Det går att komma ut på The Old Course. Och statistiken visar vad du kan tänkas prestera. Foto: Getty Images

Shot Scope-siffror

Så spelar vanliga golfare The Old Course

En spelare med 20 i handicap noterar i snitt 99,3 slag per rond på The Old Course. Detta och mycket mer framträder i den unika datan från Shot Scope.

Text: Svensk Golf • 2022-07-11 Uppdaterad 2022-07-11

Den här veckan kommer många blickar att riktas mot St Andrews och The Old Course, när den 150:e upplagan av The Open Championship spelas.
När banan inte upplåts till större tävlingar intas den av vanliga golfare från i stort sett världens alla hörn. Med lite tur och tålamod är det möjligt att själv spela The Old Course i St Andrews förutsatt att du har max 36 i handicap.
Brittiska Shot Scope har genom sin slagspårningslösning skapat en massiv databas där över 100 000 spelare från 162 olika länder registrerat över 175 miljoner slag. Enbart den insamlade datan från The Old Course omfattar 6 780 rundor och över 564 000 slag.
Så hur står sig amatörspelarnas resultat på Old Course i jämförelse med andra Open Championship-banor på de brittiska öarna? Vilka hål är svårast? Var kan du förvänta dig att göra en sällsynt birdie? På vilken green görs flest treputtar? Var måste du slå din boll från tee för att scora bra? Allt detta och många andra intressanta fakta framträder när vi djup­dyker ned i Shot Scopes data.

Shot Scope

Medelgolfare som använder Shot Scopes produkter för slagspårning och analys förbättrar i genomsnitt sitt handicap med 4,1 slag. Shot Scope har utformat och tillverkat en linje med GPS-produkter, ­lasermätare och mjukvara/­appar som samlat in över 180 miljoner slag – och använts av hundratusentals spelare ­världen över.

Old Course

Snittscore: 83,2 slag.
Svåraste hålet: 17.
Enklaste hålet: 9.
Green med flest tre­puttar: 13.

  • Flest antal fairway- och greenträffar av alla Open Championship-banor.
  • Tredje enklaste banan av alla Open Championship-banor.
  • Höghandicappare har mer problem på sista nio än låghandicappare.
  • Utslag out of bounds på 17 och 18 ger en snitt­score på 7 slag.
  • Par 5-hålen är enklast för låghandicappare och svårast för höghandicappare.

Jämfört med andra The Open-banor

Samtliga av de nio banor som ingår i The Opens nuvarande rotation tillåter gästspel i olika grad. När den insamlade datan från dessa analyseras landar The Old Course som den tredje lättaste banan, bakom Royal St ­George’s och Royal Troon – där Henrik Stenson vann The Open 2016. Den svåraste banan bland Open Championship-banorna är Royal Birkdale. The Old Course särskiljer sig som ­banan där medelgolfarna träffar överlägset flest ­antal fairways (59 procent) och flest antal greener (49 procent) på rätt antal slag. Detta är kanske ingen överraskning eftersom The Old Course har några av ­världens bredaste fairways och största greener, som ibland delas av två hål. Det noteras nästan 20 procent fler greenträffar på Old Course än på de ­andra banorna. Men vad följer naturligt med fler greenträffar? Fler puttar! Föga ­överraskande är det också på Old Course flest treputtar görs.

BanaSnittscore
The Old Course83,2
Carnoustie84,2
Royal Troon81,7
Royal Birkdale87,2
Royal St George’s82,6
Royal Liverpool83,9
Muirfield85,1
Royal Lytham & St Annes85,2
Royal Portrush85,8
Hål 17, Road Hole. Foto: Getty Images

Svåraste hålet på The Old Course

Som väntat är hål 17 (Road Hole) det svåraste hålet för amatörspelare. Det är ett långt par 4 där både utslaget och inspelet är krävande. Snittscoren på det här hålet är 5,31, vilket är högre än för hål 5 trots att det är ett par 5.

Mer överraskande är att hål 5 och 14, två par 5, har index 1 och 2 på scorekortet samtidigt som Shot Scopes data visar att amatörer faktiskt spelar dessa långa hål anmärkningsvärt bra. Det femte hålet är faktiskt rankat som banans näst enklaste.

Det 13:e hålet är å andra sidan rankat som det elfte svåraste på scorekortet, medan Shot Scopes data visar att hålet är det näst svåraste för amatörer – med en snittscore som nästan är ett helt slag över par. Vad är det som gör ett par 4-hål på drygt 350 meter så svårt?

Möjligen är det den böljande marken mellan slutet på fairway och greenen, de djupa bunkrarna som sväljer så många slag från tee eller banans största green som gör att det 13:e hålet orsakar så mycket bekymmer för amatörer.

Hål 17

  • Par 4
  • Längd 397 m
  • Snittscore 5,31
  • Ranking 1
  • Index 5

Så spelas Old Course av spelare med olika handicap

Genom att dela upp resultaten efter handicap kan vi också se exakt vilka delar av spelet som behöver vara bra för att du ska kunna skjuta ett bra resultat på Old Course.

