2021 års bästa puttare. Foto: Getty Images

Golfåret 2021

Årets 4 bästa puttare på touren

Här är spelarna som fick oss att titta lite extra under 2021 när puttern greppades ur bagen.

Text: Svensk Golf • 2021-12-15 Uppdaterad 2021-12-22

Alla spelare på den högsta nivån kan naturligtvis putta bra men inom kategorin tourspelare finns alltid ett gäng spelare som utmärker sig genom att behärska ”the flat stick” något vassare än övriga. Det handlar mycket om siffror, få saker inom golfen är så mätbara som spelet på green, och nuförtiden kan man dissekera upp hur bra spelarna är från olika avstånd, att undvika treputtar och att rulla i från distans, men i bedömningen finns också ett visst mått av estetik, vissa spelare ser helt enkelt ut att vara födda på en övningsgreen. Den egenskapen behöver inte nödvändigtvis resultera i mängder av stora segrar men riktigt bra puttare brukar sällan falla igenom resultatmässigt och har betydligt lättare att reda upp ronder då det långa spelet inte sitter perfekt.

Våra fyra favoriter har både fina statistiksiffror i ryggen och är dessutom en njutning att studera på greenerna.

Cameron Smith, Australien

Smith känns som den kanske mest naturliga puttaren på PGA Tour tillsammans med Jordan Spieth, och han är mästerlig på att hålla mindre bra spelmässiga rundor igång genom stark puttning. Under årets WGC-Fed Ex St. Jude Invitational tangerade han rekordet över minst antal puttar på en rond andra dagen då han gick runt TPC Southwind på 62 slag. Trots att Smith bara behövde 18 puttar var han faktiskt bara tvåa i statistiken över Strokes gained den ronden. Smiths 3,17 intjänade slag mot fältet på green mästrades av mexikanen Abraham Ancers 3,54. Totalt sett under 2021 var Cameron Smith bäst på PGA-touren när det gäller puttar per rond med 27,76 och på tionde plats när det gäller SG puttning med 0,57.

Inbee Park, Sydkorea

År efter år fortsätter Inbee Park att imponera med sylvass puttning. Trots att yngre spelare poppar upp med mer kraft och starkt långt spel fortsätter 33-åringen att prestera på toppnivå. Segrarna kommer inte lika frekvent nu som de gjorde mellan 2013 och 2015, då sydkoreanskan tog sex av sin hittills sju majorsegrar, men det blev en seger på LPGA Tour 2021, och dessutom två andraplatser och en tredjeplats. Totalt har Inbee Park samlat svindlande 115 topp tio-placeringar på LPGA Tour. Inbee Park var etta i LPGA Tours statistik över antal puttar per rond (28,71) samt tvåa i puttar per greenträff (1,72) säsongen som gick.

Ian Poulter, England

Den karismatiske SoMe-favoriten har hunnit bli 45 år men gjorde under 2021 ett riktigt hyggligt år med fyra majorplaceringar mellan 26-40 samt en tredjeplats i Charles Schwab Challenge. Det långa spelet håller inte alltid högsta klass men på greenerna är det få spelare som kan matcha Poulter. Han slutade trea i statistiken över Strokes gained putting med 0,69 tjänade slag per rond mot övriga och han var trea även när det gäller puttar per rond med 27,86. ”Poults” satte dessutom imponerande drygt 65 procent av sina puttar mellan 1,5 och 3 meter.

Joakim Lagergren

Den forna Europatourens absoluta dominant på greenerna under 2021 var en svensk spelare. I de fem statistikkategorier som avhandlar puttning ägde Lagergren förstaplatsen i två av dem – puttar per rond (27,39 i snitt) och enputtar per rond (8,07). Dessutom slutade 30-åringen tvåa i antal intjänade slag på greenerna (0,93 per rond) samt puttar per greenträff (1,71). Enligt Lagergrens putt-tränare Jon Karlsen är de få spelare som jobbar lika hårt och målmedvetet för att utveckla spelet på greenerna. Något som bevisligen gett resultat.

Bubblare: Lydia Ko, Jeongeun Lee6, Louis Oosthuizen, Jordan Spieth.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:



Text: Svensk Golf • 2021-12-15
NyheterCameron SmithGolfåret 2021Ian PoulterInbee ParkJoakim Lagergren
Rulla till toppen