Det var många tunga suckar och fingrar genom håret under tredje ronden för Tommy Fleetwood och Rory McIlroy Foto: Getty Images

Fyra betraktelser – tredje ronden i The Open

Puttningen gav Fleetwood och McIlroy gråa hår på Royal Liverpool.

Text: Martin Strömberg • 2023-07-22 Uppdaterad 2023-07-23

Tre fjärdedelar av årets The Open är avklarade. Och det regn och den vind som skulle göra lördagens rond lite spännande och oviss fanns bara för de allra tidigast startande. Under eftermiddagen var förhållandena perfekta med svag vind och snudd på solsken periodvis. Det spelade väl kanske egentligen inte ledande amerikanen Brian Harman i händerna men han led nog inte särskilt mycket av förhållandena heller då ingen i hans absoluta närhet lyckades utföra några större bedrifter i form av låga scorer. Den enda som verkligen gjorde avtryck var Jon Rahm och spanjoren inledde dagen långt bakom, på två över par. Rahms 63:a innebar att han tog sig ända upp till en ensam tredjeplats, men Rahm är fortfarande sex slag bakom Harman.

• Bra svenskdag utan edge

Alla fyra svenskar skötte sig bra och alla har vettiga placeringar inom räckhåll på en mycket jämn ledartavla för spelarna i mellanregionerna. Henrik Stenson och Alexander Björk delar 24:e plats och med fina avslutningar har de alla möjligheter att knipa en topp tio-placering. Men det här var nog dagen då något behövde hände och det gjorde det inte. Ett under par (Lingmerth och Björk) och på par (Norén och Stenson) räckte inte ens till att hålla positionerna.

• Ska någon kunna hämta in Harman?

Man har många gånger gjort misstaget att räkna hem en seger åt någon som lett betryggande inför sista ronden och vi vet alla hur förrädiskt linksgolf i kombination med förlorat momentum kan vara. Jag ska inte säga att fem slag är ingenting men det är inom marginalen för vad som kan förloras på ett par hål. Det spelar ingen roll hur bekväm och avslappnad Brian Harman såg ut under sin behagliga eftermiddagspromenad på Royal Liverpool under lördagen. Söndagen blir en helt ny upplevelse för Harman som visserligen har en hel del respektabla majorplaceringar och två segrar på PGA Tour i ryggsäcken. Detta är långt ifrån över.

• Puttern svek McIlroy och Fleetwood

Så många möjligheter och så lite fick Rory McIlroy och Tommy Fleetwood ändå ut av sitt fina långa spel. Det var inte utan att man tyckte lite synd om både Rory och Tommy under lördagen. Nu är det ju ingen slump utan detta har hänt förut att puttarna försmädligt ser ut att missa med någon centimeter varenda gång. Både Fleetwood och McIlroy tappade cirka två slag mot övriga spelare på greenerna under tredje ronden. Inför slutronden är McIlroy nu nio slag och Fleetwood sju slag bakom Harman och det krävs något speciellt för att de ska kunna vända detta till seger.

• Little Eye är ju ett underbart hål

Nu har det ju visserligen inte blåst på ordentligt under årets The Open, och det ska väl inte göra det på söndagen heller. Men jag måste säga att jag gillar vad jag ser av det 17:e hålet, Little Eye. En wedge av något slag till en ganska liten green ska man väl ändå klara av att bemästra på den här nivån även om det friskar i lite?


Text: Martin Strömberg • 2023-07-22
TournyttAlexander BjörkAlexander NorénBrian HarmanCameron YoungDavid LingmerthHenrik StensonJon RahmRory McIlroyRoyal Liverpool GCThe OpenTommy FleetwoodTournytt
Rulla till toppen