Scratchspelare spelar par 5-hålen under par medan alla andra är över par. Par 5-hålen har störst skillnad i score mellan scratchspelare och 25-handicappare – två hela slag.

Skillnaden i score på första nio respektive sista nio är intressant att belysa. Ju högre handicap, desto svårare spelas andra nio (+0,2, +1,2, +1, +1,4, +1,4 och +2,1 för respektive handicap).

Handicap0510152025
Snittscore74,477,481,186,089,696,3
Fairwayträff65 %61 %59 %57 %60 %52 %
Greenträff76 %64 %52 %40 %32 %25 %
Hål 11. Foto: Getty Images

Hål 11, Par 3

  • Snittscore 3,76
  • Ranking 6
  • Eagle 0 %
  • Birdie 3 %
  • Par 41 %
  • Bogey 39 %
  • D.Bogey+ 17 %

Lurigt par 3 med upphöjd och sluttande green som skyddas av två tuffa bunkrar. Det är viktigt att ­träffa greenen eftersom snittscoren omedelbart höjs vid en miss.
Över hälften (59 %) av spelarna missar den här greenen och föga överraskande landar de kort. En titt på närspelsresultaten gör att vi kan identifiera om det finns ett bättre ställe att missa den här greenen vid, eller om du straffas hårt oavsett var du missar.
Greenen sluttar kraftigt från bakkanten till framkanten, vilket gör det svårt att rädda par från den ­stora svackan bakom green. Trots att andelen räddade par är hög så missar bara fyra procent av ­spelarna bakom greenen. Mest kostsamma missen är att hamna i den lilla bunkern, kort till höger. 13 procent av spelarna hamnade i den här bunkern – och bara 15 procent av dem räddade par. 55 procent gjorde bogey och 30 procent dubbel eller värre.
Om man delar upp den här dubbelgreenen för hål elva respektive hål sju så är elvans green en av de mindre greenerna på Old Course. Ändå är andelen treputtar hög, sannolikt beroende på hur kraftigt greenen lutar från bakkant till framkant.

Hål 14. Foto: Getty Images

Hål 14, Par 5

  • Snittscore 5,59
  • Ranking 11
  • Eagle 1 %
  • Birdie 12 %
  • Par 39 %
  • Bogey 32 %
  • D.Bogey+ 16 %

Enligt scorekortet banans svåraste hål, kanske på grund av skräckinjagande Hell Bunker som korsar hålet. Den här bunkern är hela 250 kvadratmeter stor och tre meter djup. 14:e hålet spelas dock ganska bra av amatörspelare och rankas som nummer 11. Vad är då nyckeln till att spela hålet bra?
Nyckeln är att komma förbi Hell Bunker på andraslaget – om du lyckas med det är sanno­likheten för par eller birdie mycket större. Det går att göra par eller birdie även om du inte når över Hell Bunker, men det är mer sällsynt. De flesta som gör bogey eller värre gör det för att de inte når över Hell Bunker eller hamnar i den tuffa ruffen.
Ett andraslag som spelas längs med högersidan lämnar ett knepigare inspel än från vänstersidan, men detta ger fler par och bogeys jämfört med om du inte når över bunkern och ruffen på två slag – vilket då ofta blir bogey, dubbelbogey ­eller värre. Endast 34 procent av spelarna kommer över det här området på två slag.
Uppdelat efter handicap så kommer spelare med 10 till 20 i handicap antingen att lägga upp sig kort eller fastna i ruffen runt Hell Bunker. Spelare med handicap 0–10 slår oftare förbi problemen och upp på högersidan.

Hål 18. Foto: Getty Images

Hål 18, Par 4

  • Snittscore 4,34
  • Ranking 16
  • Eagle 0 %
  • Birdie 18 %
  • Par 53 %
  • Bogey 34 %
  • D.Bogey+ 4 %

Avslutningshålet är rankat som banans tredje enklaste och erbjuder goda chanser att göra birdie. Det är dock bara det femte mest birdievänliga hålet för medelgolfaren – ­efter hål 9, 10 och banans två par 5.
Med en 117 meter bred fairway är det ingen överraskning att 96 procent fairwayträffar noterats här, vilket ändå är en procent mindre än på hål 1. Kanske för att out of bounds-gränsen till höger är lite läskigare. På tal om det, spelare som slår över staketet gör i snitt trippelbogey – en mindre skön avslutning på rundan.
För största möjliga chans att göra par eller birdie bör du slå utslaget över vägen, visar Shot Scopes data. 71 procent av alla birdies och 67 procent av par sker efter utslag som nått över vägen. Utslag till vänster på fairway är i snitt bättre för scoren än de som slås närmare out of bounds-gränsen till höger.
Få inspel hamnar långt eller till höger om green (det finns inte mycket plats mellan greenen och out of bounds-gränsen), men därifrån är det svårt att rädda par jämfört med missar kort och till vänster.
Kan det vara så att slaget från Valley of Sin innan ­greenen inte är så svårt som folk brukar påstå?

LÄS OCKSÅ:


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Senaste från The Open:


Text: Svensk Golf • 2022-07-11
NyheterNyheterShot ScopeThe Open
Scroll to Top